top of page
Yazarın fotoğrafıFırat Çalışkan

KIDEME ESAS YAZI İLE KIDEM TAZMİNATI HAKKI

Bilindiği üzere; kıdem tazminatının en önemli şartlarından biri de, işçinin kendi istek ve kusuru dışında iş akdinin sona ermesidir başka bir anlatımla işçinin istifa etmemesi gerekmektedir. Tam da bu noktada kıdeme esas yazının alınması, işçiye istifa etmesi halinde dahi kıdem tazminatını alma hakkı vermektedir.

 

Sigortalılığı ilk defa 9 Eylül 1999 tarihinden önce olan kişiler için 3600 prim gününü tamamlayıp son işyerinde de en az 1 yıllık çalışma süresi olması durumunda kıdem tazminatını alarak istifa edebilirler.

9 Eylül 1999 sonrasında işe giren kişiler için ise ilk işe giriş yaptığı yıldan itibaren 25 yılın geçmesi 4.500 prim gününe sahip olması veya 25 yılın geçmesine bakmaksızın 7000 prim gününü tamamlaması gerekmektedir. Bu şartlara sahip kişiler kıdem tazminatı alma hakkı kazanmaktadır.01.05.2008’de yürürlüğe giren 5510 sayılı yasa ile birlikte değişikliğe gidilmiştir. 01.05.2008 tarihi ve sonrasında ilk defa sigortalı olan kişiler için, kademeli olarak 4600 gün ila 5400 prim günü ile hizmet yılına bakılmaksızın kıdem tazminatı alarak işten ayrılma hakkı bulunmaktadır.

 

Buna göre; sigorta başlangıcı;- 01.05.2008-31.12.2008 arasında ilk defa sigortalı olanlar için 4600 prim günü,- Sigorta başlangıcı 2009 olanlar için 4700 prim günü,- Sigorta başlangıcı 2010 olanlar için 4800 prim günü,- Sigorta başlangıcı 2011 olanlar için 4900 prim günü,- Sigorta başlangıcı 2012 olanlar için 5000 prim günü,- Sigorta başlangıcı 2013 olanlar için 5100 prim günü,- Sigorta başlangıcı 2014 olanlar için 5200 prim günü,- Sigorta başlangıcı 2015 olanlar için 5300 prim günü,- Sigorta başlangıcı 2016 olanlar için 5400 prim günü, sigortalıların yaş hariç emeklilik şartlarını sağladığı koşulları ifade etmektedir.İşçinin tek taraflı olarak yaptığı istifa kıdem tazminatına hak kazandırmamaktadır. İstifa etmek isteyen işçi bulunduğu yerdeki Sosyal Güvenlik Kurumu'na başvurarak kıdem tazminatına esas yazı belgesini almalı ve akabinde bu belgeye dayanarak istifa etmesi gerekmektedir.

SGK’dan gerekli yazıyı alan işçinin kıdem tazminatına hak kazanarak işten ayrılmak istediğini işverenliğe tebliğ etmesiyle işverenliğin söz konusu yazı üzerine işçiye işyerinde çalışmış olduğu süre dikkate  alınarak son brüt ücreti üzerinden kıdem tazminatını ödemesi gerekir. 

 

-OKURDAN GELENLER-

SORU: İşverenimiz yeni yıl ile beraber cumartesi günleri çalışmayacağımızı ama hafta içi toplam 50 saat çalışacağımızı bildirdi. Bizlerde bu çalışmanın fazla mesaiye girdiğini söylesekte 50 saat üzeri çalışanların mesai alçağını belirtti. Bu yasal mı?

CEVAP:  4857 sayılı İş Kanunu'nun 63. maddesine göre, haftalık çalışma süresi en fazla 45 saat olarak belirlenmiştir. Bu süre, tarafların anlaşması durumunda farklı günlere dağıtılabilir, ancak toplam süre 45 saati aşamaz.Eğer işvereniniz 50 saatlik bir çalışma süresi belirlemek istiyorsa, bu fazla mesai anlamına gelir her hafta için 5 saat fazla mesai vermesi gerekir.Fazla çalışma, normal çalışma süresini yani 45 saati aşan süreler için yapılır ve bu sürelerde çalışılan her saat için normal ücretin yüzde 50 fazlası ödenmelidir.

12 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Commentaires


bottom of page