top of page
Yazarın fotoğrafıHamza Dalgıç

Aile hekimleri grevde!

Aile hekimleri, hemşireler ve ebeler 3 gün süreyle greve çıktı!

Aile hekimleri ve meslek örgütleri ‘eziyet yönetmeliği’ olarak gördükleri yeni yönetmeliğe tepki göstermek amacıyla 3 gün greve çıktı. Bu kapsamda dün Lüleburgaz’da basın açıklaması düzenlenirken, yönetmeliğin geri çekilmesi istendi.

Aile Sağlığı Merkezleri’nde çalışan aile hekimleri, hemşireler ve ebeler Türkiye genelinde olduğu gibi Lüleburgaz’da da 3 gün süreyle greve çıktı.

Tartışmalara sebep olan Aile Hekimleri Sözleşme ve Yönetmeliği’nin, başta aile hekimleri olmak üzere meslek örgütlerinin de itirazlarına rağmen 1 Kasım’da yürürlüğe girmesiyle 3 gün süreli greve başlayan Aile Sağlığı Merkezi personelleri, Kırklareli Aile Hekimleri Çalışanları Sendikası, Kırklareli Aile Hekimleri Derneği ve Kırklareli Tabip Odası bünyesinde, dün Lüleburgaz İlçe Sağlık Müdürlüğü önünde basın açıklaması düzenleyip yönetmeliği protesto etti.

Türkiye genelinde istifaların başladığını ve devam edeceğini belirten aile hekimleri, yürürlüğe giren yeni Aile Hekimleri Sözleşme ve Yönetmeliği’ni “hak mahrumiyeti” olarak değerlendirdi.

Basın açıklamasını, Aile Sağlığı ve Merkezi personelleri adına Aile Hekimliği Çalışanları Sendikası Kırklareli Sorumlusu Seçkin Özdemir ve Kırklareli Aile Hekimleri Derneği Başkanı İsmail Yalçın Kaya okudu.

“BİZ ONA KISACA EZİYET YÖNETMELİĞİ DİYECEĞİZ”

Yönetmeliği bir eziyet yönetmeliği olarak değerlendiren Aile Hekimliği Çalışanları Derneği Kırklareli Sorumlusu Seçkin Özdemir; “Adı uzun; biz ona kısaca eziyet yönetmeliği diyeceğiz.

Daha önce taslağı sözde sızdırılmış olan Aile Hekimliği Ödeme ve Sözleşme Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik’in aile hekimleri ve aile sağlığı çalışanlarının özlük hakları, hak edişleri, mesleklerini özgürce icra etmesi, halkın sağlık hizmetine erişmesini kısıtlaması gibi konularda birçok sorunlu madde içermesi dolayısıyla 19 Ekim’de Ankara’da yoğun katılımlı bir miting düzenlenmiş ve bu yönetmelik taslağı sahada görev yapan binlerce A.H. ve ASÇ tarafından protesto edilmişti.

Bu protestoda eleştirilerimiz yapıcıydı, sahada olan bizlerin sesiydi. Tüm uyarılarımıza rağmen maalesef sahadan uzak, sorunlarımıza vakıf olmayan bürokratların hazırladığı taslak 29 Ekim tarihinde ilan edildi ve 1 Kasımda yürürlüğe girdi.

Bu yürürlüğe giren yönetmelik ile sadece hekimlere, hemşirelere, aile sağlığı çalışanlarına eziyet edilmekle kalınmıyor; belli ilaç gruplarının reçetelenmesi, hastane sevkleri, sağlık talebi ve sağlık hizmeti ihtiyacı olmaksızın en az 6 ayda bir herkesin aile sağlığı merkezine başvurması gibi bilimsel ve mantıklı açıklaması olmayan konularda da hem bizlerin hem vatandaşların özgürlüğüne kısıtlamalar getiriliyor.” dedi.

“MATEMATİK PROFESÖRLERİNİN BİLE ZORLANARAK ÇÖZEBİLECEĞİ BİR FORMÜL”

Özdemir, kendilerinin önüne konan ödeme plan formülünü matematik profesörlerinin bile zorlanarak çözebileceğini ifade ederken şöyle devam etti:

“Ödemelerimiz matematik profesörlerinin bile zorlanarak çözebileceği formüllere bağlanıp;  yerine getirilmesi imkansız ve birbiri ile çelişkili kriterlerle, karmaşık hesaplamalarla adeta kuşa döndürülmüş oluyor.

Hababam sınıfındaki çalışkan çocuk Ahmet’i herkes bilir; Ahmet’in önüne konan küçük bir parça yemek sonrasında alay yollu söylenen “Afiyet olsun Ahmet” cümlesini hatırlarsınız. Bu yönetmeliği hazırlayan ve çıkartanlar bize “Afiyet olsun Ahmet” diyor. Bizler bu alayı kabul etmiyoruz.

Eski bakanımız Covid pandemisinde bizlerle övünüp, dünyada eşi benzeri görülmemiş bir başarımız olduğunu ve hakkımızın ödenemeyeceğini söylemişti. Bunun bir övgü değil kocaman bir ironi olduğunu görüyor ve yaşıyoruz. Hakkımız ödenmiyor.

