top of page

ÇOCUKLUK ÇAĞLARINDA BESLENME

Çocuklar Diyet Yapabilir Mi?

Son zamanlarda çok sık karşılaştığım sorulardan biri, çocukların diyet yapıp yapamayacağı.

Obezitenin çocukluk çağlarına indiği bu dönemde, ebeveynler ve öğretmenler dahil olmak üzere herkes fazla kilonun farkında. Anasınıfı öğretmeni olan annem, bundan 10 sene önce sınıfında hiç obez çocuğun olmadığını ama artık her sınıfta mutlaka 1-2 adet kilolu çocuğun olduğunu söylüyor… Tüm veriler fazla kilonun arttığını gösterirken, aileler hala bir diyetisyen desteği almaktan çekiniyor.

Çünkü çocuklarının düşük kalorili diyet yapacağını düşünerek, hasta olacaklarını, dirençlerinin düşeceğini düşünüyorlar. Halbuki, çocuklar sağlıksız ve fazla yedikleri için kilo alıyorlar. Ve sadece sağlıklı beslenme listelerinin düzenlenmesi ile de kilo veriyorlar. Aslında biz çocuklarla diyet yapmıyoruz. Sadece sağlıklı besleniyoruz. 😊 Kesinlikle alması gereken kalori ve vitamin-mineralden kısmıyoruz. Aksine, çocuğun büyümesi ve gelişmesi için gereken enerjiyi doğru besinlerle çocuğa veriyoruz. Çocuk da sağlıklı besinlerin etkisiyle kilo veriyor.

 

‘Çocuk Diyet Yapmaz Sağlıklı Beslenir’

Nasıl ki çocuğun eğitim, özbakım temelleri bu yaşlarda atılıyorsa beslenme ile ilgili temeli de bu yaşlarda şekilleniyor. Hepimiz çaya şeker atıldığını küçük yaşlarda gördüğümüz için öğrendik… Bu nedenle çocuk fazla kilolu olmasa bile, sağlıklı beslenmesi, sağlıklı büyüyüp gelişmesi için bir uzmandan destek almakta fayda var. Bu destek için herhangi bir yaş sınırı yok. 2 yaştan itibaren çocuk beslenmesi için, ondan öncesinde bebek beslenmesi için bir uzmanda destek alabilirsiniz…

 

Çocuk Beslenmesi İçin Püf Noktalar

·        Çocuk beslenme için zorlanmamalı. Eğer boyu ve kilosu olması gereken aralıkta ise, zorla yemek yemesi çocuğu yemekten soğutacaktır. Böyle bir durumla karşı karşıyaysanız, çocuğunuza kulak vermenizi tavsiye edeceğim.

·        Eğer çocuk olması gereken kilodan düşük ise, az porsiyonlarda kaloriyi nasıl arttıracağınızı öğrenmek adına bir uzmandan destek almak da fayda var. Örneğin, 1 bardak kefirin kalorisini, içerisine bal ve meyve koyup arttırabiliriz…

·        Çocuk fazla kilolu ise beslenme uzmanı ile çocuğa alması gereken besinin verilmesi sağlanmalı ve çöp dediğimiz diğer besinler çocuğun beslenmesinden çıkarılmalı.

·        Çocuk yemek yerken, sofra alışkanlığının oluşması adına yemek ailece masada yenmeli. Bu süreçte, telefon, tablet, bilgisayar gibi dikkat dağıtıcı unsurlar olmamalı. Çocuk ne yediğini bilmeli.

·        Çocuğun sevmediği besinler varsa, zorlamak yerine çocuğa sevdirmek adına, yemek hazırlama aşamasında çocuktan desten alınmalı. Markete çocuk da götürülmeli. Böylece yiyecekler dikkatini çekecek, tadına bakmak isteyecektir.

·        Sunum biz yetişkinler için bile önemliyken bir de çocuklar için ne kadar önemli, düşünsenize… onlar için özel tabaklar ve şekilli sunumlar ile sevmedikleri şeyleri onlara sevdirebilirsiniz.

·        Çocuğun tabağına, yiyeceğinden fazla besin koymak yerine az besin koyarak çocuğunuzun doygunluğunu kendi anlamasına izin verilmeli.

 

ENB-fit Beslenme Danışmanlığı olarak bu seneyi çocuk yılı ilan ettik.

Tüm görüşmelerimize yıl boyunca %10 indirim yapacağız.

 

 

 

 

 

23 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page