Kırklarelili Şair Niyazi Akıncıoğlu, Lüleburgaz’da düzenlenecek müzikli şiir dinletinde anılacak.
Engin Sahne Tiyatrosu tarafından organize edilen programda, gazeteci Hüseyin Kenan Gören konuşması olarak yer alacak.
Program bugün (22 Şubat) saat 20.00’da LYSA Kerim Budak Çal Salonu’nda gerçekleştirilecek.
NİYAZİ AKINCIOĞLU KİMDİR?
Kırklarelili Şair Avukat Niyazi Akıncıoğlu, 1919’da Kurudere ’de doğdu. 16 yaşında şiir yazmağa başladı. 1938’de ilk ürünlerini Haykırışlar adlı kitapta topladı. İlk şiirlerinde Faruk Nafiz, Orhan Şaik Gökyay, Hüseyin Nihal Atsız’ın etkisi vardır. 1938’de Bursa Lisesi’ni bitiren Akıncıoğlu, 1939’da İstanbul Hukuk Fakültesi öğrencisi olur. İkinci Dünya Savaşı’nın etkisiyle toplumcu düşünceye yönelir. Şiirlerinde insancıl köz dikkat çeker. Savaşların insanımıza yansıyan üzünç ve acısını yüreği eriyerek şiirleştirir. Kana susamışlara karşı kardeşliği, barışı, demokrasiyi, özgürlüğü savunur. Bir “umut şairi” olarak tanınır. Şiirlerini Yürüyüş, Ses, Gün, Sokak, Pazar Postası, Pınar, Yeryüzü, Meydan, Dost gibi dergilerde yayımlamıştır.
Sıvas’ta Madımak yangınında yok edilen yazar, eleştirmen Asım Bezirci Şair Avukat Niyazi Akıncıoğlu’nu tanıtırken, “Akıncıoğlu – Nazım Hikmet’ten sonra, ama Enver Gökçe ve Ahmed Arif’ten önce - halk şiirinden yararlanan ilk toplumcu şairdir. Gelgelelim o, bununla yetinmez, sırasında divan şiirinden de yararlanır, fakat ikisini de taklide yeltenmez. Hem divan, hem de halk geleneğinin kimi öğelerini beceriyle kullandığı “Edirne” şiiri buna iyi bir örnektir” der.
1953 Yılında karıştırıldığı “Köylerimizi Kalkındırma Derneği Kırklareli Şubesi Davası” nedeniyle 20 ay hapis yatar ve duruşmalar sonrasında beraat eder.
2 Şubat 1979 günü Ankara’da vefat eder, Kırklareli’de toprağa verilir.
Comments