19 Ekimde yönetmelik henüz taslakken yaptığımız Büyük Ankara Mitingi’ndeki uyarılarımız dikkate alınmadan bu yönetmeliğin; iş huzurumuzu kaçıracağı, yerine getirilmesi imkansız, birbiri ile çelişen bir çok performans kriterine bağlanmış maddeler ile maddi kayıplara yol açacağı, meslek onurumuzu ayaklar altına alacağı, iş güvencemizin ortadan kalkacağı, halkın sağlığa ve ihtiyaç duyduğu ilaçlara ulaşmasını olumsuz etkileyeceği son derece açıkken bizlere reva görülen bu eziyet yönetmeliğini hak edecek ne yaptık? Biz aile hekimliği çalışanları sağlık sisteminin üvey evlatları mıyız?

Meslek sorumluluğu ve meslek bilinci ile bu eziyet yönetmeliğinin geri çekilmesi için 5-6-7 Kasım tarihlerinde 3 gün iş bırakıyoruz.”

“85 MİLYON VATANDAŞIMIZIN SAĞLIĞINI DA DOĞRUDAN ETKİLEMEKTEDİR”

Yürürlüğe giren yeni yönetmeliğin vatandaşların sağlığını da doğrudan etkilediğini belirten Kırklareli Aile Hekimleri Derneği Başkanı İsmail Yalçın Kaya da şunları kaydetti;

Bizler aile hekimleri ve Aile Sağlığı Çalışanları olarak, Sağlık Bakanlığı tarafından tüm uyarılarımıza rağmen uygulamaya konan ve aile hekimliği sistemini sarsan yeni yönetmeliğin yarattığı olumsuzlukları ve bu yönetmeliğin sağlık sistemimize getirdiği ağır yükleri kamuoyuyla paylaşmak için toplandık. Bu yönetmelik sadece aile hekimlerini değil, 85 milyon vatandaşımızın sağlığını da doğrudan etkilemektedir. Bakanlık her yerde güzellemelerle yönetmeliğin iyi olduğuna dair açıklamalar yaparak halkımızı yanıltıyor.

Yönetmelikte dayatılan 6 ayda bir zorunlu hasta takibi, yılda en fazla 7 kez sağlık merkezi ziyareti, Antibiyotik, Mide ilacı, Ağrı kesicilerin reçetede yazımının hastalığa bakılmaksızın sınırlandırılması; Dünya’nın hiçbir yerinde olmayan bilim dışı bir uygulamadır. Aile sağlığı merkezlerine yapılan HYP denen zorunlu hasta çağrıları; asıl takip etmemiz gereken bebek, çocuk, gebe ve yaşlılarımız için olan koruyucu sağlık hizmetlerini aksatacaktır.

Zaten sınırlı olan hastalarımıza ayırdığımız zamanı yapılması imkansız bir şekle dönüştürmektedir. Sağlıklı bir bireyin 6 ayda bir doktor ziyaretine zorlanması, kamu kaynaklarının verimsiz kullanılmasına, sağlık harcamalarında ciddi bir artışa, sağlıklı çalışan hastalarımız işe gidemediği için de ülke geneli iş gücü kaybına neden olacaktır.

Yeni yönetmelik, hekimlerin bilimsel ve özgür meslek anlayışını hiçe saymaktadır. Hastanın sağlık durumunu, formüller ve hesaplamalarla belirlemeye çalışmak; hekimlerin hastaya özel tedavi uygulamasını engelleyecektir. Bu tür formülsel kısıtlamalar konulması mesleki onurumuza yapılan bir saldırıdır. Hastaya ihtiyacı olan tedaviyi yapmamız, ilacı yazmamız, hastaneye sevk etmemiz engelleniyor.

Hedef puanlar ortaya atılarak aile hekimlerinin yarısı sözleşme fesih riskiyle karşı karşıya bırakılıyor ve mesleki güvencemiz ortadan kaldırılıyor. Zulüm yönetmeliği dediğimiz bu yönetmelik nedeniyle istifa etmeye başlayan meslektaşlarımız var. Bırakın mesleğimizi yapalım, bırakın hastalarımıza gereken hizmeti verelim. Diplomamıza uzattığınız eliniz aile hekimliğine bir darbedir.

Bizler; Kulaklarınızı tıkadığınız aile hekimleri olarak hem kendi haklarımıza hem de halkımızın sağlığına sahip çıkacağız.

Bugün burada, yalnızca mesleki haklarımız ve onurumuz için değil, aynı zamanda halkımızın güvenliği ve sağlığı için de bulunuyoruz. Tüm bu haksız uygulamalara karşı güçlü bir sesle dur diyoruz. Bakan’a sesleniyoruz; halkımızın sağlığını tehlikeye atan ve hekimlerin onurunu hiçe sayan, bu yönetmelikten derhal vazgeçin. Aile hekimleri ve çalışanları olarak hakkımızı savunmaya devam edeceğiz ve zulüm yönetmeliğini kabul etmeyeceğiz. İş bırakmak da dahil olmak üzere gereken hiçbir eylemsellikten çekinmeyeceğiz”

Protestoların 6 Kasım Çarşamba günü saat 10.00’da Babaeski İlçe Sağlık Müdürlüğü’nde ve 7 Kasım Perşembe günü Kırklareli İl Sağlık Müdürlüğü’nde devam edeceği öğrenildi.

618 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


bottom of page