18 Mart ruhu sahnede!
- Hamza Dalgıç
- 19 Mar
- 2 dakikada okunur
18 Mart Çanakkale Zaferi ve Şehitleri Anma Günü kapsamında Lüleburgaz Yıldızları Sanat Akademisi’nde program düzenledi. Programda Çanakkale Savaşı ruhunu sahneye aktarıldı.










Lüleburgaz İlçe Milli Müdürlüğü adına Lüleburgaz İmam Hatip Anadolu Lisesi tarafından, 18 Mart Çanakkale Zaferi ve Şehitleri Anma Günü kapsamında, Lüleburgaz Yıldızları Sanat Akademisi (LYSA) Cahit Irgat Salonu’nda şehit yakınları ve protokol üyelerinin de katılımı ile bir program düzenledi.
Dün saat 11.00’da gerçekleştirilen ve Lüleburgaz Kaymakamı Salih Yüce, Lüleburgaz 65’inci Mekanize Piyade Tugay Komutanı Ali Aydın Torun, Lüleburgaz Belediyesi Başkan Vekili Kemal Pektaş, Lüleburgaz Cumhuriyet Başsavcısı Ömer Faruk Görk ve Lüleburgaz Şehit ve Gazi Aileleri Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı Süleyman Sevinç ve diğer protokol üyelerinin katıldığı program büyük beğeni topladı.
Protokol üyelerinin yerini alması ile birlikte başlayan program, Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk ve tüm şehitlerimizin manevi huzurunda gerçekleştirilen bir dakikalık saygı duruşu ve arından okunan İstiklal Marşı ile açılışını gerçekleştirdi.
Lüleburgaz İmam Hatip Anadolu Lisesi Müdürü Selahattin Temel’in açılış konuşmasının ardından, Piyade Üsteğmen Abdülkadir Barutçu, günün anlam ve önemine ithafen bir konuşma gerçekleştirdi.
“18 MART RUHUNU SAHNEYE TAŞIDILAR”
Lüleburgaz İmam Hatip Anadolu Lisesi, 18 Mart Çanakkale Zaferi ve Şehitleri Anma Günü kapsamında gerçekleştirilen programda tiyatro gösterisi sahnelendi.
Çanakkale Savaşı ruhunun ve savaşta yaşananların anlatıldığı tiyatro gösterisinde, milli ve dini vurguların yanı sıra, Çanakkale Savaşı’na neden “Mektepliler Savaşı” denildiği konusu üstünde de duruldu.
Öğrencilerin sınıfta kendi aralarında kavga etmesi ile başlayan tiyatroda, sınıfın öğretmeni içeri girerek öğrencilere kendi aralarında kavga etmemeleri, ayrışmamaları gerektiğini söyledi.
Türk Milleti’nin en büyük kozunun birlik ve beraberlik olduğu vurgusunun yapıldığı sahnenin ardından, dönem üniformalı giymiş öğrenciler uygun adımla sahneye geldi.
Çanakkale Cephesi’nde bulunan askerlerin durumları, psikolojileri ve anılarına yönelik canlandırılan diğer sahnelerin ardından, Mustafa Kemal Atatürk’ün düşman çıkarmasının Kapatepe ve Seddülbahir tarafından gerçekleştirileceğini tahmin etmesi ile çıkarmanın ardından cepheden geri çekilen askerlere “cephaneniz yoksa süngüleriniz var” demesi canlandırıldı.
Büyük alkış toplayan Atatürk sahnesinin ardından, Çanakkale Savaşı’na neden “Mektepliler Savaşı” denildiği de sahneye aktarılan bir başka konu oldu.
Lise öğrencilerinin gönüllü olarak cephede yer aldığını anlatan gösteride, okullarda öğrenci kalmaması ve hepsinin cephelerde olması sebebiyle okulların kapandığının altı çizildi.
Bir lise son sınıf öğrencisinin şehit olduğu çatışmanın ardından yanındaki Mehmetçik, kendisine kefen olması için ayırdığı Türk Bayrağı’nı “mektepli” şehit için kullandı.
Türk kadınlarının da cephede, bahçede, okulda ve hastanelerde gösterdiği fedakarlıkların anlatıldığı gösteride, kağnı çeken Türk kadınları büyük beğeni topladı.
Büyük ilgi gösterilen tiyatro gösterisi, bir efe ve bir mücahit kadının karşılıklı olarak zeybek oynaması ile sona erdi.
Comments