“Haftada 5 gün toplam 35 saat çalışılmalıdır”
“Tasarruf isteyenler önce dönüp aynaya bakmalarıdır”
Emek Partisi (EMEP) Genel Başkanı Seyit Aslan, Lüleburgaz’da açıklamalarda bulundu. Mayıs, haziran ve temmuz aylarında Türkiye genelinde EMEP olarak bir kampanya başlattıklarını belirten Aslan, işçi ve emekçiler başta olmak üzere herkesi kendilerine destek olmaya davet etti. Aslan, işçilerin haftada 5 gün toplam 35 saat (günde 7 saat) çalışmaları için çaba sarf edeceklerini belirtti. Aslan ayrıca hükümetin tasarruf tedbirlerine değinerek “Bu ülkede tasarruf isteyen yöneticilerin önce yapması gerekenler, dönüp aynaya bakmalarıdır” ifadelerini kullandı.
Emek Partisi (EMEP) Genel Başkanı Seyit Aslan, Lüleburgaz’a gelerek açıklamalarda bulundu.
EMEP Lüleburgaz İlçe Başkanlığı’nı ziyaret eden Aslan, gazetecilere parti binasında basın açıklaması yaptı.
Aslan, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in açıkladığı ‘Kamuda tasarruf tedbirleri paketi’ne tepki gösterdi.
Mayıs, haziran ve temmuz aylarında Türkiye genelinde EMEP olarak bir kampanya bir başlattıklarını belirten Aslan, işçi ve emekçiler başta olmak üzere herkesi kendilerine destek olmaya davet etti.
Aslan, işçilerin haftada 5 gün toplam 35 saat (günde 7 saat) çalışmaları için çaba sarf edeceklerini belirtti.
TASARRUF TEDBİRLERİNE TEPKİ
Tasarruf tedbirleri hakkında konuşan Aslan; “Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in açıklamış olduğu bir dizi program ve karar var. Bunların içerisinde de Türkiye’nin içinde bulunduğu ekonomik krizden çıkarılması, tasarruf edilmesi, bütçenin açık vermemesi gibi temel hedefleri olan bir çalışma başlattıklarını söylediler. Biz, tasarruf tedbirleri kapsamında ortaya konan politikaların geçmişten bugüne işçi ve emekçilerden yana politikalar olmadığıyla hareket ediyoruz. İtibardan tasarruf olmuyor ama halkın kaynaklarından tasarruf oluyor. Sarayın nisan ayı harcamaları geçen yılın nisan ayına göre 8 kat artmış durumda. 2023 yılında 198 milyon TL harcayan saray, geçtiğimiz ay 1 milyar 603 milyon TL harcamış. Bu ülkede tasarruf isteyen yöneticilerin önce yapması gerekenler, dönüp aynaya bakmalarıdır. Bakan Mehmet Şimşek’in açıklamış olduğu tasarruf tedbirleri kapsamındaki açıklamaları bütünüyle kamuda işçi alımı dahil olmamak üzere, ücretlerin baskılanması, daha düşük ücretler ile çalıştırılması, esnek ve güvencesiz çalışmanın yaygınlaştırılması, kamu emekçilerinin servislerinin iptal edilmesi gibi bir süreç. Bu aynı zamanda eğitim de ve sağlıkta da kaynakların kısılması anlamına geliyor. Sağlık alanında doktor ihtiyacı var kamuya doktor alınmıyor. Önümüzdeki dönem sağlıkta, eğitimde kaynakların bütünüyle azaltılması anlamına geliyor. Güvenlik ve savunma alanında hiçbir kısıtlamaya gidilmeyeceği söylendi. Rusya-Ukrayna ve Filistin-İsrail savaşlarını kınıyoruz. Bir an önce durması ve bölgede barışın sağlanması için çağrılarımızı sürdürüyoruz. Savaş sanayisinden önce sağlık alanına, eğitim alanına ve halkımızın en acil ihtiyaçlarına para harcanması için kaynak aktarılması gerekir. Devletin yap-işlet-devret modeli ile yaptığı bütün anlaşmaların iptal edilmesi, kamulaştırılması, güvencelerin kaldırılması gerekir” dedi.
“VATANDAŞIN ASGARİ ÜCRET İLE İNSANCA YAŞAMASI MÜMKÜN DEĞİL”
Ekonomi hakkında konuşan Aslan; “Türkiye’de çok büyük enflasyon olduğu ile karşı karşıyayız. Asgari ücret 5. ayda yaklaşık 600-700 TL altında kalmış durumda. 10 milyona yakın emeklimiz ayda 10 bin TL hayatını sürdürmek zorunda kalıyor. 10-15 bin TL’den aşağı ev kirası bulmak mümkün değil. Gıda enflasyonu yüzde 98’lere dayanmış durumda. Vatandaşın asgari ücret ile insanca yaşaması mümkün değil. Önümüzde ki dönem biz parti olarak Türkiye’de bütün işçi ve emekçilerin ücretlerinin yoksulluk sınırının üzerine çıkarılması için çabalayacağız. Hiçbir işçinin, kamu emekçisinin, emeklilerde dahil yoksulluk sınırının altında bir ücreti kabul etmediğimizi, bütün ücretlerin yoksulluk sınırının üstüne çıkması için çalışma sürdüreceğiz. Çalışma saatlerinin düşürülmesini istiyoruz. İşçi ve emekçiler çok ağır şartlarda çalışıyorlar. Çalışma sürelerinin 7 saat ile sınırlanması, haftada 5 gün çalışma biçiminin hayata geçmesini istiyoruz. Haftanın 2 günün mutlaka izin yapmasını ve ücretlerinde hiçbir düşüş olmadan çalışma sürdüreceğiz. Her yıl 30 gün izin kullanılması konusunda çalışmalarımızı sürdüreceğiz. Lüleburgaz’da işçi kenti. Farklı alanlarda çalışan on binlerce işçi var, bu işçi arkadaşlarımızın daha insanca koşullarda çalışması için kampanyamıza destek olmaya bekliyoruz. Birlikte bir mücadeleyi örgütleyelim istiyoruz” ifadelerine yer verdi.
Commentaires