Sosyal Güvenlik mevzuatına göre aynı süreler içinde hem SSK, hem de Bağkur kapsamında sigortalılığı bulunan kişiler için; 28/2/2011 ve öncesinde, önce başlayan sigortalılık statüsü geçerli kabul edilirken, 1/3/2011 itibarıyla SSK kapsamındaki sigortalılık statüsü geçerli kabul edilmiştir.
Bağkur kapsamındaki faaliyeti devam ederken SSK kapsamındaki sigortalılığı geçerli kabul edilen bu kişilerin SSK statüsünden bildirilen prim gün sayıları, kısmi süreli çalışma, istirahat, ücretsiz izin ya da puantaj gibi nedenlerle 30 günden az bildirilebilmektedir.
Prim gün sayısı 30 günden az bildirilen bu kişilerle ilgili olarak SGK, 1/3/2014 tarihinden itibaren 6- Kısmi İstihdam, 7-Puantaj Kayıtları veya 17-Ev Hizmetlerinde 30 günden az çalışma olarak bildirilen eksik gün sayısı kadar toplam da 30 günü aşmamak kaydıyla Bağkur kapsamında prim borcu tahakkuk ettirileceği açıklanmış idi.
SGK, 2025/7 sayılı genelge ile uygulamada değişikliğe gitti. 2025/Ocak ayından başlanılarak tüm eksik günler Bağkur kapsamındaki sigortalılık statüsünden tamamlatılacaktır.
2025/7 sayılı genelgeyle yapılan değişiklik sonrasında 2025/Ocak ayına ait MUHSGK’dan başlanılarak eksik gün nedenine bakılmaksızın eksik gün sayısı kadar Bağkur prim borcu tahakkuk ettirilecektir.
Örneğin; Bağkur kapsamındaki faaliyet devam eden ve başka bir işveren yanında SSK’lı çalışması nedeniyle 2025/Mart ayına ilişkin MUHSGK’da; A sigortalısının prim gün sayısının 15 gün, eksik gün sayısının 15 gün ve eksik gün nedeninin 21-Diğer Ücretsiz İzin olarak bildirilmesi halinde Bağkur kapsamında 2025/Mart dönemi için 30-15= 15 günlük prim borcu tahakkuk ettirilecektir.
-Geçmiş Dönemler Talep Halinde Borçlandırılacak-
1/3/2011 ila 31/12/2024 arası eksik günler, sigortalının talebi halinde Bağkur kapsamında 30 güne tamamlatılacaktır. Sigortalı tarafından yazılı talepte bulunulması halinde Mart/2011 ila Aralık/2024 dönemleri arasındaki eksik gün nedenine bakılmaksızın 30 günden az çalışılan tüm aylar için Bağkur kapsamında 30 güne tamamlama işlemi yapılarak prim borcu çıkartılacak, talepleri yoksa herhangi bir işlem yapılmayacaktır.
Eksik sürelerin 30 güne tamamlatılması ile ilgili talepte bulunan vatandaşlar, bu taleplerinden sonradan vazgeçemeyeceklerdir. 30 güne tamamlatılan sürelere isabet eden primler ödendiği takdirde hizmet süresi olarak değerlendirilecektir.
-OKURDAN GELENLER-
SORU: Oruç tutan işçi öğle yemeği yemediği için buna ait yemek ücretini işverenden talep edebilir mi?CEVAP: İşçi, oruç tutması sebebiyle iş yerinde yemediği yemeğin ücretini işverenden talep edemez.
SORU: Kısmi Süreli iş sözleşmesinin noter onaylı olma şartı var mı?
CEVAP: Hayır yok, ancak noter onaylı değilse SGK ya bir nüshasının teslim edildiği tarihten itibaren geçeli sayılma durumu var. Bu nedenle noter onayı olması veya bir nüshasının SGKya verilmesi önemli.
SORU: Aynı ay içerisinde birden fazla 2 günlük rapor alırsa kesinti olur mu?
CEVAP: Burada raporun kontrol ve çalışır olup olmadığı önemli, eğer kontrol şartı konulmuş ve işçi 3.gün yeniden rapor aldı ise devam niteliği taşır ve SGK ücretini 3.günden itibaren öder. Ancak raporunda çalışır ifadesi varsa bu durumda 2+2 gün rapor için iş göremezlik ödenmez.
Comments