top of page

Mesleğin duayeni!

Yazarın fotoğrafı: Hamza DalgıçHamza Dalgıç

51 yılını mesleğine adadı

Lüleburgaz Eski Sanayi’de “Magirusçu Ali İhsan Usta” olarak bilinen 62 yaşındaki Ali İhsan Fidan, günümüzde az sayıda kalan eski tip Magirus tipi minibüsleri tamir ediyor. Alttan eleman yetişmemesi dolayısıyla sıkıntıda olduklarını belirten Ali İhsan usta, “İşin pis olması gençleri işten itiyor. Gençler masa başında oturmak, sosyal medyada takılmak istiyor. Bizim burada öyle şansları olmuyor, koşullar ağır. Ama bu işi yapanlar günümüzde de çok kazanıyor, gelecekte daha fazla kazanacak” dedi.





Lüleburgaz Eski Sanayi’de 40 yıldır Magirus ve kamyon tamirciliği ile uğraşan Ali İhsan Fidan, ömrünün 51 yılını mesleğine adadı.

Eski Sanayi’nin en eski ustalarından birisi olarak ön plana çıkan Fidan, mesleğe ilk olarak 1974 yılında dönemin ustalarından Emin Gündüz’ün yanında başladı.

Fidan, 12 yaşında severek ve isteyerek bu işe atıldığını söyledi.

40 yıldır Trakya geneli ve İstanbul’da “Magirusçu Ali İhsan usta” olarak tanındığını belirten Ali İhsan Fidan, 10 yıl önce arızalı bir Magirus aldıklarını, bu Magirus’u da yakın zamanda toplayacaklarını sözlerine ekledi.

Sanayinin sorunlarına da değinen Fidan, artık alttan adam yetişmediğini, gençlerin pis işe bulaşmak istemediğini ifade etti.

Mesleğinin ileride günümüzden daha da değerli olacağını belirten Fidan, şu anda dahi çalışanların yüzdelik hesabı ile çalışarak iyi ücretler aldığını kaydetti.

“12 YAŞIMDA O KAPIDAN İÇERİ GİRDİM”

Mesleğe çocuk yaşta atıldığını belirten 62 yaşındaki Magirus ustası Ali İhsan Fidan; “Bizim zamanımızda sanayiden başka bir şey yoktu ve biz de meraklıydık arabalara falan. Biz farklı farklı meslek gruplarından 10-15 kişi çalışıyorduk. 1974 yılında Emin Gündüz’de ilk çıraklığıma başladım. Pınarhisar girişinde yeri vardı büyük. 12 yaşımda o kapıdan içeri girdim ve bu mesleğe adım attım. 1976 yılında eski sanayiye geldik ve o günden bu güne dek eski sanayide kaldık.

BMC servisinde Fehmi ustanın yanında 4 yıl çalıştım. Annemi İstanbul’a götürmüştüm bir gün. Annemi hemen bırakıp döndüm fakat döndüğümde usta beni işe geri almadı. Beni işten çıkarmasına o kadar üzülmüştüm ki dişlerim ağrıdı, dişimin bir tanesini kaybettim hatta orada. Sonrasında 2 yıl eski tip Bedford kamyon servisinde çalıştım.

Oradan ayrıldıktan sonra Cevat ustanın yanına girdim ve o zaman da askere gittim 18 ay yaptım askerliğimi. Askerde de görevimi kademede yaptım. 1985 yılı Ocak ayının 20’sinde terhis oldum geldim, dört ay sonra da kendi dükkanımı açtım. 1985 yılından beri kendi dükkanımda çalışıyorum ve bu mesleği icra ediyorum” dedi.

“YENİ SİSTEM ARABALAR TAMİRLİK DEĞİL”

Eski tip araçların yeni tip araçlara göre daha iyi ve kullanışlı olduğunu belirten Fidan; “İlk dükkanımda bir süre çalıştıktan sonra şimdiki dükkanıma geçtim ve 20 senedir bu dükkandayım. 1976’dan beri eski sanayide geçimimi sağladım.

Magirus dediğimiz eski tip minibüsleri rahatlıkla tamir edebiliyorum. Yeni arabalar eski arabalara göre daha problemli arabalar. Eski arabalar randımanlıydı fakat günümüzdeki modern arabalar hem maliyetli hem de çok zorlar. Yapıyorsun, olmuyor. Yeni sistem arabalar tamirlik değil zaten.

Motorunu, enjektörünü, turbosunu yeni koyup randıman alabiliyorsun ki onlarda bile sorun yaşanabiliyor. Maliyetler zaten çok arttı. Bir enjektör takımı 50 bin TL olmuş. Sanayiye bakın bir sürü yatan araba var, millet arabalarını yaptıramıyor. Para harcayıp yaptırmayı denese olmuyor. Eskiden öyle değildi.

