top of page

Aday Sürücülere Yeni Düzenleme

Belirli İhlallerde Ehliyet İptali ve Yeniden Eğitim Şartı

AK Parti milletvekillerinin imzasını taşıyan ve “Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi” Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne (TBMM) sunuldu. Teklifte, Anayasa Mahkemesi’nin iptal kararı doğrultusunda Karayolları Trafik Kanunu’nda önemli değişiklikler öngörülüyor.

Düzenlemeye göre, ilk kez sürücü belgesi alanlar ile ehliyeti iptal edilip yeniden belge almaya hak kazananlar, belgelerini aldıkları tarihten itibaren 2 yıl süreyle “aday sürücü” statüsünde olacak.

İhlallerde aday sürücülük iptali

Aday sürücülük süresi içinde; sürücü belgesinin geçici olarak geri alınmasını gerektiren bir ihlalin yapılması, 75 ceza puanının aşılması, 0,20 promilin üzerinde alkollü araç kullanılması ya da trafik kurallarında yer alan bazı temel yükümlülüklerin üç kez ihlal edilmesi durumunda aday sürücü belgesi iptal edilecek.

İptal kapsamına giren ihlaller arasında dönüş kuralları, yayalara ilk geçiş hakkının verilmesi ve sürücü-yolcu güvenliğine ilişkin koruyucu sistemlerin kullanımına yönelik hükümler de yer alıyor.

Yeniden ehliyet için zorunlu eğitim ve sınav

Aday sürücü belgesi iptal edilenlerin yeniden sürücü belgesi alabilmesi için sürücü kurslarına devam etmeleri ve sınavlarda başarılı olarak motorlu taşıt sürücüsü sertifikası almaları gerekecek.

Ayrıca bu kişilerin kurslara başlayabilmesi için psikoteknik değerlendirme ve psikiyatri uzmanı muayenesinden geçerek sürücülüğe engel bir durumlarının bulunmadığını belgelemeleri zorunlu olacak. Bunun yanında tüm idari para cezalarının ödenmiş olması ve ilgili bekleme sürelerinin tamamlanması şartı aranacak.

 

bottom of page