top of page

Kadınlar meydanlarda!

“Hak mücadelesinde 167. yıl!”

Lüleburgaz’da 8 Mart Dünya Emekçi Kadınları Günü dolayısıyla, kadınlar ilk olarak Zübeyde Hanım Parkı’nda Zübeyde Hanım büstüne karanfil bıraktı, ardından Tören Alanı’nda tüm kadınlar adına çelenk sundu ve ardından Kongre Meydanı’na gelerek burada basın açıklaması yapıldı.

Yapılan açıklamalarda, hak mücadelesinde 167 yıl önce hayatını kaybeden çok sayıda kadın anılırken, kadınlar haklarını aramaya devam edeceklerini belirtti.

Lüleburgaz’da 8 Mart Dünya Emekçi Kadınları Günü, dolayısıyla birçok açıklama yapıldı.

Lüleburgaz Belediyesi’nce düzenlenen programlarda, kadınlar ilk olarak Zübeyde Hanım Parkı’nda Zübeyde Hanım büstüne karanfil bıraktı, ardından Tören Alanı’nda tüm kadınlar adına çelenk sundu ve son olarak Kongre Meydanı’na gelerek burada okunan basın açıklamasını dinledi.

Kadınlar gidilen yerlerde, hayatını kaybeden kadınlar için saygı duruşunda bulunurken, İstiklal Marşı okudu.

8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü dolaysıyla düzenlenen programlara Lüleburgaz Belediye Başkanı Murat Gerenli, Başkan Yardımcısı Leyla Güncer, STK ile derneklerden ve vatandaşlardan çok sayıda kadın katıldı.



“KIZ KARDEŞLERİMİZİ MÜCADELE ATEŞİ İLE ANIYORUZ”

Zübeyde Hanım Parkı’nda basın açıklamasını okuyan Lüleburgaz Belediyesi Personeli Elif Toköz, 1857 yılından beri kadınların dünyanın daha iyi bir yer olması için mücadele ettiklerini belirtti.

Toköz; “Biz, 8 Mart 1857 yılında, ABD’nin New York kentinde, eşit işe eşit ücret talep eden insanca koşullarda yaşamak için mücadele eden 8 Mart tarihini yazanlarız. Biz, özgürlüğüme, haklarımıza, geleceğimize ve hayallerimize sahip çıkanlarız. İş yerlerini de sokakları da geceleri de gündüzleri de terk etmeyenleriz. Biz, dayatılmaya çalışan eril karanlığı kabul etmeyenleriz. 1857 yılından bu yana biz kadınlar dünyanın daha yaşanabilir bir yer olması için mücadeleye etmeye devam edenleriz. Bugün biz kadınlar 1857 yılında ‘eşit işe eşit ücret’ diyerek daha iyi koşullarda çalışma talebinde bulunan tekstil işçisi kadınları ve yanarak can veren kız kardeşlerimizi mücadele ateşi ile anıyoruz. Bugünü siyah kurdelelere indirgeyenlere inat ‘mücadeleyi’, bugünü kırmızı kalplerle süsleyenlere inat ‘moru’, bugünü kozmetik malzemesi haline getirenlere inat ‘dayanışmayı’, bugün bireyi cinsiyetlere indirgeyenlere inat ‘insanı’ haykırıyoruz. Vardık, varız, var olacağız!” dedi.

Toköz’ün konuşmasının ardından alanda bulunan kadınlar Zübeyde Hanım büstüne karanfilleri bıraktı.

 “EŞİTİZ, BİR VARIZ DEMEK İÇİN ALANLARDAYIZ”

Tören Alanı’nda basın açıklamasını okuyan Lüleburgaz Belediyesi Personeli İsmet Altay Süpürgeci, cinsel yönelimi ne olursa olsun tüm kadınların eşit olduğunu ve eşitliği savunduklarını belirtti.

