Istrancaların yaban hayatının sağlıklı gelişmesi üremesi ve yaşaması için geçiş alanlarına "kaya tuzu" bırakıldı.
DOKU Derneği ve Kent Konseyi tarafından yürütülen çalışmalar kapsamında beslenme üreme alanlarına, çayırlık kenarlarına, su kaynaklarına yakın bölgelere bırakılan kaya tuzları, yaban hayvanlarının erişebileceği yükseklikte ağaçlara da yerleştirildi.
Konu hakkında açıklamada bulunan DOKU Derneği Başkanı Göksal Çidem, “Yaban hayatı yok olmasın” sloganıyla yaban hayvanları için Istrancalara kaya tuzu yerleştirdiklerini belirtti.
Istranca dağlarında Kırklareli il sınırları içinde 2 bin 117 bitki türü ve 2 bin 062 hayvan türü olmak üzere toplam 4 bin 179 tür canlı tespit edildiğini dile getiren Çidem, “Istrancalar çok çok önemli bir doğal varlığımızdır. Istranca dağları 1995 yılında Biyosfer rezerv alanı ilan edilmiş ve flora, fauna doğal, sosyal ve kültürel yaşam korunmaktadır. Tüm bunların yanında tüm çeşitliliği ile devam eden iç su ve karasal ekosistemin parçası olan yaban hayvanlarının sağlıklı gelişmesi ve üremesi için yaşan alanları korunmakta ve hayvanların sağlıklı ve güvenli bir ortamda hayatlarını sürdürmesi sağlanmaktadır. Çok basit ve maliyetsiz önlerle bile bunu başarmaktadırlar. Yaban hayvanlarının sağlıklı gelişmesi ve üremesi içinde beslenme üreme alanlarına, çayırlık kenarlarına, su kaynaklarına yakın bölgelere erişebilecekleri yükseklikte ağaçlar arasına yaban hayvanlarının yalamaları için kaya tuzu bırakılmaktadır. Tuz yaban hayvanları için büyük önem az ediyor. Hayvanlar, kalsiyum, fosfor, demir, çinko ve sodyum gibi ihtiyaç duydukları mineralleri almak için doğadaki tuz kaynaklarına düzenli ziyaretler yaparlar. Bizde ise yaşam ve beslenme alanlarına patlatmalı taş ocakları açıyoruz. Komşu ise daha sağlıklı gelişsinler, hastalıklara daha dirençli olsunlar diye tuz bırakıyor. Bilime dayalı çalışmaları örnek alıp, DOKU Derneği olarak bu dünyayı birlikte paylaştığımız yaban hayvanlarının yaşam alanlarının korunması, sağlıklı büyüyüp gelişmesi, üremesi için bilim kurulumuzun öneri ve çalışmaları doğrultusunda, daha önce tespit ettiğimiz yaban hayvanlarının geçiş noktalarına Veteriner Hekim gözetiminde üyelerimiz ve gönüllülerimiz ile birlikte kaya tuzlarını yerleştirdik. Kaya tuzu bırakılan alanlar altın madeni açılmak istenen saha içerisinde. Saha yaban hayvanlarının üreme, kışlama ve barınma alanları içerisinde kalmaktadır. DOKU Derneği ve Kent Konseyi olarak sahada yaptığımız çalışmalar sonucunda yaban hayatının yaşam alanlarına sağlıklı ve dengeli bir yaşama kavuşmaları için kaya tuzu yerleştirme çalışmasına devam edeceğiz. ÇED gerekli değildir kararı vererek yaban hayatını yok sayanlara sesleniyoruz. Biz yaban hayatını yaşatmak için kanunların, bilimin ve hukukun öncülüğünde mücadele edeceğiz.” dedi.
Comments