top of page
Yazarın fotoğrafıgorunumhaber

Kadınların 89 yıllık gururu

CHP Lüleburgaz İlçe Kadın Kolları Başkanı Güzeri Yılmazoğlu, 5 Aralık Türk Kadınlarına Seçme ve

Seçilme Hakkı’nın verilmesinin 89’uncu yıl dönümü dolayısıyla bir basın açıklaması yaptı. Yılmazoğlu; “Birçok gelişmiş ülkeden önce eşit yurttaşlığı elde etmenin haklı gururunu yaşayan kadınlar, 1935’te gerçekleşen seçimlerde aday oldu ve oy kullandı. Akın akın sandıklara koştu” dedi.

CHP Lüleburgaz İlçe Kadın Kolları Başkanı Güzeri Yılmazoğlu, 5 Aralık Türk Kadınlarına Seçme ve

Seçilme Hakkı’nın verilmesinin 89’uncu yıl dönümü dolayısıyla bir basın açıklaması yaptı.

Yılmazoğlu, açıklamanın eş zamanlı olarak tüm Türkiye’de yapıldığını belirtti.

“KADINLAR HALA SİYASETTE BİRÇOK EŞİTSİZLİKLE KARŞI KARŞIYA”

TBMM ilk açıldığı zaman parlamento da sadece erkek vekillerin olduğunu ilerleyen süreçte hak verilmesi ile kadınlarında mecliste yer almaya başladığını belirten Yılmazoğlu; “Birçok gelişmiş ülkeden önce eşit yurttaşlığı elde etmenin haklı gururunu yaşayan kadınlar, 1935’te gerçekleşen seçimlerde aday oldu ve oy kullandı. Akın akın sandıklara koştu. Büyükşehirlerde kadın ve erkeklerin oy kullanma oranı birbirine çok yakındı. 17 kadın milletvekili Meclis’e girdi. Bir yıl sonraki ara seçimde kadın milletvekili sayısı 18’e çıktı. O dönem, Meclis’teki kadın milletvekili oranımız yüzde 4,6 oldu ve parlamentoda kadın temsilinde dünyada ikinci sıraya yerleştik. Bu gurur tablosunun üzerinden 89 yıl geçmesine rağmen, kadınlar hala siyasette birçok eşitsizlikle karşı karşıya. Parlamentolar Arası Birlik’in 2023 verilerine göre dünyada parlamentoda kadın temsilinde 186 ülke arasında en alt sıralara geriledik. Pakistan, Suudi Arabistan ve Somali eşit temsilde bizim önümüzdeler. Kadın kimliğinin, ulusal meclislerde ve yerel yönetimlerde temsili için kritik eşik yüzde 33’dür. Yüzde 33’ün altındaki bir oran, kadınların temsil edilmediği anlamına gelmektedir” dedi.

“EN CİNSİYETÇİ PARLAMENTO OLUŞTU”

Türkiye’de kadınların seçilme de çok az sayıda olduğunu belirten Yılmazoğlu; “1934 yılından bu yana 24 genel seçim gerçekleşti. Toplam 11 bin 985 milletvekili mecliste görev yaptı. Bu vekillerin sadece 717’si kadın. 2023 genel seçimlerinde Hüda-Par ve Yeniden Refah Partisi’nin Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne girmesiyle, Cumhuriyet tarihinin en cinsiyetçi parlamentosu oluştu. 600 milletvekilinin sadece 119’u yani yüzde 19.83’ü kadın. 27. Dönem parlamentosunda yüzde 17.1 olan bu oran, 28. Dönemde sadece yüzde 2, 73 artabildi. Yine kritik eşik olan yüzde 33’ü bile yakalayamadı.

Önümüzde yerel seçimler var. Ülkemizde 1930-2019 yılları arasında yapılan 19 yerel seçimde, toplamda sadece 156 kadın belediye başkanı seçildi. Erkeklerde ise bu sayı 32 bin. 31 Mart yerel seçimlerine göre 1389 belediye başkanının sadece 22’si, yani yüzde 2’si kadın. 2019 sonuçlarına göre, Türkiye’deki 50 bin 217 muhtardan sadece 1.119’u; yani yüzde 2’si kadın. Kadın belediye meclis üyesi oranı en fazla yüzde 11, kadın il genel meclis üyesi oranı ise en fazla yüzde 3 olabildi. Cumhuriyet Halk Partisi Kadın Kolları olarak, son üç yılda partimize yaklaşık 165 bin yeni kadın üye kazandırdık. Yüzde 30’un altında olan kadın üye oranımızı yüzde 37’ye çıkardık. Kadınların siyasette daha aktif olması için çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Önümüzdeki seçimlerde kadın temsilini en az ikiye katlamaya kararlıyız. Belediye meclisi üyeliklerinde fermuar sistemi uygulanmasını çok önemsiyoruz. Tüm CHP’li belediyelerde eşitlik birimi kurulmasını ve yerel yönetim kadrolarında yüzde 50 cinsiyet kotası uygulanmasını hedefliyoruz” ifadelerin yer verdi. Yılmazoğlu, bugünün bir diğer özelliğinin de YAŞAMHAK projesinin 3’üncü yıl dönümü olduğunu ve partisinin hayata geçirdiği 444 82 85 numaralı Alo Şiddet hattı ile 7/24 şiddet gören kadınlara her türlü destek olduklarını söyledi.

128 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comentarios


bottom of page