top of page
Yazarın fotoğrafıHamza Dalgıç

Toprakları için ses yükselttiler!

“Trakya’da Arazi Toplulaştırması İstemiyoruz!”

“Kesintiler her köy için 200 futbol sahası büyüklüğünde”

Kırklareli Toprağıma Dokunma Platformu, zorunlu arazi toplulaştırmasına karşı “Toprağıma Dokunma” diyerek basın açıklaması gerçekleştirdi. Toprağıma Dokunma Platformu Sözcüsü Cengiz Atlı, “Çiftçinin itirazına rağmen "Zorunlu Arazi Toplulaştırması" yapmak zaten maliyetlerden dolayı can çekişen çiftçinin tamamen yok edilmesidir. Çiftçiliğin yok edilmesi, halkı açlığa terk etmektir. "Zorunlu Arazi Toplulaştırması" kararnamesi iptal edilsin!” dedi.

Kırklareli Toprağıma Dokunma Platformu, Pınarhisar’ın Osmancık köyünde “Toprağıma Dokunma” diyerek, Zorunlu Arazi Toplulaştırma işlemine karşı basın açıklaması düzenledi.

Kırklareli CHP Milletvekilleri Fahri Özkan ile Vecdi Gündoğdu, Kırklareli İl Genel Meclisi Başkanı Hakan Geriş ve Osmancık Köyü Muhtarı Süleyman İnal’da 30 Kasım Cumartesi günü gerçekleştirilen basın açıklamasına katılım gösterdiler.

Bunun yanında Cevizköy, Pınarhisar, Kaynarca, Ataköy, Emirali, Sakızköy, Ertuğrulköy, Karaağaç, Ceylanköy, Hamzabey, Yenitaşlı, Eskitaşlı, Celaliye, Tatarköy, Hamitabat ve Çeşmekolu çiftçileri de yapılan basın açıklamasına destek vererek katılım gösterdi.

Basın açıklamasını Toprağıma Dokunma Platformu Sözcüsü Cengiz Atlı okurken, Kırklareli CHP Milletvekilleri Fahri Özkan ile Vecdi Gündoğdu ve köylüler de konuşma gerçekleştirdi.

“TRAKYA’DA ARAZİ TOPLULAŞTIRMASI İSTEMİYORUZ”

Trakya’da Arazi Toplulaştırması istemediklerini belirten Toprağıma Dokunma Platformu Sözcüsü Cengiz Atlı; “2 yıl önce, Cumhurbaşkanı kararnamesiyle, Kırklareli iline bağlı Pınarhisar ve Lüleburgaz'ın köylerinde arazi toplulaştırması yapılmasına karar verildi. Cumhurbaşkanlığı'nın Zorunlu Arazi Toplulaştırma Kararına karşı Danıştayda iptal davası açtık. Yüzlerce itiraz dilekçesini Kırklareli İl Tarım müdürlüğüne teslim ettik.

Arazi toplulaştırmasının tarımsal üretimde verimliliği arttırma amacıyla uygulandığını söylüyorlar. Bizim ne böyle bir ihtiyacımız ne de böyle bir talebimiz var. Ülkemizde ve dünyada gıda krizinin yaşandığı bu günlerde, tarım alanlarının tamamen şirketlerin eline geçmesini kabul etmiyoruz.

Arazi toplulaştırmasının uygulandığı yerlerde çiftçilerin her tarlasından %10 kesinti yapıldı. Bu kesintiler her köy için 200 futbol sahası büyüklüğünde. Ecrimisil ödedikleri hazine yerleri ellerinden alınıp bir araya toplandı.

Osmancık köyünde olduğu gibi bu hazine yerleri şirketlerin eline geçiyor. Parsel sayısı azalması gerekirken daha da arttı. TOKİ'ye arazi ayrılmış. Çiftçinin elinden alınan tarlaların yerine önerilen parseller ekonomik değerini karşılamıyor. Sıcak su kaynağının etrafında bu şirketlerin ve TOKİ'nin arazileri toplanıyor.

Bu "Zorunlu Arazi Toplulaştırması"  kararının arkasında; son yıllarda bölgede binlerce dönüm arazi alan eski Maliye Bakanı Nureddin Nebati’nin eşi Özlem Nebati ve Ziya Organik Tarım şirketi olduğu dile getiriliyor. Osmancık köyündeki uygulamada  bu şirketlerin çıkarlarının gözetildiğini görüyoruz.

Eğer amaç gerçekten tarım arazilerinin verimli kullanılmasıysa, tarım arazilerini yok etmekten vazgeçsinler. Çiftçiye, üreticiye toprağında üretim yapabilmesi için gerekli desteği versinler. Mera ve tarım arazilerine Organize sanayi yapmaktan vazgeçsinler. Pınarhisar'da ve Kaynarca'da olduğu gibi en verimli arazilere yol yapmaktan vazgeçsinler.

Çiftçinin itirazına rağmen "Zorunlu Arazi Toplulaştırması" yapmak zaten maliyetlerden dolayı can çekişen çiftçinin tamamen yok edilmesidir. Çiftçiliğin yok edilmesi, halkı açlığa terk etmektir. "Zorunlu Arazi toplulaştırması" kararnamesi iptal edilsin!” dedi.

“SESİMİZİ DUYURMAK İÇİN ELİMİZDEN GELENİ YAPMAYA GAYRET EDİYORUZ”

İşin ehli olmayan insanların, köylülerin elinden topraklarını almaya çalıştıklarını belirten Kırklareli CHP Milletvekili Fahri Özkan; “Yaklaşık bir ay önce bu komisyon, muhtarlarla beraber TBMM’ye ziyarete geldiler, biz de TBMM’de bu konuyla ilgili bir çalışma yaptık. Sesimizi duyurmak için elimizden geleni yapmaya gayret ediyoruz.

İşin ehli olmayan adamlar masa başından bizim köylülerimizin verimli topraklarını elinden alıp verimsiz toprakları vermek için ellerinden geleni yapıyorlar. Köylü vatandaşımızdan 10 dönüm yer almışlar, 20 dönüm yer vermişler fakat toprakta ot bile bitmiyor.

Yol üzerindeki kıymeti yüksek olan yerleri yine kendi yandaşlarına pay biçmişler. Bunlar beşli çeteyi zenginleştirmeye bıkmadılar. Bu daha nereye kadar böyle gidecek?” ifadelerini kullandı.

544 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


bottom of page