top of page

Yerli tohumda yükseliş sürüyor

3 yılda 33 bin 100 dekar yerli tohum ekildi

Lüleburgaz ekimin yüzde 50’sine sahip!

Yerli Hibrit Tohum ile Ayçiçeği Üretimini Geliştirme Projesi kapsamında Kırklareli’nde hibe desteğiyle 3 yılda 33 bin 100 dekar alana yerli ayçiçeği tohumu ekildi.

Tarım ve Orman Bakanlığının hayata geçirdiği ‘Tarım Arazilerinin Kullanımının Etkinleştirilmesi Projesi’ çerçevesinde Kırklareli bölgesinde 3 yıldır ‘Yerli Hibrit Tohum ile Ayçiçeği Üretimini Geliştirme Projesi’ uygulanmaya devam ediyor.

2022 yılında başlayan proje, Demirköy hariç tüm ilçelerde uygulamaya alınırken, proje ile binlerce dekar alanda yerli ayçiçeği tohumu toprakla buluşturuldu.

Kırklareli İl Tarım ve Orman Müdürlüğü konu ile alakalı bir bildiri paylaşırken rakam verdi.

3 yıldır devam eden proje kapsamında yıllara göre rakamlar paylaşılırken, “Bakanlığımızın "Tarım Arazilerinin Kullanımının Etkinleştirilmesi Projesi" kapsamında, Demirköy hariç tüm ilçelerimizde "Yerli Hibrit Tohum ile Ayçiçeği Üretimini Geliştirme Projesi" uygulanmaktadır. İlimizde 3 yıldır çiftçilerimize verilen hibe destekleriyle 2022'de 100 dekar, 2023'te 17 bin 500 dekar ve 2024'te 15 bin 500 dekar yerli hibrit ayçiçeği ekimi gerçekleştirilmiştir.” denildi.

“EKİMİN YÜZDE 50’Sİ LÜLEBURGAZ’DA”

Lüleburgaz İlçe Tarım ve Orman Müdürü Abuzer Sağdıç, yerli ayçiçeği ekiminin her geçen yıl artarak sürdüğünü belirtti.

Yerli ayçiçeği tohumunun kuraklık karşısındaki direnci nedeniyle çiftçinin cazibesi haline geldiğini aktaran Sağdıç, Lüleburgaz’da bu yıl yaklaşık 5 bin dekar alanda yerli ayçiçeği tohumu ekildiğini kaydetti.

Kırklareli bölgesinde son üç yılda ekimi gerçekleşen 33 bin 100 dekar alanın yüzde 50’sinin Lüleburgaz ve köylerinde ekildiğini dile getiren Sağdıç, çiftçiyi yerli tohuma teşvik ettiklerini ifade etti.

Sağdıç, “Yerli tohum üretimi her geçen yıl artıyor. Çiftçilerimize sürekli yerli tohumu anlatıyor ve öneriyoruz. Dünya genelinde yaşanan kuraklık bizim bölgemizde de hissediliyor. Bu da ayçiçek üreticini zor durumda bırakıyor. Yerli tohumlar da tam bu yönde üretilerek, kuraklığa daha dayanıklı, aynı zamanda verim açısından da yüksek kaliteli tohumlar. Umuyoruz ki bu durum her yıl artacak. Çiftçimiz ürettiğinin karşılığını fazlasıyla alacaktır” diye konuştu.

Lüleburgaz Tarım ve Orman Müdürü Abuzer Sağdıç, ilçede toplam ayçiçeği ekili alanın 2024 yılında 326 bin dekar olduğunu da sözlerine ekledi.

281 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comentarios


bottom of page