Her kaşığı şifa!
- Özlem KARAKOYUN

- 21 Kas 2025
- 2 dakikada okunur
Coğrafi işaretli ‘Tekirdağ Bulaması’nın ustası Fatma Karaman, anne-oğul birlikteliğiyle doğal, katkısız ve şifa dolu üretimini sürdürerek yöre kültürünü yaşatıyor. Girişimci Kadınlar Zirvesi’ne katılan Fatma Karaman büyük ilgi gördü.


İshakça’nın emektar üreticisi Fatma Karaman geleneksel lezzeti geleceğe taşıyor.
Tekirdağ Malkara’nın İshakça Köyü’nde yaşayan 57 yaşındaki Fatma Karaman, tam 30 yıldır el emeğiyle Tekirdağ Bulaması üretiyor.
Üzümlerin özenle işlenmesiyle hazırlanan ve yöre kültürünün önemli bir parçası olan bulama coğrafi işaret alarak tescillenmişti.
Böylece Tekirdağ’ın coğrafi işaretli ürün sayısı 13’e yükseldi ve bulama, kentin gastronomi mirasında yerini resmen aldı.
KADIN AKADEMİSİ’NDE YOĞUN İLGİ
Fatma Karaman, 19 Kasım Çarşamba günü Lüleburgaz Yıldızları Kadın Akademisi’nde, Girişimci Kadınlar Zirvesi öncesi kurulan stantlarda yer alarak bulamasını tanıttı. Ziyaretçilerin büyük ilgi gösterdiği stantta, hem ürünler tükendi hem de Karaman’ın yıllara dayanan üretim hikayesi dikkat çekti. Kadın girişimcilerin bir araya geldiği etkinlikte, bulama özellikle “doğal, katkısız ve sağlıklı” oluşuyla öne çıktı.
ANNE-OĞUL EL ELE ÜRETİM
Üretimin her aşamasında geleneksel yöntemlere bağlı kalan Fatma Karaman’a oğlu Sinan Karaman destek oluyor. Sinan Karaman, annesinin hazırladığı ürünleri haftanın beş günü pazarda tüketiciyle buluşturuyor. Köyde üretim yapan Fatma Karaman ise hem köy halkına hem de pazara ürün yetiştirmeye devam ediyor.
Sinan Karaman, annesinin emeğini geleceğe taşımakta kararlı olduğunu vurgularken, “İşletme açmak en büyük hayalimiz. Kahvaltıda çikolata yemeyin, pekmez yiyin; çok daha sağlıklı. Annemle gurur duyuyorum. Onun ardından üretimi devam ettirmeyi düşünüyorum. Bulamanın yanı sıra kuskus, tarhana, kesme ve bal da satıyoruz. İnsanların doğal ürünlere olan ilgisi bizi daha çok motive ediyor.” dedi.
“HER KAŞIĞI ŞİFA”
Ürünün sağlık açısından taşıdığı değeri anlatan Fatma Karaman, yıllardır bulamayı sadece bir gıda değil, aynı zamanda güçlü bir şifa kaynağı olarak gördüğünü ifade ediyor.
Karaman “Kemik ve kas sağlığı için çok faydalıdır. Vücudun günlük ihtiyaç duyduğu minerallerin bir kısmını karşılar. Üzüm pekmezi karaciğer dostudur, temizlenmesine yardımcı olur. İştah açar, soğuk algınlığı gibi hastalıklarda iyileşme sürecini destekler. Enerji verir, vücut direncini artırır. Kalp rahatsızlıklarının ilerlemesini engeller, kansere karşı koruyucu etkisi vardır. Daha saymakla bitmeyecek kadar çok faydası bulunuyor.” ifadelerini kullandı.
YEREL ÜRETİMDEN ULUSAL TANINIRLIĞA
Coğrafi işaret tesciliyle birlikte Tekirdağ Bulaması’nın ulusal ölçekte bilinirliği artarken, bu değerli ürünün korunması ve gelecek nesillere aktarılması için önemli bir adım atılmış oldu. İshakça Köyü’nde sürdürülen üretim, sadece yöre halkının ekonomisine katkı sunmakla kalmıyor; aynı zamanda yerel tarımın, geleneksel yöntemlerin ve aile emeğinin yaşatılmasına da öncülük ediyor.
Fatma Karaman ve oğlu Sinan, hem bulamanın kalitesini korumayı hem de ilerleyen yıllarda üretimi büyüterek bir işletmeye dönüştürmeyi hedefliyor. Kadın emeğinin, aile dayanışmasının ve yerel değerlerin buluştuğu bu üretim hikayesi, hem Tekirdağ’ın hem de Trakya’nın kültürel zenginliğine yeni bir halka eklemeye devam ediyor.


