Bağımsız Türkiye Partisi(BTP) Lüleburgaz Belediye Başkan Adayı Özgür Terzioğlu, gazetemize konuk oldu.
Mini bir söyleşi gerçekleştirdiğimiz Terzioğlu, Lüleburgaz’ın sorunlarına değindi ve yapılması gerekenleri açıkladı.
Lüleburgaz için hazırladığı master plandan bahseden Terzioğlu, “Master Planı hayata geçirmek için mi Belediye Başkan Adaylığına başvurdunuz?” sorumuz üzerine, “Artık bir şeylerin değişmesi gerektiğini düşünerek Belediye Başkanlığına aday oldum. Master Plan 20 yıllık bir süreci kapsıyor. Süreçlerin sağlıklı geçilmesi için ilk dönem alt yapılarının hazırlanması lazım. En basitinden Referandum için Dijital Yönetimin alt yapısı hazır hale getirilmesi gerektiği gibi Dijital ortamın da alt yapısı olan Mahalle Birliklerinin hazırlanması lazımdır. Zincirin doğru dizilmesi için Aday olmam gerekiyordu. Süreçleri anlatmam gerekiyordu.” ifadelerini kullandı.
Terzioğlu ile gerçekleştirdiğimiz soru-cevap söyleşisi şu şekilde:
Soru: Sizi kısaca tanıyabilir miyiz?
Cevap: 1985 yılında Lüleburgaz’da doğdum. İşletme Fakültesi Mezunuyum. Aşçılık yapıyorum. Ailem ve arkadaşlarımdan kalan zamanımı Lüleburgaz’ın daha güzel bir kent olması için araştırma ve çalışmalar yapıyorum.
Soru: Peki, Lüleburgaz’ı nasıl daha güzel, yaşanabilir bir kent haline getirebiliriz?
Cevap: Sorunuzun teknik bir cevabı var. Öncelikli olarak standartların belirlenmesiyle kalite yönetiminin doğru organizasyonu sayesinde olabilir. Mahalle mahalle sürece hazırlanılması gerekiyor.
Soru: Lüleburgaz nasıl yönetilmeli?
Cevap: Bizim seçim sloganımız; “Katılımcı demokrasinin akılcı yönlerini yaşayacağız.” Diyerek Projelerimizi açıklıyoruz ve projelerden önce dijital ortamda yeni bir yönetim sisteminden bahsediyoruz. Aslında biz kenti bir bütün olarak düşünerek stratejik plan hazırladık. Bu planın odağı Lüleburgaz halkıdır. Belirli bir grubun hayalleri olarak ilerlemiyoruz. Yönetim anlayışımız; katılımcı demokrasiyle en uygun karar verebilmektir. Uygunluk; kalite belirleyicisidir.
Soru: Karar süreçleri nasıl işleyecek?
Cevap: Öncelikli olarak Mahallelerin sürece dâhil edilebilmesi gerektiğini düşündük. Bu sebeple Mahalle Birlikleri yönergesini yazdık. Bahsinde bulunduğum dijital yönetimin sosyal alt yapısı Mahalle birlikleridir. Vatandaşı etkileyebilecek özel meseleleri, zorlayıcı bütçeleri olan projeleri halkın onayına sunabilmek için dijital ortamda “oylama” yapılması gerektiğini düşünüyorum. Özellikle Master Plan gibi köklü değişiklikler için Referandum yapılması Lüleburgaz için en doğru olanıdır.
Soru: Trafik Master Planı gibi mi? Master Planı basit şekilde özetleyebilir misiniz?
Cevap: Çoklu sorunların çözümüne yönelik radikal kararlar alınması gerekmektedir. Master Plan kenti bütün olarak düşünür ve tasarlar, fakat Lüleburgaz sorunlarının düğüm noktaları var. Bu alanlar da Kentsel Dönüşüm yasasıyla birlikte yeni bir düzen kurulabilir. Böyle bir çalışmadan çok sayıda insan etkileneceği üzere “Referandum” yapılarak karar alınması en sağlıklı metottur. Yaşanılacak süreci vatandaşlara çok net olarak anlatmamız gerekmektedir.
Soru: Referandum öncesi Lüleburgaz da belirli bir süre propaganda mı yapılacak?
Cevap: Evet. Süreç çok iyi yönetilmesi gerekmektedir. Çünkü alınacak karar Lüleburgaz’ın kaderini değiştirecektir.
Soru: Master Planı hayata geçirmek için mi Belediye Başkan Adaylığına başvurdunuz?
Cevap: Öncelikli olarak Aşçıyım. Kentsel Tasarım Fikri olarak “Evimiz” adlı kitabım basıldı. Artık Köşe yazarlığından gerçek anlamda yazar sıfatını da aldım, lakin hala kendimi bir siyasetçi olarak görmüyorum. Belediye başkanı da siyasetçi olmasına gerek olmadığını düşünüyorum. Kazanırsam Lüleburgaz Belediyesini yönetebilecek bilgi ve becerilerim var. Bu biraz meslekten kaynaklı biraz da mezun olduğum fakülte ile bağlantılı olarak yönetim anlamında teknik bilgilere sahip birisiyim. Artık bir şeylerin değişmesi gerektiğini düşünerek Belediye Başkanlığına aday oldum. Master Plan 20 yıllık bir süreci kapsıyor. Süreçlerin sağlıklı geçilmesi için ilk dönem alt yapılarının hazırlanması lazım. En basitinden Referandum için Dijital Yönetimin alt yapısı hazır hale getirilmesi gerektiği gibi Dijital ortamın da alt yapısı olan Mahalle Birliklerinin hazırlanması lazımdır. Zincirin doğru dizilmesi için Aday olmam gerekiyordu. Süreçleri anlatmam gerekiyordu.
