top of page

PARKİNSON!

ÖZEL LÜLEBURGAZ TIP MERKEZİ NÖROLOJİ BÖLÜMÜ

Uzm. Dr. Özlem BİRGİLİ yazdı...


Parkinson, Alzheimer hastalığından sonra en sık rastlanan, yavaş ilerleyici, nörodejeneratif nitelikte bir beyin hastalığıdır. Beyin hücrelerinde kayıp ile seyreden Parkinson, hareketlerde yavaşlama, istirahat sırasında titreme, vücudun hafifçe önde doğru eğilmesi gibi semptomlarla karakterizedir. Kadınlara oranla erkeklerde %50 oranında daha fazla görülen bu nörolojik hastalık, çoğunlukla 60 yaş üzerindeki kişilerde görülse de 20 ila 40 yaşları arasında da ortaya çıkabilir.

 

Nöroloji Uzmanı Uzm. Dr. Özlem BİRGİLİ,

Parkinson Belirtilerini Şöyle sıraladı;

“Parkinson hastalığı belirtileri kişiden kişiye farklılık gösterir. Parkinson belirtileri, harekete bağlı (motor) ve harekete bağlı olmayan (motor olmayan) semptomlar olarak 2’ye ayrılır.

 

Harekete bağlı semptomlar şunlardır:

Yavaş hareket etme,

Titreme,

Uzuvlarda sertlik,

Öne eğiklik,

Yürüyüş bozuklukları.

 

Harekete bağlı olmayan semptomlar ise şunlardır:

Çeşitli uyku bozuklukları,

Kabızlık,

Koku alma duyusunda azalma,

Psikiyatrik belirtiler (depresyon, anksiyete vb.),

Cinsel işlev bozukluğu,

Çeşitli vücut ağrıları. 

Olarak sıralanabilirler.

 

Parkinson Hastalığı Neden Olur?

“Parkinson neden olur?” sorusu yaşam tarzı, çevresel maruziyetler, sık tütün ürünü ve kahve tüketimi, genetik yatkınlık, stres, kafa travmaları, yetersiz su tüketimi gibi sebepler ile ilişkilendirilmektedir.

 

Parkinson Hastalığı Günlük Hayatı Nasıl Etkiler?

Parkinson hastalığının ana bulgularını tek tek ele alırsak;

Titreme, el titremesi; Başparmağın kontrolsüz hareket etmesi, çene ve dudakta oluşan titremeler, bazen bacak kaslarında olan seğirmeler eşlik edebilir. Unutmamak gerekir ki her el titremesi Parkinson hastalığı anlamına gelmez.

 Parkinson hastalığındaki titreme eller istirahat halindeyken olur. Stresli ve heyecanlıyken olan, kahve ya da ilaç tüketimi sonrası gelişen, ya da esansiyel tremor denilen ailevi geçişli tremor hastalığı ile görülen titremelerden ayırt etmek gerekir.

Hareketlerde Yavaşlama (Bradikinezi); Parkinson Hastalığında harekete başlama ve hareketi devam ettirmede zorlanma sık görülen bulgularıdır. Hastalar sıklıkla kısa adımlarla yürürler ve kaslarda sertleşme nedeniyle vücut ağrıları olur.

Konuşmada Değişimler: Konuşma hızında artış veya alçak ses tonuyla konuşma, konuşurken yüz mimiklerinin azalması ve konuşmanın monotonlaşması parkinson bulguları arasında yer alır.

El Yazısının bozulup küçülmesi; Ani gelişen el yazısındaki kötüleşmeler, kelimelerde küçülmeler veya kelimelerin yakın yazılması parkinson hastalığını akla getirmelidir

Özel Lüleburgaz Tıp Merkezi Nöroloji Uzmanı Uzm.Dr.Özlem BİRGİLİ’

Parkinson tanısı hekim tarafından hastanın şikayetleri ve hastalık geçmişinin dinlenmesinin ardından yapılacak nörolojik muayene ile konulur. Ancak, farklı hastalıklardan da şüphelenilen kimi hastalarda MR, kan tetkikleri, lomber ponksiyon (bel bölgesinden bir iğneyle omurga kanalına girilerek beyin-omurilik sıvısı alınması işlemi) gibi ek tetkikler uygulanabilir.

 

Parkinson Hastalığının Tedavisi

Parkinson tedavisinde öncelik ilaçtır. İlaç tedavisi ile beyindeki dopamin maddesinin üretim açığı kapatılıyor. İlaçlar mevcut şikayetlerin azalmasını sağlasa da hastalığın ilerlemesini önleyemiyor. Dolasıyla günümüzde Parkinson ’un kesin tedavisi bulunmuyor. Tedavide hastanın yaşı, hastalığın belirtileri ve evresine bağlı olarak tedavi yöntemi belirleniyor.

İlaç tedavisi ile şikayetlerin ortadan kalkması sağlanıyor ve hastalığın ilerlemesi yavaşlatılıyor. Ancak hastalık düzelmiyorsa ya da ilaç kullanımı ile ilişkili yan etkiler ortaya çıkmışsa; cerrahi tedavilere de başvurulabiliyor.

Detaylı bilgi ve randevu için:

“Sağlık Hattınız”

0288 413 1288 

ÖZEL LÜLEBURGAZ TIP MERKEZİ

Comments


bottom of page