Kırklareli İl sağlık Müdürlüğü, sosyal medya hesaplarından bir paylaşım yaparak okul çağı çocukları için sağlıklı beslenme önerilerinde bulundu. Paylaşımda kahvaltı dahil üç öğünün düzenli tüketilmesi gerektiği ve yiyecek çeşitlerinin arttırılması gerektiği belirtildi.
Kırklareli İl sağlık Müdürlüğü, sosyal medya hesaplarından bir paylaşım yaparak okul çağı çocukları için sağlıklı beslenme önerilerinde bulundu.
Paylaşımda, üç öğünün düzenli olarak tüketilmesi gerektiği, öğün atlanmaması gerektiği ve günün en önemli öğünü olarak kabul edilen kahvaltının yapılması gerektiği yer aldı. Kahvaltının, beyin fonksiyonları için gerekli enerjiyi sağlayarak öğrenmeyi olumlu yönde desteklediği belirtildi.
“SAĞLIKLI BESLENME İÇİN ÜÇ ÖĞÜN DÜZENLİ OLARAK TÜKETİLMELİDİR”
Okul döneminin çocukların hem fiziksel hem de zihinsel gelişimleri için çok önemli bir dönem olduğu belirtilen paylaşımda; “Sağlıklı beslenme alışkanlıkları, çocukların okul başarısını ve genel sağlıklarını destekler. Okul çağı çocuklarda beslenmede hedef yaşamın ileri dönemlerine temel teşkil edecek sağlıklı beslenme davranışlarını kazandırarak optimum büyüme, gelişmeyi sağlamak, öğrenme ve akademik başarılarının geliştirilmesi ve iyileştirilmesine destek sağlamaktır. Sağlıklı ve yeterli beslenme sağlanamadığında, bir yandan büyüme-gelişme aksarken; diğer yandan anemi, malnütrisyon, diş çürüğü, kabızlık, şişmanlık gibi sorunlar ortaya çıkabilmektedir. Sağlıklı beslenme için üç öğün düzenli olarak tüketilmelidir. Yeterli ve dengeli beslenmek için öğün atlanmamalı, besin çeşitliliği arttırılarak her öğünde farklı besin gruplarından tüketilmesi sağlanmalıdır. Özellikle meyve, sebze ve protein içeren besinler her gün tüketilmeli, besin değeri düşük ve enerjisi yüksek yiyecek ve içeceklerin tüketimi sınırlandırılmalıdır. Besin gruplarından süt ve ürünleri büyüyen çocuklar için kalsiyum ve proteinin önemli bir kaynağıdır. Okullardaki yemek uygulamalarında çocukların gelişimini desteklemek ve sağlıklı beslenme alışkanlıkları kazandırmak hedeflenmelidir. Kantin ve yemekhanede, beslenme saatlerinde sağlıklı yiyecek ve içeceklerin sunulması/tüketilmesi sağlanmalıdır. Çocuklar, yeterli ve dengeli beslenmek, besin çeşitliliğini artırmak için her öğünde farklı besin gruplarından tüketmelidir” denildi.
SAĞLIKLI BESLENME ÖNERİLERİ
Sağlıklı beslenme önerilerinin yer aldığı açıklamanın devamında ise; “Besinlerden günlük alınan enerji, protein, vitamin ve minerallerin vücutta en verimli şekilde kullanılabilmesi için beş besin grubundan gelen besinlerin öğünlere dengeli bir şekilde dağıtılması gerekmektedir. Yemekler birbirini izleyen günler itibariyle çeşitlilik göstermeli, sık tekrardan kaçınılmalıdır. Menülerde yer alacak besinler mevsiminde bulunanlardan tercih edilmelidir. Tam tahıl ürünlerinin tüketimi, B grubu vitaminler, E vitamini, özellikle demir, çinko, magnezyum ve fosfor olmak üzere birçok minerali yapılarında bulundururlar. Ayrıca posa sağlarlar. Öğün aralarında şeker, yağ ve enerji içeriği yüksek bisküvi, kek, cips gibi sağlıksız atıştırmalıkların yerine, vitamin-mineral içeriği yüksek sebze-meyve, süt, ayran, sandviç, yağlı tohumlar gibi sağlıklı seçeneklerin sunulması ve paketli hazır besinlerden mümkün olduğunca uzak durulmalıdır. Çocuklar gün boyunca en az 8-10 bardak su içmelidir. Şekerli içecekler yerine su tercih edilmelidir. Her çocuğun kendisine ait su içme kabı olmalıdır. Kekler, şekerli bisküviler ve gazlı içeceklerden kaçının. Bunun yerine meyve, yoğurt veya kuruyemişler tüketilebilir. Yüksek tuz ve şeker içeren işlenmiş gıdaların yerine doğal ve taze ürünler tercih edilmelidir. Eklenmiş şeker tüketimini azaltmak için şekerle tatlandırılmış içeceklerin tüketimini azaltmak, çocukların sağlıklı beslenme alışkanlığı kazanmasına katkı sağlayacaktır. Şeker ile beraber şeker tadı veren tatlandırıcılar ve bu tatlandırıcıların ilave edildiği yiyecek ve içeceklerin de sağlık üzerine olumsuz etkileri bilinmektedir. Bu nedenle, çocuk ve adolesanların tatlandırıcı ilave edilen yiyecek ve içeceklerden uzak durması sağlanmalıdır” ifadelerine yer verildi.
Commenti