top of page

Lüleburgaz’da iftar topu geleneği!





Lüleburgazlı Tarihçi Yazar Ali Arslan, Ramazan Aylarında iftar ve sahur toplarının atılması geleneğinin Lüleburgaz’da da geçmiş yıllarda var olduğunu belirtti.

1963’te İrfan Oruç’un belediye başkanı seçilmesiyle bu geleneğin başladığını kaydeden Arslan, 1976’da bu geleneğin son bulduğunu kaydetti.

Geleneğin son bulma nedenini de açıklayan Arslan şunları kaydetti:

“19.yüzyıl başlarından bu yana vazgeçilemeyen geleneklerden biri olan Ramazan topu Osmanlı arşivlerine göre ilk olarak 1821 yılında Anadolu Hisarı’ndaki topun ateşlenmesiyle başladı ve sadece iftar vakitlerinde değil sahurda da top atışı yapılıyordu. Kısa sürede İstanbul’un diğer bölgelerinde de yerini aldı. 1820’li yıllardan itibaren top atılması geleneğinin Osmanlı coğrafyasında yayılması kısa sürede gerçekleşti. Her yerde, Ramazan ayında top atılması bir gelenek halini aldı. (Günümüzde azalarak devam etmektedir.)


Lüleburgaz’da Ramazan Ayları’nda iftar ve sahur toplarının atılması geleneği ise; 1963’te İrfan Oruç’un Belediye Başkanı seçilmesiyle başlamıştır. Ardından Belediye Başkanı Erol Bülent Yalçınkaya döneminde de devam etmiş, 1976’da son bulmuştur. Topun ateşlenmesi, mermi kovanının hazırlanması, topun bakımı ve onarımı; zabıta memuru Hamit Şenkul tarafından yapılmıştır. 1963-1976 yıllarında bu görevi başarıyla gerçekleştiren Hamit Şenkul, 1976’da top mermisinin geri tepmesi sonucu başparmağını kaybederek yaralanmış ve o tarihten sonra top atışı yapılamamıştır. Top mermisi halan aile tarafından saklanarak korunmaktadır.”

Comments


bottom of page