YILMAZ İÇÖZ
- Ahmet Güdücüoğlu
- 28 Mar
- 1 dakikada okunur
Dünya Tiyatrolar Gününü kutladığımız bu günlerde tiyatroya gönül vermiş bir sürü sanat emekçilerini saygıyla selamlıyorum. Tiyatro deyince Trakya’da akla ilk gelen isimlerden biriside Yılmaz İçöz’dür. Yılmaz İçöz Tekirdağ'da tiyatro sevgisini 50 küsür yıllık sanat hayatı boyunca öyle bir aşılamış ki Büyükşehir Belediye Meclisi toplantısında salonun adı "Yılmaz İçöz sahnesi" olsun önerisine 60 üyenin 60'ı da oy birliği ile "evet" demiştir. Tekirdağ'da tiyatro sanatının gelişiminde çok büyük emekleri olan Yılmaz İçöz, yıllardır kutlanan Kiraz Festivali'in de öncülüğünü yapmıştır.
Adananın Kozan ilçesinde doğan Yılmaz İçöz, henüz çocuk yaşlarında mahalle arkadaşlarına Karagöz ve Hacivat gösterileri yaparak tiyatroya başladı. Modern Türk Tiyatrosu'nun Kurucusu Muhsin Ertuğrul'dan İstanbul Şehir Tiyatrolarında Aktörlük ve Yönetmenlik dersleri aldı.
Yılmaz İçöz, Hocası Muhsin Ertuğrul'un kendisi için söylediği o bir tiyatro delisi sözünü yaşamının neredeyse tamamını tiyatroya adayarak doğruladı. Kuruculuğunu ve Genel Sanat Yönetmenliğini yaptığı Namık Kemal Bölge Tiyatrosunda bir çok oyun sahnelendi.Kendine özgü tiyatro ve reji anlayışıyla, her zaman tiyatro çevrelerinin ve tiyatro severlerin önemle takip ettiği yönetmenlerden olan İçöz, Kamp 17, Keşanlı Ali Destanı, Bir Şehnaz Oyun, Kadıncıklar, Anna Frank'ın Hatıra Defteri, İstanbul Efendisi, Söz Meclisten Dışarı, Kanlı Düğün, Merdiven, Kanlı Nigar, Ayı, Teklif ve Lüküs Hayat gibi bazı oyunları sahneledi. Ayrıca İçöz'ün sahnelediği Tahta Çanaklar adlı oyun Amatör Tiyatrolar yarışmasında en iyi oyun seçilerek Türkiye birinciliği almıştı.Dünyanın en uzun soluklu amatör tiyatrosu olarak Guinnes Rekorlar Kitabına giren Namık Kemal Bölge Tiyatrosu, 1969 yılında Yılmaz İçöz tarafından kurulmuştu.
Comments