top of page

Kadının gücü her yerde!

Yazarın fotoğrafı: Hamza DalgıçHamza Dalgıç

“Tüm kadınlarımıza selam olsun, 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günleri kutlu olsun”

“Başarmak için sadece cesaret etmeleri ve adım atmaları gerektiğini unutmasınlar”

Lüleburgaz’daki şehir hayatını bırakıp, Oklalı köyüne yerleşerek çiftçilik hayatına başlayan Gülizar Önol, geçen 4 yıllık serüvenini gazetemize anlattı. Eşi ile birlikte sırt sırta verip, “kadın işi değil, kadın bunu yapamaz” söylemlerine aldırmadan devletin verdiği desteklerden de yararlanıp, önce arıcılık, sonra tavuk yumurtası ve koyun derken, büyükbaş hayvancılığa da adım atan Önol, her geçen gün büyüttüğü çiftliğinde zor koşullara rağmen mücadelesini sürdürüyor.







Aslen Konyalı olan ve Lüleburgazlı 43 yaşındaki Bilal Önol ile evli olan 36 yaşındaki Gülizar Önol, Lüleburgaz’da şehir hayatını terk edip köyde çiftlik hayatına geçti.

Zor şartlara, yapamazsın diyenlere inat işine dört elle sarılan genç çifti, eşi ile birlikte Lüleburgaz’ın Oklalı köyüne yerleşip, birçok konuyu deneyimleyip, öğrenerek yaşamlarını sürdürmeye başladı.

Çiftçilik yaşamına arıcılık yaparak başladıklarını söyleyen Önol, arıcılıktan sonra da 150 tavuk ile işleri genişlettiklerini, tavukların yumurtalarını ve bal satarak geçimlerini sağladıklarını ifade etti.

Önol, tavukların ardından ise koyun alarak kendilerini bir alanda daha test ettiklerini belirtti. Koyunlardan sonra da bir tane gebe inek aldıklarını, inek doğum yaptıktan sonra ise büyükbaş hayvanlara da bakabileceklerini fark ettiklerini belirten Gülizar Önol, o andan itibaren inek sayısını da artırarak günümüze kadar dört senelik bir süreci tamamladıklarını kaydetti.

Bu süreçten sonra ise şehirden köye göç aşamasında alışma sorunları yaşayan çocukları için sadık ve duygusal bir arkadaş alma düşüncesine girdiklerini belirten Gülizar Önol, Türkiye Jokey Kulübü çıkışlı, Olimpiyat isminde dişi bir yarış atı aldıklarını aktardı.

Olimpiyat’ı aldıktan sonra çocuklarının da köye daha kolay adapte olduklarını belirten Önol, çocuklarının Olimpiyat ile çok güçlü bir bağ kurduğunu sözlerine ekledi.

Tüm bu yolculuk boyunca eşi Bilal Önol ile sırt sırta verip tüm zorlukları aşarak işlerini büyüttüklerini belirten Önol, Lüleburgaz İlçe Tarım Müdürü Abuzer Sağdıç ve Kırklareli İl Tarım Müdürü Gökhan Karaca’nın yanında Oklalı Köyü Muhtarı Salih Ergün’e de teşekkür ederek ve kadınların istediği zaman her şeyi başarabileceğini belirtip, tüm emekçi, çiftçi ve güçlü kadınların 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nü kutladı.

“SÜREKLİ ÇİFTÇİLİK YAPMAK İSTİYORDUK”

Yakın çevrelerinin dahi aldıkları karar sonrası şaşırdığını belirten kadın çiftçi Gülizar Önol; “Biz eşimle ikimiz de üniversite mezunuyuz. Bizim çevremizdeki herkes maaşlı ve saatli bir işe girip çalışmamızı, çocuklarımıza bakmamızı söylüyordu. Biz ise sürekli içten içe çiftçilik yapmak istiyorduk. Ben Konyalıyım, eşim buralı.

