ANADOLU’DA, KÜRDİSTAN DİYE BİR YER YOK
- Vicdan ALADAĞ
- 28 May
- 2 dakikada okunur
“Lozan’da Kürt Enstitüsü kurulmasının amacı Türkiye’nin bölünmesi. Kürt sorunu diye bir sorun olmadığı esas meselenin Türkiye’nin bölünmesi ve bölgenin kontrol altına alınması olduğunu biliyoruz. BOP dediğimiz olgu zaten ortada. Musul ve Kerkük anlaşmazlığında nasıl Şeyh Sait isyanını çıkardılarsa, Hatay’ın anavatana katılması konusunda yaşanan problemli süreçte nasıl Dersim isyanını çıkardılarsa bugün de benzeri çalışmaların olduğu ortada. Bugün de yaşananlar bu olayların günümüz koşullarında bir tekrarı. Dolayısıyla tarihten ders alarak bölge üzerine politikalarımızı güncel koşullar içerisinde belirlemek kaçınılmaz oluyor”
“Lozan’da gerçekleştirilen görüşmelerde Kürtler bir azınlık olarak kabul edilmedi. Böyle bir olgu görüşmeler sırasında reddedildi. Dolayısıyla bugün ortaya konmak istenen sözde siyasi yapının önüne o günlerde geçilmiş oldu. Şimdi batılı ülkeler tekrar Kürt sorunu kavramını ortaya atarak Türkiye’yi bölmek çabası içine girişiyorlar. Kürt sorunu değil, Türkiye’yi bölme sorunu olduğunu artık biliyoruz. Türkiye’yi böldükleri takdirde bölgeye tam anlamıyla hakim olabileceklerini düşünen batılı devletler Kürt sorunu üzerinden Ortadoğu’da kendi çıkarları doğrultusunda hareket etmek, politikalar üretmek istiyorlar. Tarihi gerçekleri bilerek hareket etmek bizi bu tür oyunlardan koruyacaktır.”
“Bugünlerde özellikle Kürdistan olgusunu sürekli gündemde tutup bir devlet kurmak istiyorlar. Bunun için de bildiğimiz dört parçalı Kürdistan olgusu gündeme getiriliyor. Bunu defalarca söyledim, tekrar söylüyorum; Osmanlı Devleti’nde Kürdistan diye bir yer yok bugünkü Türkiye Cumhuriyeti sınırları içeresinde. Kürdistan dediğiniz yer Süleymaniye, Erbil ve İran’ın bir bölgesi olarak gösterilir. Bugün Kürtlerin Kürdistan olarak Türkiye Cumhuriyeti sınırları içinde tanımlamaya çalıştıkları hiçbir şehrimiz Kürdistan olarak geçmez haritalarda. Hatta Osmanlı’da Kürdistan eyaleti Süleymaniye, Erbil ve İran’daki bölgeyi kapsar. 1847 yılında bu saydığım yerler Kürdistan olarak kabul edilmiş ancak 1867 yılında vilayetler nizamnamesiyle bu ortadan kaldırılmıştır. Tarihteki tüm haritalarda Hakkari, Van, Diyarbakır illerinin bulunduğu bütün o coğrafya Türkomania yani Türk coğrafyası olarak geçer. Kürdistan denen coğrafya bugünkü Irak ve İran’daki bölgeler içinde kalır. Bunun açıkça bilinmesi gerekir. TBMM’de bunu tarif ettiğim de o dönem milletvekili olan Altan Tan benim olmadığım bir oturumda 1847 haritasını göstererek cevap vermek istedi. Ben de 1867 vilayetler nizamnamesini gösterince tarihsel gerçek TBMM zabıtlarına da bir kez daha geçmiş oldu. Kürdistan denen bölgede Osmanlı devletinde bu nizamnameyle hükümsüz kaldı. Şimdi Kürdistan diye yola çıkacaksınız ancak Kürdistan dediğiniz coğrafyanın neresi olduğunu bilmeyeceksiniz. Bu bile birçok şeyi anlatmaya, esas amacın ne olduğunu anlatmaya yetiyor”
ALINTI: Prof. Yusuf Halaçoğlu’na teşekkürler.
Comments