Bu Magirus dediğimiz araçların yürümeyeni yok. Ne olursa olsun gidiyor arabalar. Bende 99 model Şahin var, daha 95 bin kilometrede çiçek gibi bir araba. Ses bile duyamazsın. Eski arabalar daha güzel.

Trakya’nın neresine gidersen git Magirus’çu Ali İhsan usta dediğin anda beni tanırlar. Ben normalde kamyon üzerine yetiştim. İş yeri açtıktan İstanbul’a gittim ve ustayken başka bir ustanın yanında 15 gün çıraklık yaptım. Orada Magirus’u öğrendim ve buraya gelince Magirus ustası oldum. Bugün İstanbul’da bile bir adımız var” ifadelerini kullandı.

“KOLEKSİYONCULUK DEĞER KATACAK”

Magirus araçların koleksiyonculuk sebebi ile fiyat artışı yaşayacağını öngören Fidan; “Alttan yetişenler artık bu araçları müzelik görüyor. Ya da Magirus toplayanlar bunu zevkine topluyor, ben de topluyorum şu anda hatta. Hastası olanlar var bunların.

Yıllardır Magirus yaptığım için bende de vardı devamlı. Biz bir tane Magirus aldık 10 yıl önce motoru arızalıydı. Aldık yatırdık, yavaş yavaş toplayacağız şimdi. Magirusları seviyorum. Çocuklarıma miras kalacak.

Bu Magirusların değerleri de artacak zamanla. Koleksiyonculuk yapanlar var çünkü, bu işin hastaları onlar. Eski araba deyip değer kaybetmesini bekliyorlar fakat aksine değer kazanacak Magiruslar.

Kızımı Kütahya’ya bırakırken benzinlikte Magirus süren bir gençle karşılaştım. Gençle konuştuk, babasından hatıra kaldığını söyledi. Kendisi için çok değerli bir arabaydı. Şakayla karışık ver alayım bunu dedim, “vermem, çocukluğum bunda geçti” açıklamalarına yer verdi.

“İŞİN PİS OLMASI GENÇLERİ İTİYOR”

Sözlerine devam eden Ali İhsan Fidan; “Ben işimi severek yaptım, hala severek yapıyorum. Bu yaşıma rağmen oruç tutarak sabah 07.00’da dükkanıma geliyorum. 10 yaşımdan beri orucu bırakmadım ben. Bisküvi ile iftar yapardık. Ustalar o zaman yemek almazdı. Şimdi yemeğini vermediğin adam işe gelmiyor.

Bir iş yerinde 10-15 kişi çalıştığımızı söylemiştim. O zamanlar çalıştığım dükkanın karşısında bir tarla vardı. Tarla sahibi tarlayı sürerdi, biz de tarlada top oynardık tek dükkanın çalışanları olarak. O kadar kalabalıktı dükkanlar zamanında. Şimdi çalışacak eleman bulamıyoruz.

Şu anda dükkanlara tek çırak bulabilirsek iyi durumdayız diyebiliyoruz. Biz burada iki kişi çalışıyoruz, ikimiz de 50-60 yaşlarındayız şu an buradan hesap yapabilirsin sanayinin durumunu.

İşin pis olması gençleri işten itiyor. Gençler masa başında oturmak, sosyal medyada takılmak istiyor. Bizim burada öyle şansları olmuyor, koşullar ağır. Ama bu işi yapanlar günümüzde de çok kazanıyor, gelecekte daha fazla kazanacak” söylemlerinde bulundu.

“İŞSİZ KALMA İMKANI YOK”

Sanayi içerisinde yeni nesilden bir tane çırak olmadığını belirten Fidan; “Şu an sanayiye iş bilip gelen adamın işsiz kalma imkanı yok. Benim yanımda çalışan kalfam yüzde 40 alıyor mesela. Bu az bir miktar değil. Çalışanlar yüzdelik hesabi ile çalışıyor çünkü adam yok artık. Hiç işten anlamayan adam gelip direkt para konuşuyor, sigorta ve okul istiyor.

Okuldan stajyer geliyor, böyle böyle diyoruz adam bir daha gelmiyor. Eskiden bize okuldan stajyerler geliyordu 2-3 tane. Onlar çalışıyorlardı. Şimdiki nesilden bir tane çırak yok sanayide. Buraya geliyorlar, koltuğa oturup telefonda oynuyorlar. Ne iş yapılıyor, ne lazım ne gerekli bakmıyor ve sonra işi de öğrenemiyor. Bakmadan öğrenemezsin” diyerek sözlerini noktaladı.

Comments


bottom of page