Çevremize çiftçilik yapmak istediğimizi söylediğimiz zaman çok garipsediler, karşı çıkanlar oldu yakın çevremiz ve ailemizden tabii ki. Biz cesaret ettik ve bu işe ilk olarak eşimle birlikte arılarla, tavuklarla başladık. Açıkçası gözümü korkuyordu. Sonrasında 150 kadar tavuk aldık ve yumurta satarak devam ettik. Daha sonrasında koyun, koyundan sonra da inek aldık ve böyle böyle işimizi büyüttük” dedi.

“HİÇ SERMAYEMİZ YOKTU, İŞİ DE BİLMİYORDUK”

Büyükbaş hayvan bakmaya bir inek alarak başladıklarını belirten Gülizar Önol; “Bir inekle başladık, gebe düveydi yavrusu vardı. Sonrasında doğum yaptığında adapte olabildiğimizi fark edince ineklerin de sayısını artırdık. İneklerimiz yokken Lüleburgaz’da yaşıyorduk. Fakat sonrasına inekleri alınca kırsala taşınma kararı aldık.

Biz bu işe başlamadan önce çok fazla araştırma yaptık. Konu ile ilgili genel olarak bir bilgisizlik söz konusu. İlçe Tarım ve Kaymakamlık taraflarında sürekli geziyorduk, ikinci evimiz olmuştu resmen oralar. Biz bu işe başlarken hiç sermayemiz yoktu, işi de bilmiyorduk” ifadelerini kullandı.

ÇİFTLİĞİN NEŞESİ OLİMPİYAT

Çocuklarının köy hayatına adapte olabilmesi için Olimpiyat isimli bir at aldıklarını ve Olimpiyat’ın çocuklar ile çok sıkı bir bağ kurduğunu belirten Önol; “Köye göçtükten sonra çocuklarımızı da köy okuluna yazdırdık. Çocuklarımız bu aşamalarda biraz bocaladılar ve biz de bu yüzden sosyal yönü güçlü olması, lider ve özgüvenli bir karaktere sahip olması sebebiyle bir at aldık. Kızımızın adı Olimpiyat, kendisi Türkiye Jokey Kulübü (TJK) çıkışlı bir İngiliz yarış atı normalde.

Bizim içimizde sürekli bir at hevesi vardı. Sürekli at binmek ve beslemek istiyorduk. Atlar duygusal ve sadık hayvanlar oldukları için çocuklara da iyi geleceğini düşündük. Çocukların liderlik vasıflarının gelişimine de katkı sağlayacaktı. Arkadaşımıza söyledik, kendisinin damızlık atıydı Olimpiyat normalde ve arkadaşım bizi kırmadı, Olimpiyat’ı bize gönderdi.

Bundan yaklaşık 4,5-5 ay önce geldi Olimpiyat bize. Bakımıyla ağırlıklı olarak ben ilgilendim fakat ilk 2-3 ay boyunca Olimpiyat bizimle hiç bağ kuramadı. Bir gün kendisini besledikten sonra eşimle Olimpiyat’ın tam karşısında oturduk ve eşim bana; “at bize alışamadı, biz de onunla bağ kuramadık geri verelim” dedi.

Ertesi gün uyandığımızda eşim tekrar Olimpiyat’ın yanına gitti kendisinin bakımını yapıp karnını doyurmak için ve Olimpiyat o anda kafasını eşime yaslayıp kendisini sevmesini istedi. Orada onu uzun uzun sevdik ve sonrası zaten malum. Çocuklarla çok kuvvetli bir bağ kurdu zaten.

Ağlama taklidi yaparsak hemen yanımıza geliyor ve bizi teselli etmeye çalışıyor. Küçük oğlum ata binerken atın kuyruğu yüzüne vurmuştu ve oğlum ağlamaya başlamıştı. Olimpiyat durumun farkına vardı hemen ve oğlumun yüzünü yalamaya başladı, canını acıttığını hissetmişti. Olimpiyat çok duygusal ve sadık bir at, iyi ki bizimle.

