Batı ülkelerinin sanayi devrimini gerçekleştirdiği dönemde Osmanlı Devleti bu gelişmenin gerisinde kalmıştı. 1535 yılında Fransızlara, 1740 yılından sonra da diğer ülkelere tanınan haklar ve ayrıcalıklar ekonomimizi iyice çökertmişti.
Anadolu’da bulunan küçük üretim yerleri, gelişen sanayi karşısında tutunamamıştı. Elektrik, telefon, tramvay, demir ve deniz yolları yabancıların denetimindeydi. Devletin elinde kamu işletmesi olarak, ordunun ihtiyaçlarını karşılamak için bulunan ufak tefek fabrikalar bulunmaktaydı.
Balkan Savaşı ardından Birinci Dünya Savaşı ve Kurtuluş Savaşı ülkemizi yerle bir etmişti.
Gerçi Kurtuluş Savaşı’nın sonucunda, siyasi bir zafer kazanmıştık fakat bu zaferi, ekonomik zaferle tamamlamak gerekiyordu. Bunun yapılabilmesi için Mustafa Kemal 1923 yılında, İzmir İktisat Kongresi’ni düzenledi. Kongrede, yurdun bağımsızlığını korumak, başka ülkelere el açmamak için yerli sanayimizi kurmamız ve ürettiğimiz malları kullanmamız gerektiği kararlaştırıldı.
Yerli Malı Haftası, kendi kendine yeterli, ulusal bir ekonomi yaratmak, çağdaş düzeye ulaşmak amacıyla doğmuştur.
Bu konuda halkı aydınlatmak amacıyla dönemin Başbakanı İsmet İnönü, 12 Aralık 1929’da TBMM’de bir konuşma gerçekleştirdi. Konuşmasında, ulusça kalkınmak için; yerli malı kullanmak ve tutumlu olmak gerektiğini söylemiştir.
1946 yılından sonra Yerli Malı Haftası’nın adı, “Tutum Yatırım ve Türk Malları Haftası” olarak değiştirildi.
Bugün, uluslararasında büyük bir ekonomik savaş vardır. Ülkeler, ürettikleri malları dünyanın her yerinde pazarlama yarışına girmişlerdir. Çünkü günümüzde bilinmektedir ki hayatta kalabilmek ve bağımsız olabilmek için ekonomik yönden güçlü olmak gerekmektedir.
Bununla birlikte tutumlu olmak, tutumluluğun sonucunda biriken parayla yatırım yapmak oldukça bilinçli bir davranıştır.
Çocuklarımız ülkesinin geleceği ve kendi gelecekleri için yerli malı kullanmaya alışmalıdır. Para, zaman, sağlık ve enerji alanlarında tutumlu bireyler olarak yetişirlerse, kendi işlerini kurduklarında da verimli yatırımlar yapabilme bilincine sahip olacaklardır.
TUTUM – KUMBARA
Alıp bir kumbara,
Artırmalı para
Birer kuruş bile
Yarın gelir dile
Bir gün edince kar,
Elbet sana yarar
Yerli Malı neye denir?
Anlatalım size bir bir
Yerli malı yurdumuzdan
Yani topraktan, denizden
Aldığımız mal demektir
Bununla da ya yiyecektir
Yahut yapılması bizden
Yani kendi elimizden
Çıkan, çeşit eşyalardır
Comments