Lüleburgaz Kadın Platformu tarafından ‘medeni yasa, medeni hayatın anayasasıdır, dokunamazsınız’ adlı basın açıklaması yapıldı. Açıklama da Medeni Yasa’nın değiştirilmesine karşı oldukları belirtildi.
Lüleburgaz Kadın Platformu tarafından ‘medeni yasa, medeni hayatın anayasasıdır, dokunamazsınız’ adlı basın açıklaması yapıldı.
Basın açıklaması Lüleburgaz Kadın Platformu (LÜKAP) üyeleri Burcu Putuş ve Senay Ünlü tarafından Üçgen Park’ta okundu.
Açıklamaya Belediye Başkan Yardımcısı Leyla Güncer ve kadın üyelerde katılım sağlayarak destek oldu.
Açıklamada Medeni Yasa’da belirtilen kanunlardan vazgeçilmeyeceğini ve değiştirilmesine karşı durulacağını belirtildi.
“MEDENİ YASA BÜYÜK BİR YARA ALMIŞ OLACAK”
Putus ve Ünlü’nün okuduğu açıklamada; “Felsefesini laiklikten alan, kadın erkek eşitliğinin hukuki zemini Medeni Yasa uzun süredir saldırı altında. Yasanın çeşitli başlıkları parça parça tartışmaya açılıyordu. 14-28 Mayıs seçimlerinden sonra ‘sil baştan’ aile hukuku aşamasına geçildi. Toplum ‘aileyi koruma’, ‘yargının yükünü azaltma’, ‘erkekler mağdur ediliyor’ gibi gerekçelerle yasada değişikliğe gidilmesine ikna edilemeye çalışılıyor. İlk aşamada boşanan kadınların yoksulluk nafakasının sınırlandırılması, boşanmaların erkekler için kolaylaştırılması, yeni şiddetler doğuracak aile arabuluculuğunun getirilmesi, evli kadınlara eşlerinin soyadını kullanmalarının dayatılması gibi konularda değişiklik yapılacağı anlaşılıyor. Bu değişiklikler gerçekleşirse Medeni Yasa büyük bir yara almış olacak” denildi.
“BEŞİKTEN MEZARA BÜTÜN HAYATIMIZLA İLGİLİ”
Açıklamanın devamında; “Kadın hareketinin yoğun çabasıyla, 2001 yılında kabul edilen, 2002 yılında yürürlüğe giren Medeni Yasa’ya getirilen yenilikler dahil, yasanın eşitlikçi felsefesini oluşturan tüm maddeleri hedefte. Bunlardan öne çıkanlar; ‘Ailenin reisi erkektir’ düzenlemesi geri gelsin’; Ailede eşitlik, 2001'de anayasal, 2002'de yasal bir kural oldu. Aile reisi olarak erkeğin gösterildiği aile modeli terkedildi. Reisli toplum, reisli aile isteyenler, her fırsatta aile reisliğinin geri getirilmesini talep ediyorlar. ‘Evlilik süresince edinilen malların boşanma ya da ölüm durumunda eşit paylaşılmasına son verilsin;’ Evlilik süresince ailenin edindiği her türlü mal mülk çoğunlukla erkeğin üzerine kayıtlı olduğundan, boşanma durumunda kadın hakkını alamıyordu. Yüzde 70’inden çoğu çalışma hayatı dışında kalan, evin bütün bakım işlerini üstlenerek erkeğin dışarıda çalışmasını ve zenginleşmesini sağlayan kadınların bu en doğal hakkı hiçbir zaman hazmedilmedi. ‘Evlilik yaşı düşürülsün:’ Medeni Yasa'da evlilik yaşı, 2002'de kadın erkek farkı gözetilmeden, mahkeme kararıyla 16, ailenin izniyle 17 ve bireyin özgür iradesiyle 18 yaşını doldurmak olarak belirlendi. 2002'den beri her seferinde tüylerimizi ürperten ‘evlilik yaşı 9 olsun’, ‘12 olsun’ şeklinde yoğun bir propagandaya maruz kalıyoruz. Medeni Yasa sadece kanun insanlarının işi, sadece yolumuz mahkemeye düşerse hayatımıza giren herhangi bir yasa değil. Beşikten mezara bütün hayatımızla ilgili, bugün sahip olduğumuz haklarımızın temeli. Yasa’yı değiştirme girişimlerine hep birlikte karşı durmak zorundayız” denildi.
Comments