Üretici ile market arasında uçurum
- gorunumhaber

- 2 May
- 1 dakikada okunur
Türkiye Ziraat Odaları Birliği Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, Nisan ayında üretici ile market fiyatları arasındaki farkın yüzde 393,7’ye kadar çıktığını belirterek, artan girdi maliyetlerinin üreticiyi zorladığını açıkladı.

Türkiye Ziraat Odaları Birliği Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, Nisan ayına ilişkin üretici, market ve girdi fiyatlarındaki değişimleri değerlendirdi. Bayraktar, üretici ile market arasındaki fiyat farkının en fazla elmada görüldüğünü belirterek, bu farkın yüzde 393,7’ye ulaştığını ifade etti.
Açıklamaya göre elmada yaşanan fiyat farkını havuç, yeşil soğan, marul ve pırasa takip etti. Üreticide 18 lira 75 kuruş olan elmanın markette 92 lira 58 kuruşa kadar çıktığı belirtilirken, birçok üründe benzer fiyat uçurumlarının yaşandığı kaydedildi.
Nisan ayında markette 40 ürünün 18’inde fiyat artışı görülürken, en fazla artış yüzde 48,7 ile yeşil soğanda yaşandı. En fazla düşüş ise yüzde 74,3 ile patlıcanda kaydedildi. Üretici fiyatlarında ise 31 ürünün 10’unda artış, 12’sinde düşüş yaşanırken, en fazla artış kuru soğanda, en fazla düşüş patlıcanda görüldü.
Fiyat değişimlerinde hava koşulları, arz-talep dengesi ve depolardaki ürün miktarının etkili olduğu belirtilirken, özellikle aşırı yağışların bazı ürünlerde rekolte kaybına yol açtığı ifade edildi.
Öte yandan tarımsal girdi maliyetlerinde de dikkat çekici artışlar yaşandı. Nisan ayında gübre, yem, elektrik ve tarım ilacı fiyatlarında yükseliş görülürken, mazot fiyatı aylık bazda düşse de yıllık bazda artış gösterdi. Bayraktar, artan maliyetlerin üretim üzerinde baskı oluşturduğuna dikkat çekti.