Belediye Başkanı oldunuz ilk yüz gün ne yapacaksınız?
İlk önce Mazbatayı almamız gerekiyor. Sonra Stratejik Planın yazılması için Encümen kadrosunu hazırlamam gerekmektedir. 2024-2029 Stratejik planı tahmini altı aylık bir süre zarfında çalışılacaktır. Bu süre yüz günü geçiyor. Plan yazılırken müdürlüklerin sürece oryantasyonu için İnsan Kaynakları Müdürlüğüne görev verilecektir. Bunları eş zamanlı çalışmalar olarak yaşayacağız. Kent Konseyini toplayacağız. Muhtarlarımız ile irtibata geçilip ivedilikle Mahalle Birliklerini kurup kalite çemberleri oluşturulacaktır. Sorun tespiti için bu süreçler sağlıklı geçilmesi gerekiyor. Tabii diğer müdürlükler rutin işlerine devam ederken yeni yönetim anlayışına hazırlanacaklar.
Sizce müdürlükler yeterli mi?
Hazırladığım Master Plan için yeterli değiller. Büyümeye devam eden Lüleburgaz için de yeterli olmadığını hep birlikte yaşıyoruz. Yönetmeliklerini okudum. Görev tanımları belirlenmiş lakin mental yorgunlukları olabilir. Bu sebeple motivasyon durumlarına bakacağım. Diğer yandan iki müdürlük daha açılması gerekiyor, fakat önce Belediye Binasının durumunu kontrol etmemiz gerekmektedir.
Belediye Binası nerede ve nasıl bir mimari özellik taşımalıdır?
Açılacak olan yeni müdürlüklerle birlikte nasıl bir yönetim anlayışı geliştirilecek? Mimar arkadaşlara iyi tarif etmek gerekmektedir. Geleceğin ihtiyaçlarına uygun bir şekilde hazırlanması gerektiğini düşünüyorum. Yer olarak; Referandum sürecini beklemek ve en doğru yer için sabırlı olmak lazımdır. Eski bina güçlendirme hamlesini kabul ediyorsa eski binaya geri dönüşü düşünebiliriz.
Lüleburgaz nereye ve nasıl büyüme sağlamalıdır?
Kentler ticari ilişki geliştirdiği ve daha çok büyük şehirlere doğru ilerleme gösterirler. Lüleburgaz’da süreç enteresan bir şekilde ilerlerken büyüme yönlerinin de kesildiğini görüyoruz. Lüleburgaz saçaklı ve sorunlu bir şekilde büyüyor. Biz Kompakt bir büyüme hedefliyoruz. Yaşamsal Kalite Yönetimine uygun 0 sorun siyasetiyle yeni bir mahalle tasarlanması gerektiğini düşünüyorum. Bu çalışmada her dairenin kimlik kartı olacaktır. Binalar kalite yönetimi çerçevesinde sertifikalı olacaklar.
Eski düzeni yıkıp yeni bir düzenden mi bahsediyorsunuz?
Biz önce yeni düzeni örnek olarak yaşatıp eski düzenin sorunlu halinin düzeltilmesinin zor olduğunu anlatmak istiyoruz. Kentsel dönüşümle özellikle Lüleburgaz Çarşını Ticaret Merkezi olarak hazırlanması gerektiğini düşünüyorum. Yeni yoların açılması ve alt yapının sil baştan yapılması gerekmektedir.
Lüleburgaz’ın Ekonomik durumu sizce nasıl?
Görünürde ortalama bir hayatı yaşayan halkın geleceğini yeni teknolojiler belirleyecektir. %40 oranında meslek tarih olurken fabrikalar yeni teknolojileri talep etmeye başladılar. Bizler bu süreçte Ekonomik yönden güçlü bir kent modeli hazırlamalıyız. Geleceğin fabrikaları insansız olarak hazırlanmaya başladılar. İleri teknolojik imkânlar oluşurken insan emeğine dayalı iş gücü değersiz hale geldikçe alım güçleri düşecektir. Köylü toprağını satmaya devam ediyor. Böyle gidersek fakirlik daha da artmaya başlayacaktır. Bu sebeple ilk olarak Kent Ekonomisine çalıştık. Düşük ücretli vatandaşımıza tasarruf imkânı sağlayan, yaşam kalitesini artıracak sosyal politikalar üreteceğiz.
Sizce Lüleburgaz’da İhtiyaç sahibi insanlar çoğalmaya başladı mı?
İsteyipte talep edememek çok zor bir durum. Birçok insan el açıp; “ihtiyacım var” demekten çekinir, fakat bizler görüyoruz ki yoksulluk her geçen gün daha da artıyor. Temel ihtiyaçlarımız üzerinden büyük kazanımlar elde ediliyor. Düşük ücretli vatandaşın geleceği bugünden alacağımız kararlara bağlıdır. Yoksulluk sınırında yaşayan insan sayısı her geçen gün artmaya devam ediyor. Belediye başkan adayı olarak siyaset meydanına çıkma sebebim; adil bir düzen oluşturabilmektir.
Comments