Kasım ayının gelmesiyle Trakya’da iki farklı duygu yoğunlaşır. Birincisi; 10 Kasım Atatürk’ün vefat yıl dönümüyle yaşanan hüzün, İkincisi; yerel kurtuluş günlerinin yıl dönümü vesilesiyle yaşanan gurur.
Direnişten Kurtuluş Günlerine
Trakya bölgesinde yaşanan işgal ve neticesinde gerçekleşen kurtuluş mücadelesini tarihe dönüp baktığımızda şu bilgilerle karşılaşıyoruz; 1912’de başlayan Balkan Savaşlarından sonra Bulgar, Yunan ve Fransız işgaline uğrayan Trakya toprakları itilaf devletleri tarafından işgal edilmiştir. 1919’da Mustafa Kemal’in Samsun’a çıkmasıyla başlayan milli mücadele süreci sayesinde yapılan vatan savunmasıyla, yurdun her yerinde işgalcilere karşı büyük bir direniş sergilenmiştir. TBMM hükümetinin başarıyla yürüttüğü Kurtuluş Savaşının neticesinde Türkiye Devleti’nin siyasal varlığını itilaf devletleri kısa sürede kabul etmek zorunda kalmıştır. Bununla birlikte TBMM hükümeti uluslararası zeminde ülkemizin geleceği açısından önemli kararların alındığı anlaşmalara temsilciler görevlendirilmiştir. Trakya bölgesini yakından ilgilendiren Mudanya Mütarekesi’ne de Başkomutan Mustafa Kemal, Refet Paşa’yı görevlendirmiştir. 15 Ekim 1922’de yürürlüğe giren Mudanya Mütarekesi’nin sonuçlarına baktığımızda Doğu Trakya’dan yani Edirne, Tekirdağ, Kırklareli illerinden işgalcilerin geri çekilmek zorunda kaldığını görüyoruz. Bunun öncesinde Trakya halkı, uzun süre işgal kuvvetlerine karşı büyük bir mücadele sergilemiştir. Trakya Paşaeli Mudafaa-i Hukuk Cemiyeti adı altında işgalcilere başkaldıran kahraman Trakya halkı, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin de desteğiyle işgalcilerin ülkemiz toprakları üzerinde kurdukları hayallere asla müsaade etmemiştir. Trakya halkının bu mücadelesi Mudanya Ateşkes Anlaşmasına zemin hazırlamıştır. Mudanya Ateşkes Antlaşması ile birlikte Mustafa Kemal Paşa tarafından Refet Paşa’ya Doğu Trakya bölgesinin teslim alınması ve Doğu Trakya Valiliği görevinin verildiği biliyoruz. Bu görevlendirme ile işgal kuvvetlerinin 1922 Kasım ayı sonuna kadar Trakya topraklarından geri çekişmesi ve ülkemiz sınırları dışına çıkartılması sağlanmıştır.
Halkımız o tarihten sonra düşmanların köy, kasaba, ilçe ve illerinden dışarıya çıkartıldığı günleri yani düşman işgalinden kurtuldukları günleri kurtuluş bayramı olarak törenlerle kutluyor.
Kasım Ayı Trakya’da Başka Yaşanır
Geçtiğimiz yıl yüzüncü kurtuluş gününü kutlayan Trakya il, ilçe ve beldeleri bu yıl yüz birinci kurtuluş günlerini kutlamak için hazırlanıyor. 1 Kasım’da Çorlu, Saray, Vize ile başlayan Trakya’daki kurtuluş bayramları, 27 Kasım’daki Edirne Lalapaşa ilçesi kurtuluş bayramına kadar aralıklarla sürmektedir. Kurtuluş bayramları belde ve ilçelerin meydanlarında halkın yoğun katılımıyla kutlanıyor. Öğrenciler daha önceden hazırlandığı halk oyunlarını ve tiyatro gösterilerini özenle sergiliyor. Günün anlam ve önemine vurgu yapan şiirler okunuyor, türküler söyleniyor. Her yaştan insan bayram yerine coşkuyla gidiyor, birbirlerinin düşman işgalinden kurtuluş günlerini kutluyor.
Kurtuluş Günleri, Milli Mücadelenin Yerel Hafızasıdır
Ülkemizin çeşitli yerlerinde kutlanan kurtuluş günleri, milli mücadele günlerinin anımsanması açısından ayrı bir öneme sahiptir. Milli Mücadelenin tüm hatıraları kurtuluş günlerinde birçok yerde yaşatılmaya devam ediyor. Kurtuluş bayramları, bu yönüyle milli mücadelenin ‘yerel hafızası’ niteliğindedir. Ülkemizin her bölgesinde coşkuyla kutlanan kurtuluş bayramları, Trakya bölgesinde de yüz yılı aşkın süredir coşku ve heyecanla kutlanıyor. Kutlamalardaki bazı ritüeller gençlerin o günleri hayal etmesi ve geçmişini öğrenmesi açısından önemlidir.
Trakya’daki Bazı İl ve İlçelerin Kurtuluş Günleri
1 Kasım: Çorlu, Saray, Ergene, Vize, 2 Kasım: Muratlı, 8 Kasım: Lüleburgaz, Pınarhisar 9 Kasım: Babaeski, Pehlivanköy, 11 Kasım: Kırklareli, Kofçaz, Demirköy, 13 Kasım: Tekirdağ, 14 Kasım: Hayrabolu, Malkara, 17 Kasım: Şarköy, 18 Kasım: Uzunköprü, 19 Kasım: Keşan, Meriç, 20 Kasım: İpsala, 23 Kasım: Enez, Havsa, 25 Kasım: Edirne, 27 Kasım: Lalapaşa
Kırklareli’nin Kurtuluş Bayramı 10 Kasım’dan 11 Kasım’a Alındı
10 Kasım, Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün vefat yıl dönümü olması nedeniyle, 2019 yılı Ekim ayı Kırklareli Belediye Meclisi toplantısında oy birliğiyle alınan kararla, Kırklareli ilinin kurtuluş bayramı 10 Kasım’dan 11 Kasım’a alındı. Dolayısıyla Kırklareli’nde 2019’dan bu yana kurtuluş günleri için düzenlenen törenler 11 Kasım’da yapılmaya başlandı.
Yerel Kurtuluş Günleri Gelecek Nesillere Aktarılmalı
Bugün, ülkemizin birçok yerinde her yaştan insanımızın heyecanla uyanarak, coşkuyla katıldığı, gururla kutladığı kurtuluş günleri, milli birlik, beraberlik ve dayanışmamızın sembolü haline gelmiştir. Türkiye Cumhuriyet’imizin çeşitli yerlerinde kutlanmaya devam eden kurtuluş günleri toplumsal hafızamızı gelecek nesillere aktarmamız açısından önemlidir.
Comments