Nedim Menekşe’yi andılar
- Hamza Dalgıç
- 2 Nis
- 2 dakikada okunur
Kepirtepe Köy Enstitüsü’nde yetişmiş eğitimci yazar Nedim Menekşe vefatının beşinci yıl dönümünde anıldı.




Kepirtepe Köy Enstitüsü’nde yetişmiş eğitimci yazar Nedim Menekşe, vefatının beşinci yılında Gençlik Mahallesi’nde yer alan ve adının verildiği parkta anıldı.
Kepirtepeliler Eğitim Vakfı Kurucu Onursal Üyesi ve Yeni Kuşak Köy Enstitüleri Derneği Lüleburgaz Şubesi Kurucusu Nedim Menekşe’nin anma programına Nedim Menekşe’nin kızı Gönül Menekşe Işıksal ve Lüleburgaz Belediye Başkan Yardımcısı Derya Aktan da katıldı.
Yeni Kuşak Köy Enstitüleri Derneği Başkanı Hamiyet Gülaçar, Kepirtepeliler Eğitim Vakfı Başkanı İzzet Hongur, emekli öğretmen Raif Özdileğ, önceki dönem Ahmetbey Belediye Başkanı Recep Ayaz, Kepirtepeliler Eğitim Vakfı Genel Sekreteri Sibel Gündüz, tarihçi yazar Ali Arslan ve Lüleburgaz Meslek Yüksekokulu Öğrencisi Miraysu Baştuğ’da katılarak Nedim Menekşe anısına konuşmalar yaparak şiirler okudular.
Lüleburgaz Yeni Kuşak Köy Enstitüleri Derneği Başkanı Hamiyet Gülaçar, dinleyenleri Nedim Menekşe’nin hayatına kısa bir yolculuğa çıkararak özgeçmişini anlattı.
Öğrencilik ve meslek hayatındaki başarıları ile ön plana çıkan Nedim Menekşe’nin Lüleburgaz Yeni Kuşak Köy Enstitüleri Derneği ve Kepirtepeliler Eğitim Vakfı’nın kuruluşunda büyük emeklerinin geçtiğini belirten Gülaçar, Menekşe’nin Lüleburgaz Emekli Öğretmenler Mandolin Grubu ve Korosu’nu da kurduğunu belirtti.
Hamiyet Gülaçar, Nedim Menekşe’nin idealleri doğrultusunda Köy Enstitüleri’nin mirasını daha ileriye taşıyacaklarını belirterek Menekşe’yi saygı ve sevgi ile andığını belirtti.
“KAFAMDAKİ BABA FİGÜRÜ HEP ÇALIŞAN VE KOŞTURAN BİR İNSAN”
Babası hakkında konuşmak amacıyla mikrofon başına geçen kızı Gönül Menekşe Işıksal; “Bu anlamlı anma törenini hazırlayan Lüleburgaz Belediyesi’ne, Lüleburgaz Yeni Kuşak Köy Enstitüleri Derneği’ne ve Kepirtepeliler Eğitim Vakfı’na ailemiz adına teşekkür ederek sözlerime başlamak istiyorum.
Eminim ki babam bir yerlerden bizi görüyor ve mutludur. Kepirtepeliler Eğitim Vakfı ve Yeni Kuşak Köy Enstitüleri Derneği’nin güzel verimli çalışmaları onu mutlu ediyordur. O; çalışkan, üreten ve hep yol gösteren bir insandı.
16 yaşından itibaren hep çalıştı. Kafamdaki baba figürü hep çalışan ve koşturan bir insan. Zeki adamdı. Bunun yanı sora Köy Enstitüsü’nden aldığı bilgi ve beceriler onun yaşam biçimi olmuştur. Müthiş bir enerjisi vardı. Kepirtepe’de ana binanın merdivenlerini tek tek çıkarken ona hiç rastlamadım. O hep ikişer, üçer atlayarak çıkardı” dedi.
“BABAMIN GÜZELLİKLERİ ANLATMAKLA BİTMEZ”
Babasının bıraktığı mirasın çok büyük olduğunu belirten Gönül Menekşe Işıksal; “60’lı yaşlarında bilgisayar kullanmayı öğrendi ve kitaplar yazdı. Bu kitaplarda Köy Enstitüleri’ni ve Kepirtepe’yi anlattı. Çok sevdiği okulundan sürgün edildi. Birkaç yıl dayandı, ama sonunda emekli oldu. Aslında emekli olmadı, daha çok çalıştı. Baba ve dede Nedim Menekşe ise, sevecen, zarif ve yumuşacık sevgi dolu bir insandı. Bizleri sevdi ama torun ve torun çocuklarını bizden daha çok sevdi.
Benim en iyi arkadaşım babamdı. Çok güzel sohbet ederdik. Eşimi kaybettiğim yıllarda o zorlu süreci atlatmam için bana çok büyük yardımları dokundu. Yeni Kuşak Köy Enstitüler Derneği’nde beraber çalışmamızı istedi.
Arkadaşlarımızla birlikte güzel etkinliklere imza attık. Babamın güzellikleri anlatmakla bitmez. Nedim Menekşe çok çalıştı ve güzel bir iz bırakarak gitti. Bize bıraktığı miras çok büyük ve değeri ölçülemez. Onu unutmuyoruz, onu hep yaşatacağız” diyerek sözlerini noktaladı.
Program toplu fotoğraf çekimi ile sona erdi.
Comments