top of page

Ücretsiz kanser taramaları sürüyor



Tevfik İŞÇİ

Lüleburgaz İlçe Sağlık Müdürlüğü Sağlıklı Hayat Merkezi’nde “1-31 Ocak Rahim Ağzı Kanseri Farkındalık Ayı” kapsamında eğitimler sürüyor.

Bu kapsamda Babaeski'nin Büyükmandıra Beldesi’nden gelen 12 kişilik gruba Rahim Ağzı (Serviks) Kanseri hakkında eğitim verildi. Daha sonra grubun yaşlarına uygun olarak kanser taramaları yapıldı.

Lüleburgaz İlçe Sağlık Müdürü Doç. Dr. A. Önder Porsuk da “Ulusal Kanser Tarama Programı hedefleri kapsamındaki yaş gruplarında olan tüm vatandaşlarımızı sağlık kontrollerini yaptırmaya Lüleburgaz İlçe Sağlık Müdürlüğü Sağlıklı Hayat Merkezi KETEM Birimine davet ediyoruz" diyerek konu hakkında bazı açıklamalar yaptı.

Porsuk açıklamasında, “Rahim Ağzı (Serviks) Kanseri dünyada kadınlarda meme kanseri, kalınbağırsak kanseri ve akciğer kanserinden sonra dördüncü sırada görülmektedir. Ülkemizde ise Rahim Ağzı (Serviks) Kanseri görülme sıklığı açısından onuncu sırada yer almaktadır. Rahim Ağzı (Serviks) Kanseri erken teşhis edildiğinde yüksek oranda tedavi edilebilen bir kanser türüdür. Rahim Ağzı (Serviks) Kanseri Dünya Sağlık Örgütü tarafından “önlenebilen bir ölüm nedeni”  olarak tanımlanmaktadır.

Ülkemizde Rahim Ağzı (Serviks) Kanseri olmak üzere, Dünya Sağlık Örgütünün önerdiği üç kanser türünde tarama yapılmaktadır.

Ulusal Kanser Tarama Programında taraması yapılan kanserler: Rahim Ağzı (Serviks) Kanseri Taraması; 30-65 yaş arası kadınlardan 5 yılda bir HPV-DNA testi. Meme Kanseri Taraması; 40-69 yaş kadınlarımıza 2 yılda bir mamografi ve Kalın Bağırsak Kanseri Taraması; 50-70 yaş arasındaki kadın ve erkeklere 2 yılda bir Gaitada Gizli Kan testi (GGK testi) yapılmaktadır.

Taramalar 81 İlimizde Aile Sağlığı Merkezleri, Toplum Sağlığı Merkezleri, Sağlıklı Hayat Merkezleri ve Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezlerinde (KETEM) ücretsiz olarak yapılmaktadır.” ifadelerine yer verdi.

162 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page