Lüleburgaz’da ilkleri başaran cimnastikçiler, haftanın 7 günü, 30 saat çalışıyorlar!
Barış Can KORKMAZ
Tutku Cimnastik Spor Kulübü 2021 yılının Mart ayından beri Lüleburgaz’da çocuklara eğitim verirken, Türk
iye Cimnastik Federasyonundan tescilli bir kurum olarak ön plana çıkıyor.
Kulüp tesis kapasitesi sebebiyle sadece minikler kategorisinde eğitim verebiliyorken, bu eğitimler de bazen Kırklareli’ne gidilerek devam ettirilmeye çalışılıyor.
“PROFESYONEL BİR SALON YOK”
Salon ve tesis yeterliliği konularında görüşlerini ileten Tutku Cimnastik sahibi Muammer Övünç; “Kırklareli ili genelinde çocukların çalışabileceği profesyonel bir salon yok. İlçemizde 500’ü aşkın çocuk cimnastik yapıyor. Bunun 200’ü aşkını bizim kulübümüzde. 30 sınıfla eğitim veriyoruz. 3 hocamız var.
Cimnastik her çocuk için altyapı değeri taşıyan bir spor dalı. Bu spor ile başlayan çocuklar istedikleri alana rahatça yönelme potansiyeline sahipler. Bu yüzden ayrıca önem verilmesi gereken
bir konu ve her çocuğun faydalanabileceği bir kompleks lazım.
14 Ekim TCF İstanbul Sancaktepe Kamp Eğitim Merkezinde düzenlenen Kulüplerarası Türkiye Şampiyonasında takımımız 2.’lik kazandı. Kırklareli için bir ilk başarılmış oldu. Biz mevcuttaki imkanlar, hatta imkansızlıklar ile Türkiye İkinciliği alabilen bir ilçeyiz. Gerekli imkânlar sağlanabilirse çok daha büyük başarılar geleceği çok açık.” dedi.
KIRKLARELİ DAHA FAZLA GÖZ ÖNÜNDE OLACAK
Başarının doğuracağı sonuçlar ve bazı yeniliklerden bahseden Muammer Övünç; “Tutku Cimnastik Kulübü olarak Türkiye Şampiyonasında, ulusal çapta aldığımız 2.lik, ilgili kurumların yatırım aşamasında planlama yaparken Kırklareli ilini göz önünde bulundurmaları açısından önemli bir rol izleyecektir.
Kazanan sporcularımız 9 yaşındalar, 2021 mart ayından beri kulübümüz sporcuları. Ama öncesinde Tutku Övünç başka bir kulüpte antrenörlük yaparken de öğrencileriydiler. Yani 3 yaşından beri Tutku hocayla çalışıyorlar ve sonucunda 2.liği kazandılar. Bu çocuklar pandemi sırasında bile pes etmeyerek online şekilde eğitimlerine devam ettiler. Bu online çalışma konusu da Türkiye’deki ilklerden. Başka kulüplerden bizi arayarak nasıl yaptığımızı soranlar oluyordu. Pandemi ardından en az haftada 5 gün 5’er saat antrenmanlarını yapmaya devam ettiler.
Son olarak uzun yıllardan beri şehrimizde yapılmayan Okullar Arası cimnastik turnuvalarına ön ayak olarak yeniden yapılması konusunda emek verdik. Geçen sene okullardan toplam 30 öğrencimiz yarıştı. Bu sene hedefte 60 öğrenci var. Bu güne kadar hem mahalli seviyede, yerel şekilde yarışılmıştı. Bu sene ulusal alanda da yarışmacı göndereceğiz.” şeklinde konuştu.
ÇOCUKLUK HAYALİ
Çocukluk hayali ile yola çıkan Tutku Övünç 4 yaşında cimnastik ile ilgilenmeye başladı. O dönemlerde Lüleburgaz’da profesyonel çalışmaları yapabileceği bir tesis olmadığı için kendi çabası ve ailesinin desteği ile uzun yıllar pes etmeden mücadelesine devam etti. İmkansızlıklardan dolayı küçük yaşta ulaşamadığı hayallerine başka çocukların ulaşabilmesi için kolları sıvadı ve 18 yaşına geldiğinde antrenörlük belgesini alarak çocuklara eğitim vermeye başladı. 19. yaşında 2. kademe antrenör oldu ve daha büyük işler başarmak için 2021 yılının Mart ayında ailesi ile birlikte Lüleburgaz’a Tutku Cimnastik Kulübünü kazandırdı.
