top of page
Yazarın fotoğrafıDeniz Kılıç

KASIMDA TRAKYA BAŞKADIR!

Deniz Kılıç yazdı...

İKİ FARKLI DUYGU YAŞANIYOR!

Kasım ayının gelmesiyle birlikte Trakya bölgesinde iki farklı duygu yoğunlaşır. Birincisi, 10 Kasım’da Atatürk’ün vefat yıl dönümünün getirdiği hüzündür; ikincisi ise yerel kurtuluş günlerinin yıl dönümü vesilesiyle yaşanan gururdur.

KURTULUŞ GÜNLERİ: KURTULUŞ BAYRAMLARI

Vatan topraklarımızı işgalcilerden kurtardığımız tarihler yerel kurtuluş günleri yani “Kurtuluş Bayramları” olarak kutlanmaktadır.     Kurtuluş günleri, milli ve manevi duygularımızın yoğun yaşandığı özel günlerdir.

Anadolu’dan Trakya’ya kadar yurdumuzun hemen hemen her bölgesinde yerel kurtuluş günleri (Kurtuluş Bayramları) coşkuyla kutlanmaktadır.

Edirne, Tekirdağ ve Kırklareli illerimizi kapsayan Trakya bölgesinde de kurtuluş bayramları yüksek manevi duygularla kutlanmaktadır.

KASIM AYI TRAKYA’DA BAŞKA YAŞANIR!

Trakya bölgesindeki kurtuluş bayramları 1 Kasım’da Çorlu, Saray ve Vize ile başlamakta olup, 27 Kasım’daki Edirne Lalapaşa kurtuluş bayramına kadar aralıklarla devam etmektedir. Kurtuluş bayramları, halkın yoğun katılımıyla il-ilçe ve belde meydanlarında gururla kutlanmaktadır. Öğrenciler, önceden hazırladıkları halk oyunları ve tiyatro gösterilerini sergilerken günün anlam ve önemini vurgulayan şiirler okunup, türküler söylenir. Bando ekipleri gösteriler düzenler, konvoy halinde geçit törenleri gerçekleşir. Tören alanlarında olduğu gibi evler ve dükkânlar da ay-yıldızlı bayraklarımızla donatılır.

Her yaştan insan, yerel kurtuluş günlerinin kutlandığı tören alanına coşkuyla gelerek, birbirlerinin kurtuluş gününü kutlar.

YEREL KURTULUŞ GÜNLERİ, MİLLİ MÜCADELENİN YEREL HAFIZASIDIR!

Ülkemizin çeşitli yerlerinde, farklı tarihlerde gururla kutlanan kurtuluş günleri, milli mücadele günlerinin anımsanması açısından ayrı bir öneme sahiptir.

Kurtuluş günleri meydanlarda törenlerle kutlanmaktadır. Kutlama törenlerinde uygulanan bazı ritüeller, gençlerin o günleri hayal etmesi ve tarihimizi öğrenmesi açısından ayrı bir öneme sahiptir. Kurtuluş günleri bu yönüyle milli mücadelenin “yerel hafızası” niteliğindedir.

TRAKYA’DAKİ BAZI İL VE İLÇELERİN KURTULUŞ GÜNLERİ

 Tarih sırasına göre Trakya bölgesinde (Edirne, Tekirdağ, Kırklareli) yer alan bazı il ve ilçelerin düşman işgalinden kurtuluş günleri şu şekildedir;

- 1 Kasım: Çorlu, Saray, Ergene, Vize 

- 2 Kasım: Muratlı 

- 8 Kasım: Lüleburgaz, Pınarhisar 

- 9 Kasım: Babaeski, Pehlivanköy 

- 11 Kasım: Kırklareli, Kofçaz, Demirköy 

- 13 Kasım: Tekirdağ 

- 14 Kasım: Hayrabolu, Malkara 

- 17 Kasım: Şarköy 

- 18 Kasım: Uzunköprü 

- 19 Kasım: Keşan, Meriç

- 20 Kasım: İpsala

- 22 Kasım: Süloğlu

- 23 Kasım: Havsa

- 24 Kasım: Enez

- 25 Kasım: Edirne

- 27 Kasım: Lalapaşa

 

KIRKLARELİ’NİN KURTULUŞ BAYRAMI 10 KASIM’DAN 11 KASIM’A ALINDI

10 Kasım, Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün vefat yıl dönümü olması nedeniyle, Kırklareli Belediye Meclisi’nin 2019 yılı Ekim ayı toplantısında aldığı karar doğrultusunda; 10 Kasım olan Kırklareli ilinin kurtuluş bayramı, 11 Kasım’a alınmıştır. Böylelikle Kırklareli’nde 2019 yılından bu yana kurtuluş günü törenleri 11 Kasım’da yapılmaktadır.

YEREL KURTULUŞ GÜNLERİ GELECEK NESİLLERE AKTARILMALI 

Günümüzde Türkiye’nin birçok yerinde, her yaştan insanın coşku ve gururla kutladığı kurtuluş günleri milli birlik, beraberlik ve dayanışmanın sembolü haline gelmiştir.

Ülkemizin çeşitli yerlerinde coşkuyla kutlanan yerel kurtuluş günleri, toplumsal hafızamızın gelecek nesillere aktarılması açısından ayrı bir öneme sahiptir. Kurtuluş günleri, gelecek nesillerin tarihsel bilinç, milli hassasiyet, birlik, beraberlik ve dayanışma duygularının oluşmasına katkı sunmaktadır.

141 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


bottom of page