Çocuklarımıza burada bahçe sorumluluğu veriyoruz, odun kırma sorumluluğu veriyoruz. Olimpiyat’ın bakımından altıncı sınıfa giden oğlum sorumlu mesela. Büyük oğlumuz da veteriner hekim olmak istiyor ve hayvancılık yaparak çekirdekten yetişmesini istiyoruz” açıklamalarında bulundu.

“DEVLETİMİZİN DESTEĞİ ÇOK İYİ”

Devletin genç kadın girişimcilere verdiği desteğin şartlarının çok iyi olduğunu belirten Önol; “Biz bu kararı aldığımızda genç kadın girişimcilere devletimizin verdiği güzel bir destek var. 2023 yılında genç kadın çiftçi projesi vardı ve oraya başvurduk. Banka personelleri sağ olsun bizlere çok yardımcı oldu. Genç kadın girişimciliğin pozitif ayrımcılığından faydalandık kısaca.

Devletin bu konuda verdiği destek çok güzel. Ben her zaman devletin partizanlık yapmadan bu yardımları alabileceğini savundum fakat çevrem hibe programının bize çıkmayacağını söylediler. Biz hepsine başvurduk ve hepsinden de yararlandık.

Ben 7 hayvanımı bankadan aldım, iki yıl hiç ödemedim ve ödeyeceğim zaman da beş yıla yayılmış bir plan ve faizsiz bir şekilde ödeyeceğim. İki yılda iki kere buzak doğuyor ve kredi o buzaklarla kapanıyor zaten.

Yer benim değil, traktörüm yok, ekilebilecek alanım yok fakat ben yine de inat ettim ve bu işi yaptım. Ben özellikle üniversite okuyup işsiz kalan, atanamayan gençler için bu tavsiyeyi kullanıyorum sürekli.

Genç kadınlar devletin desteklerini araştırsınlar ve bu işi yapmayı düşünsünler. Günümüzde artık hayvanların gübresini ellemeden, hayvana dokunmadan birçok işi teknolojik aletler sayesinde yapabiliyoruz” ifadelerinde bulundu.

“TÜM KADINLARA SELAM OLSUN”

Tüm kadınlar ve girişimcilere destek olup yol gösterebileceğini belirten Gülizar Önol; “Öncelikle Lüleburgaz İlçe Tarım Müdürü Abuzer Sağdıç, Kırklareli İl Tarım Müdürü Gökhan Karaca ve Oklalı köyü muhtarı Salih Ergün’e verdikleri desteklerden dolayı teşekkür etmek istiyorum.

Bu işe girmek isteyen tüm gençlere yardımcı olabiliriz. Makineleşme ile birlikte bu işler de kolaylaştı artık. Biz bir inekle başladık, yedi inek oldu, şimdi de 12 ineğimiz var. Zamanla ağır işletmeye de geçmek istiyoruz. Hedefim çok yüksek, kadınların yapamayacağı hiçbir şey yok.

Biz kadınlar olarak her şeyi başarabiliriz. Biz bu işe girerken eşimle birbirimize verdiğimiz destek bir yana, eşim bana çok inandı, ben de ona. Güçlü bir kadın olduğumu, istediğim zaman yapabileceğimi biliyordu ve yaptım, yaptık.

Tüm emekçi ve çiftçi kadınların 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nü kutluyor, kendilerine başarılar diliyorum. Başarmak için sadece cesaret etmeleri ve adım atmaları gerektiğini unutmasınlar.

Cesaret edip bu işe girmek isteyen tüm kadınlara ve girişimcilere destek olabilir, yol gösterebilirim. Tüm kadınlarımıza selam olsun” diyerek sözlerini noktaladı.

Коментарі


bottom of page