“Geleceğimizi yakmayalım”
Lüleburgaz Ziraat Odası Başkanı Selçuk Çamlıca, çiftçilere anız yakmamaları konusunda uyarı da bulundu. Çamlıca; “Çiftçimiz tarlasındaki anızı yakarak bir sonraki ekime hazırladığını düşünüyor ama toprağın içindeki organik maddeyi öldürdüklerinin farkında değiller. Bugün anız yakmak demek ileri de çocuklarımıza çöl bırakmak demektir” dedi.
Lüleburgaz Ziraat Odası Başkanı Selçuk Çamlıca, çiftçilere anız yakmamaları konusunda uyarı da bulundu.
Çamlıca, hasat zamanının en kritik noktasında olunduğunu, havaların aşırı sıcak, bitkilerin en kuru günlerde olduğunu ve şartların çok kolay yangın çıkarabileceğini kaydetti.
Havaların aşırı sıcak olmasından dolayı en ufak bir hata ile yangın çıktığını belirten Çamlıca, özellikle tarlaya sigara ve cam atılmaması gerektiğini belirtti.
“ANIZIN TEK ÇARESİ YAKMAMAKTIR”
Üreticileri sürekli anız yakmamaları hakkında bilgilendirdiklerini belirten Çamlıca; “Vatandaşlarımızın özellikle bu zamanlarda çok dikkatli olması gerekiyor. Bir sigara ile binlerce dönüm arazi ve milli servetimiz gidiyor. Bölgemizde ortalama her gün yangın haberi duyuyoruz. Özellikle bu aylarda çok dikkat etmeliyiz. Yangına ve yangın çıkarabilecek olaylara müsaade etmeyelim. Anız yakmak neresinden bakılırsa bakılsın zarardır. Yangın toprağın milyonlarca yılda oluşturduğu mineral tabakasını yok ediyor. Bununla birlikte içinde bulunan organizmalar, canlılar da zarar görüyor. Toprağın yapısının zenginleşmesi için o yapısını yani mineral çöpünü ona geri vermeliyiz. Anız sapı toprağa çok büyük fayda sağlıyor, çünkü gübre olarak geri dönüyor. Anız yakmak ekolojik dengeyi de bozmaktadır. Anızın tek çaresi yakmamaktır. Çiftçimiz tarlasını bir sonraki ekime hazırladığını düşünüyor ama toprağın içindeki organik maddeyi öldürdüklerinin farkında değiller. Bugün anız yakmak demek ileri de çocuklarımıza çöl bırakmak demektir. Hem ekonomi için hem de doğa için telafisi olmayan bir zarardır” dedi.
İLK MÜDAHALE ÇOK ÖNEMLİ
Yangın olması durumunda ilk olarak vatandaşların kendisinin müdahale etmesi gerektiğini belirten Çamlıca; “İş makinalarında ve traktörlerde ilk müdahale çok önemli. Vatandaşlarımız itfaiye veya gelen yardımlardan önce kendisi müdahale etmesi gerekiyor. İlk müdahaleyi yapabilmek için yangın tüplerini yanlarından ayırmamaları çok önemli. Yardım gelene kadar söndürülürse, büyümeden önlem alınabilir. Yangın büyüyünce itfaiyede çaresiz kalıyor, rüzgar her yere sıçratıyor ve telafisi mümkün olmayan sonuçlar çıkıyor. Bizler yangınsız araziler istiyoruz, yangınsız bir hasat istiyoruz. Sezonumuzun bereketli geçmesini diliyoruz. Bu konuya daha çok özen gösterelim. Geleceğimizi yakmayalım” ifadelerine yer verdi.
Comments