top of page

İŞÇİNİN ÜCRETSİZ İZİN HAKKI

Hayatın olağan akışı içerisinde çalışanların ücretli veya ücretsiz izne ihtiyacı olabilmektedir. Bu izinlerin bazıları kanundan doğan zorunlu izinler iken bazıları da işveren ve işçinin anlaşması sonucunda verilen izinlerdir.Bu izinlerden biri de ücretsiz izindir. Ücretsiz izin kanunen zorunlu olan ve anlaşmaya bağlı kullanılan izin olmak üzere ikiye ayrılır.İş Kanunu'nda işverenin belli şartlar halinde vermek zorunda olduğu ücretsiz izinler;-Ücretsiz Yol İzni-İşçinin işyerinin bulunduğu yerden başka bir yerde yıllık iznini kullanması halinde ve bu durumu belgelemesi halinde yılda 4 güne kadar ücretsiz yol izni talep etme hakkı vardır.-Doğum Sonrası Ücretsiz İzin-İşçinin analık izni bitiminden sonra kullanmak istemesi halinde 6 aya kadar talep edebileceği izindir. Bu izin doğum sonrası izin bitiminde kullanılabilir.-Diğer Ücretsiz İzin-İşçinin veya işverenin talebi ile her iki tarafın anlaşmasına bağlı kullandırılacak izin türüdür.- İşçinin yurt dışına gitmesi- İşçinin bağ bahçe işleri ile meşgul olmak istemesi- İşverenin ekonomik sebepleri- İşçinin askere gitmesi- Sağlık sorunları- Diğer sebeplerle ücretsiz izin talep edilebilmektedir.Burada işveren ve işçinin dikkat etmesi gereken önemli noktalar;

- Ücretsiz iznin her iki taraf için de kabul edilmesi gerekir.- İzin süresinde prim gün ve ücret ödenmez.- Kıdem süresinden sayılmaz.- İşveren ücretsiz izne zorlayamaz, aynı zamanda işçi de ücretsiz izin konusunda işvereni zorlayamaz.- Ücretsiz izin taleplerinin mutlaka yazılı olarak alınması ve eksik gün nedenlerinin özlük dosyasında saklanması önem arz eder.- Ücretsiz izin sürelerinde prim gün belirtilmediği için eksik gün nedenleri önem arz eder. Bu belgelerin yasal sürelerle saklanması gerekir.Ücretsiz izin talebi işçiden gelecek ise işçi bir dilekçe ile işverene durumu bildirmeli ve talep ettiği ücretsiz izin tarihlerini belirtmeli ve işverenin onayını almalıdır. İşçinin talep etmesi izni kullanabileceği anlamına gelmez.Talep işverenden gelecek ise işçiye yazılı olarak hangi tarihlerde kaç gün ücretsiz izne çıkarılmak istendiği bildirilmeli ve yazılı olarak onayı alınmalıdır. Onayın verilmemesi halinde işçi ücretsiz izne zorla çıkartılamaz.

İşverenden veya işyerinden kaynaklanan sebepler ile ücretsiz izne çıkarılmak istenilen işçinin kabul etmemesi halinde işçinin ücretli yıllık izin hakkı bulunması halinde ücretli izne çıkartılabilir.Bu tür taleplerin yazılı olarak yapılması ve yazılı olarak onay/ret verilmesi işveren veya işçi yararına olacaktır.

9 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


bottom of page