Süpürgeci; “8 Mart, tüm dünyada geçmişten bu yana; fabrikada, tarlada, evde, sokakta, toplumsal baskılara, savaşa, sömürüye ve eşitsizliğe boyun eğmeyen bunların yok edilmesi için uğraşan, direnen kadınların günüdür. Ülkemizde ki popülist ve bağnaz siyaset, evde, okulda, işyerinde, sosyal yaşamda ‘fıtrat’ diyerek eşitsizliği körükleyip, kadınların hal ve yaşam alanlarını giderek daraltmakta ve bunu normal, doğal, olağanmış gibi düşünmeyi amaçlamaktadır. Yüz elli yılı aşkın süredir verdiğimiz mücadeleyle kazandığımız haklarımızı gaspetmeye çalışanlara karşı, kazanılmış haklarımıza sahip çıkmak için, kadına yönelik şiddet karşısında sizin erkek dayanışması ile suçluları görmezden gelen ‘erkek adaletiniz batsın’ demek için, cinsel yönelimi farklı diye yok saydığınız, sokakta yürümesini bile kabahat görerek eğitim, çalışma ve politik alandan dışladığınız, lezbiyen, biseksüel, trans ve interseks kadınların evlerinde, sokaklarda, işyerlerinde öldürülmeleri karşısında ürpermeyen ‘nefret dolu ahlakınız batsın’ demek için, eşitiz, bir varız demek için alanlardayız. Eşitliği savunuyoruz. inadına her yerde, her alanda. Evde, sokakta, toplumsal yaşamda bizleri yok saymak için her gün yeni bir saldırı ile karşımıza çıkanlar fazla umutlanmasın. Kadınlar dün haklarını almak için nasıl meydanları boş bırakmadılarsa bugün de her yerde inadına isyan, inadına direniş diyerek meydanlarda olacak. Medeni Yasa’yı erkekler lehine değiştirmek isteyenlere, milyonlarca kadının canını koruyan İstanbul Sözleşmesi’nden bir gecede çıkanlara, emeğimiz, bedenimiz, kimliğimiz üzerinde tahakküm kurmaya çalışanlara, bize dayatılan tüm yasaklara, yapamazsınlara ‘kes sesini’, ‘yeter artık’ diyenleriz” diye konuştu.

“BU OLAY HAK MÜCADELESİ VEREN KADINLAR İÇİN BİR BAŞLANGIÇ OLDU”

Kongre Meydanı’nda basın açıklamasını okuyan Lüleburgaz Belediyesi Personeli Senay Ünlü; geçtiğimiz yıl 315 kadın cinayetinin olduğunu ve 248 kadının şüpheli ölüm olarak kayıtlara geçtiğini belirtti.

Ünlü; “167 yıl önce Amerika’nın New York kentinde 40 bin dokuma işçisinin daha iyi koşullarda çalışmak amacıyla başlattıkları grev polis müdahalesi ile sonlandırıldı. Bu müdahale sırasında 129 kadın yanarak can verdi. Bu olay hak mücadelesi veren kadınlar için bir başlangıç oldu. 1910 yılında Kopenhag’da toplanan 2. Sosyalist Enternasyonal’e bağlı Uluslararası Sosyalist Kadınlar Konferansı’nda Alman Sosyal Demokrat Parkı Delegeleri Clara Zetkin ve arkadaşlarının her yıl bir ‘Kadınlar Günü’ düzenlenmesi önerisi kabul edildi. Bu coğrafyada kadınlar uzun yıllardır, gasp edilen haklarına, kast edilen hayatlarına sahip çıkmak adına zorlu bir mücadele sürdürüyorlar. Sadece 2023 yılında 315 kadın cinayeti ve 248 şüpheli kadın ölümü kayıtlara geçti. Mevcut iktidar bütün bu gerçeklere rağmen kadınlar lehine olan uygulamalardan vazgeçmekte hiçbir sakınca görmüyor. Kadınlar için bir güvence sayılabilecek olan İstanbul Sözleşmesi’nden çıkmak, cinsiyet eşitsizliğine göz yummak, üretimden, emekten ve kadından yana tavır alan bir ekonomik düzenin tesis edilememesi, medeni kanunda yapılmaya çalışılan değişiklikler, kadınların yaşamını her gün biraz daha zora sokuyor. Cinsiyet eşitsizliğine, ekonomik darboğaza, sosyal yaşamda karşılaşılan her türlü zorluğa karşı  kadınlar; dayanışmayı büyütmek ve mücadeleyi sürdürmekte kararlılar. Ve Kadınlar; yerel ve merkezi yönetimlerde kota değil hakkı ile yer alana, can güvenlikleri yasa ile koruma altına alınana, insanca çalışma koşullara sağlanıncaya, sendikalarda kadın emeği hak ettiği yeri alıncaya, taciz, tecavüz ve şiddet kavramları yaşamımızdan tamamen çıkıncaya, kadar, bu mücadele hız kesmeden devam edecektir. Çünkü kadınlar biliyorlar ki; ‘kadınlar özgürleşmeden toplum özgürleşmez” dedi.

CHP İlçe Başkanı Ali Can; “Selam olsun sırtında dünyayı taşıyan kadına. Selam olsun göğün yarısına Selam olsun kavganın gülen yüzüne. Selam olsun gül olana gül kokana. Zalime zulme siper olana kadına ‘emekçi kadınlara’ selam olsun. Eli öpülesi kadınlarımızın 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nü kutluyorum” ifadelerine yer verdi.

Konuşmaların ardından tüm kadınlar Kongre Meydanı’nda hatıra fotoğrafı çektirdi.

238 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


bottom of page