top of page
Yazarın fotoğrafıTevfik İŞÇİ

Şişecam’da EYT’li kıyımı!

“Bu listeleri sendikacılar hazırladı”

Şişecam'da çalışan EYT'li işçiler işten çıkarılırken, işçiler asıl gerekçenin EYT olmadığını sendikaya muhalif EYT'lilerin işten çıkarıldığını söyledi. Gazetemizi ziyaret eden işçiler, “Bu yaşta nereye gideriz, ne yaparız, hepimizin çocukları eğitim hayatına devam ediyor” diyerek bu duruma tepki gösterdi. İşçiler ayrıca işe iade davası açtı.

Kristal-İş Sendikası’nın örgütlü olduğu Şişecam’da yaklaşık 20 yıldır çalışan EYT’li işçiler işverenin tasarrufu ile işten çıkarıldı.

İşçiler, fabrikanın kıyıma sendikanın da baskısıyla muhalif işçilerden başladığını, fakat kendilerinin işe iade davası açtıklarını belirtti.

Kristal İş Sendikası’na bağlı Şişecam işçileri Atakan Kozar, Özkan Yalçın, Hayrullah Çelik, Turhan Çakıroğlu, gazetemizi ziyaret ederek işten çıkarılmalarına tepki gösterdi.

“EMEKLİLİĞE ZORLANIYORUZ”

Sektörde, dünyanın üçüncü Avrupa’nın birinci şirketi olan Şişecam’da EYT’li işçilerden Atakan Kozar, daha emeklilik yaşı gelmeyen işçilerin EYT kapsamında zorla emekli edildiğini aktardı.

Kozar, “Bizi zorla emekli etmeye çalışıyorlar. Dilekçe istediler, vermedik. Biz çalışmaya devam etmek istiyoruz dedik. Yıllardır aidat verdiğimiz arkamızda durması gereken sendika yetkilileri bu duruma sesini bile çıkarmadı. Çünkü yakında seçim süreci başlıyor ve muhalifiz diye kıyıma bizden başladılar. Bir ay içinde işinize son vereceğiz dediler. Biz bu süreçte ne yapabiliriz. Hepimiz aile geçindiriyoruz. Çocuklarımız okullarda okuyor.” diye konuştu.

İşçilerden Hayrullah Çelik, uzun yıllar emek verdikleri şirketten normal şartlarda sorunsuz emekli olmak istediklerini kaydetti.

Şişecam işçileri olarak son dönemlerde sendika-işveren üçgeninde aldıkları ücretlerin asgari ücret seviyesine kadar düştüğünü aktardı.

20 yıllık bir işçinin Şişecam gibi büyük kar oranları olan firmada asgari ücret seviyesinde maaş almasının komik olduğunu belirten Çelik, ben değil biz diyerek bundan sonraki sürecin düzelmesi adına mücadele vermek için işe dönmek istediklerini ifade etti.

Öte yandan işten çıkarılan 30’un üzerinde işçinin 11 tanesinin işe iade davası açtığı, öğrenildi.

“BİZ İLK KURBANLARIZ”

Çelik, “Biz EYT’li olarak Trakya bölgesinde ilk atılanlarız, diğerleri işten çıktı. Bizim işten çıkarılma sebebimiz, işveren sendikası ve işçi sendikasının anlaşması doğrultusunda baktığımız da muhalif kesim olmamız. Yarısı da engelli kadrosunda olan arkadaşlar, yarısı da bizleriz. Bizim tavrımız belli, hiç boyun eğmedik. Sözleşme süreci var şu aralar. Sendika ile işverenin yaptığı bir protokol var; ‘55 yaşına kadar işçi çalışır, işçi istemediğinde çıkarılamaz’. Biz atılacağımızı biliyorduk. Ama erken oldu bu kadar erken beklemiyorduk. 2023 yılında işten çıkarılan arkadaşlarımız oldu. Ama 31 Ocak’ta olan tamamen bizlerin isteği dışında gerçekleşti. Bizler çalışmaya devam etmek istiyorduk zaten. Kafamız da şu anlık böyle bir düşünce de yoktu. Daha kendimizi hazırlamamıştık. Hepimizin evinde üniversite okuyan çocuklarımız var. Ailelerimiz perişan oldu. Normalde sözleşme sürecinde kimse işten atılmıyordu. Delege ve şube seçimi olacak ondan dolayı biz ilk kurbanlarız. Bize ne zaman emekli olmak istiyorsunuz diye sordular, bizde emekli olup çalışmak istediğimizi belirttik. Başka yerde olsaydık bu kadar çalışmaya emekli olup, tekrar işimize devam ederdik. Biz insanlara doğruları anlattık, ondan dolayı da işten atıldık. Biz Dünya 3’cüsü olan bir şirkette çalışıyoruz. Hakkımız olanı istiyoruz. Biz sendikayı rahatsız edip, devam eden işçilerin işten çıkarılmamasını istiyoruz. Biz çıkarıldık ama diğer arkadaşlarımız devam etsin. Bizler birkaç yıl daha çalışalım dedik, başka yerde çalışmayalım diye düşündük.” dedi.

“GÜLE OYNAYA AYRILMAK İSTERDİK”

İşçilerden Özkan Yalçın da, fabrikadan güle oynaya emekli olarak ayrılmayı hayal ettiklerini bu durumu hak etmediklerini söylerken, “Bu güne kadar sadece işimizi yaptık. Gelen başarılarda işten çıkarılan arkadaşlarımızın hepsinin büyük emekleri var. Protokol düzenledik, 55 yaşa kadar işçi çalışacak diyenler sonra da bu protokolü biz değil işveren bozdu dediler. İşimizden olduk. Sürekli aynı gemideyiz diyorlar ama gemi falan yok. Özellikle genel başkan böyle oyunlarla koltuğunu korumaya çalışıyor. Ama böyle o koltukta oturması zor olacak. Ben hakkımı bu sendika yönetimi ve şube yönetimlerine helal etmiyorum. İşçi arkadaşlarımızın artık uyanmalarını ve haklarını savunmalarını istiyorum” ifadelerini kullandı.

"KRİSTAL-İŞ İŞVERENİN VEKİLİ Mİ?"

İşçilerden Turhan Çakıroğlu da, 20 yıldır çalıştığı iş yerinden protokole rağmen sendikanın seçmesi yüzünden işveren tarafından işten çıkarıldığını aktardı.

Çakıroğlu, “Sendikamızın başka işi yok işçi çıkarmakla uğraşıyor ama o koltuk kimseye kalmaz. Yıllarca merkez yöneticileri, şube başkanları ekmeğimizi yediniz, suyumuzu içtiniz. Bizleri işverenin masasına attınız. Oturmuşlar masaya üyelerin karşına geçip EYT’lilerin çıkmasını kabul ettiklerini, bir performans ibaresi bıraktıklarını söylüyorlar. Kristal İş Sendikası kimin vekilliğini yapıyor belli değil. İşten çıkarılan EYT’lilerin yüzde 90’ı sendikaya muhalif. Sözleşme süreci başladı. Sözleşmenin ardından delege seçimleri olacak. O zamana dek önce muhalif EYT’lilerin işten atılması tesadüf değil. Bu listeleri sendikacılar hazırladı” diye konuştu.

1.535 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


bottom of page