Kendisi her yıl 3 ay kadar süreyle Amerika’ya gidiyor. Camp America ile hem alt seviyedeki kişilere eğitim veriyor. Hem de kendisini ileri taşımak adına eğitimler alıyor. Bunun yanında orada alanında uzman, olimpiyat şampiyonu olmuş isimler ile birlikte çalışıyor.
“4 YAŞINDA BAŞLADIM”
Çocuklar ile nasıl çalıştıkları, hangi noktaların önemli olduğu gibi konulara değinen Tutku Övünç; “Çocukların antrenmanları günlük 3-4 saat oluyor. Kuvvet antrenmanları yoğunlukta. Bazen 7 güne kadar çıktığı oluyor antrenmanların. Haftada 22-23 saatin üstüne çıkıyoruz.
Fiziksel çalışma dışında çocukların psikolojilerini hep yüksek tutmak durumundayız. Çocuklar çok yoğun tempolarda çalıştıkları için sosyallik anlamında bu çok önemli.
Ben de 4 yaşında başladım, ama uygun tesis ve imkanlar olmaması sebebiyle pek çok şey hayal olarak kaldı. 10-11 yaşına kadar bireysel olarak çok fazla emek verdim. Ama bu seviyede çalışmaları tabii ki yapamıyorduk.
Kısaca kendi hayalimdi, imkansızlıklardan dolayı yapamadım. Ama şimdi öğrencilerimin bunu başarması için uğraşıyorum. Onlara gerekli imkânları sunmaya çalışıyorum, çalışıyoruz.” dedi.
“HAKLARINI YEMEMELİYİZ”
Tesis önemine vurgu yapan ve gerekliliklerden bahseden Övünç; “Şu anda bu tesiste minikler kategorisinde çocuklar eğitim alıp yarışmakta. Bir sonraki seviye olan küçükler kategorisi için daha geniş imkânlar gerekmekte. Biz ilçe olarak bu imkânları sağlayamazsak, minikler seviyesinin üstüne çıkmak mümkün olmayacak. Bu çocuklar kariyerlerine başka şehirlerde devam etmek zorunda kalacak veya çok büyük bir kayıp olarak cimnastikten uzak kalacaklar. Haklarını yememeliyiz.
Çocukların geçirdiği süreç çok zor, eğitim ile bunu bir arada yürütmeyi başarıyorlar. Biz çok fedakârlık yapıyoruz çocuklar ve aileleri de yapıyor ama rakipler çok rahat salonlarda çalışırken biz oradan oraya koşturuyoruz. En basit örneği ile Kırklareli'ne gidip geliyoruz. Zaten zor olan süreci daha da zorlaştırmış oluyoruz. 7-8 yaşında bir çocuk için 25-30’a kadar çıkan çalışma saatleri fazlasıyla ağır koşullar oluşturuyor. Ama başarı da bu şekilde geliyor. Sonuç Türkiye ikinciliği.
Beren İbrikçi ve Zeynep Ala Topçu öğrencilerimiz ulusalda 2. olanlar. Aynı yarışmada Feyza Çiftçi ve Defne Tutmaz da farklı bir takımda yarıştılar. Zafer alanlarla aralarında bir yaş var. Ablalarının izinden giderek yetişmeye çalışıyorlar. 7 yaşındalar.
18 Kasım’da İstanbul'da Küçüklerde ikinci etap yarışması olacak. Türkiye Şampiyonasında, 10 yaş kategorisinde. Buna şu anda Deniz Aktaş hazırlanıyor.
Bu Cuma Bursa 100. yıl Ulusal Minik Kadınlar Artistik Cimnastik Kupası düzenlenecek. Yarışmaya 5 sporcu ile gideceğiz.
Ocakta Balıkesir’de Balıkesir Ulusal Cimnastik Turnuvası olacak, 15 sporcu ile katılım sağlayacağız.
Bunlar dışında özel turnuvalara katılım sağlıyoruz. Salonumuz olsa burada da çok sayıda şehirden takım getirerek yarışma düzenleyebiliriz.” şeklinde konuşarak mevcut tabloyu özetlemiş oldu.
Commentaires