Cüneyt KIRIM
Kırklareli Belediye Başkanı Derya Bulut, şehrin su konusundaki sorunlarıyla ilgili olarak yaptıkları çalışmalar hakkında kamuoyunu bilgilendirdi.
Kırklareli’ne mevcut su arıtma tesisinden şu an tam kapasite olarak saniyede 300 lt suyun arıtılarak gönderildiğini belirten Bulut; “Ama altta ne kadar kaçak göçek var, bunu şu an tespit etmemiz pek de mümkün değil. Dolayısıyla dönem dönem su basıncıyla ilgili sıkıntılar yaşanabiliyor. Altyapımız çok eski, çok fazla arıza ve patlak meydana geliyor. Böyle durumlarda ekiplerimizin arızaya müdahalesinde illa ki su kesintileri veya basınç noktasında sıkıntılar yaşanabiliyor. Bunları minimize etmek için 4 tane kuyumuzu aktifleştirdik. Yakın süreçte de bu sayıyı artıracağız. Hem bu kesintilerin azalması, hem de basınçla ilgili sıkıntıların giderilmesi noktasında, ana hedeflerimizden bir tanesi bu problemi kökünden çözmektir” dedi.
“50 YILLIK ÇÖZÜM İÇİN ÇABALIYORUZ”
Sorunların çok kısa sürede çözülebilecek düzeyde olmadığını hatırlatan Bulut; “Yılların getirdiği bir sorun bu. En az 50 yılı kapsayacak kalıcı bir çözüm için çabalıyoruz. Devlet Su İşleri’nin Armağan Barajı’ndan suyu mevcut arıtma tesisimize getirmesi sürecinde, 22,5 km’lik hattın 13 km’si tamamlandı. DSİ’ye yaklaşık 120 milyon TL’lik ödenek geldi. Ve bu doğrultuda çalışmalar tekrar başladı. Ödenek devam ettiği sürece, en kısa sürede Armağan Barajı’ndan su, bizim arıtma tesisimize intikal edecek. Bu da ne demek oluyor? Saniyede 540 lt’lik bir suya sahip olacağız” ifadelerini kullandı.
Gelecekte su problemi yaşamamak adına mevcut arıtmanın kapasitesinin büyütülmesi ya da yeni bir arıtma tesisi yapılmasının gerektiğini aktaran Başkan Bulut sözlerine şöyle devam etti:
“İller bankası proje ekibiyle birlikte çalışarak yeni bir arıtma tesisi üzerinde projelendirme de yapılıyor. Bununla ilgili olarak da, milli emlak tarafından, belediyemize arazi tahsisi yapıldı. Bu çalışma bizim için çok önemli. Yeni arıtmamızın depoyla birlikte tahsis edilen araziye yapılması ya da mevcut arıtma tesisimizin yanına ilave edilmesi gündemde. Bu seçenekleri İller Bankası proje ekibiyle birlikte değerlendirip karar vereceğiz. Direkt Armağan Barajı’ndan bir çatalla, tahsis edilen 30 dönümlük araziye kurulacak arıtma tesisine bir bağlantı gerçekleştirilecek. Buradan gelecek suyun 300 litresinin mevcut arıtmamıza, geri kalan 240 litresinin de yeni yapılacak arıtma tesisine aktarılmasıyla, saniyede 540 litre suyu ilimize ulaştırabileceğiz. Böylece Kırklareli’nin gelecekteki 50 yıllık su problemi çözülmüş olacak.”
Comments