top of page
Yazarın fotoğrafıHamza Dalgıç

Hayvanseverler buluştu!




Lüleburgaz’da 4 Ekim Hayvanları Koruma Günü kapsamında; Lüleburgaz Belediyesi, Lüleburgaz Kent Konseyi ve Lüleburgaz Sinema Topluluğu ortaklığında, Kerim Budak Çal Salonu’nda etkinlikler düzenlendi.

Lüleburgaz’da 4 Ekim Hayvanları Koruma Günü kapsamında gerçekleştirilen ortak etkinlik, “dostum ve ben” temalı sergi ile başladı. Devamında “can dostlarım” temalı kitap ayracı ve “dostluk maması” dağıtımı ile devam eden etkinliğe, halkın büyük ilgisinin yanı sıra çocukların da ilgisi dikkat çekti.

Etkinliğe Kent Konseyi Genel Sekreteri Meltem Siftahoğlu ve Kent Konseyi Çevre ve Hayvan Hakları Çalışma Grubu Başkanı Sevnur Çevik’te katılım sağladı.

“İLK ETKİNLİĞİMİZİ GERÇEKLEŞTİRDİK”

Çevre ve Hayvan Hakları Çalışma Grubu’nun yeni kurulduğunu ve ilk etkinliklerini gerçekleştirdiğini belirten Siftahoğlu; “Bugün burada 4 Ekim Hayvanları Koruma Günü kapsamında bir araya geldik. Çok yeni kurulan bir çalışma grubu, ilk etkinliklerini düzenliyorlar bugün. Çok güzel bir sergi hazırladılar. Sokak hayvanları ve evcil hayvanları ile birlikte üyelerimizin, takipçilerimizin fotoğrafları sergimizde bulunuyor.

Bir aidiyet duygusu geliştirmek istedik. Özellikle aramıza yeni katılan çocukların kendilerini orada görerek hayvan sevgisini benimsemesini istedik. “Stray” isimli sokak hayvanları temalı bir film ile insanlara hayvanların sokakta neler yaşadığını, hayatlarını nasıl devam ettirdiklerini göstermek istedik.” dedi.

Lüleburgaz Kent Konseyi Çevre ve Hayvan Hakları Çalışma Grubu Başkanı Sevnur Çevik de; “İnsanların hayvanlar ile birlikte yaşayabileceğini anlatmak ve toplumsal farkındalık oluşturmak istedik ve bunu teşvik etmek amacıyla mama dağıtımı yapıyoruz. Aynı zamanda yuva bulma konusunda çok sorun yaşıyoruz. İnsanları satın almak yerine sahiplendirmeye teşvik etmek istiyoruz. Diğer şehirlere göre hayvan sever sayımız fazla. Aynı zamanda bunu daha da arttırmayı ve örnek bir kent olmayı hedefliyoruz.” ifadelerini kullandı.

ASIL MÜCADELEMİZ “HAYVAN ÜRETİMİ”

Çevik açıklamasının devamında; “Lüleburgaz’da hayvan sever sayısı çok fazla fakat sahiplenme oranı maalesef az. Hayvanların cinsine ya da dış görünüşüne bakarak yapılan satın alımları yerine sahiplenme yoluna başvurmalıyız. Dostlarımızın dış görünüş ve cinslerinden ziyade bizim gibi bir cana sahip olduklarını unutmamalıyız.” diyerek şunları kaydetti:

“Asıl mücadelemiz hayvan üretimi ile. Maalesef ülkemizde dostlarımız cins hayvanlar resmen eşya gibi “üretilip” satılıyor. Çok kötü şartlarda resmen bir can için işkence diyebileceğimiz ortamlarda bu işlemleri gerçekleştiriyorlar. Biz de satın almayın, sahiplenin diyoruz. Belediye tesislerinde sahiplenilmeyi bekleyen birçok sevgiye muhtaç, engelli durumda olan, daha yavru olan birçok dostumuz mevcut. Satın almak yerine bu dostlarımızı sahiplenmenizi tavsiye ediyorum.”

VATANDAŞLARIMIZIN DA BİZE DESTEK OLMASI GEREKİYOR

Etkinlik kapsamında konuşmasını yapan Lüleburgaz Belediyesi Veteriner Hekimi İrem Karakaçan da, “Sahiplenmek yalnızca hayvanların yaşamını kurtarmıyor, bizlerin hayatlarına da çok özel ve pozitif etkileri oluyor. Barınakta çok fazla sevgi ve ilgiye muhtaç hayvan var.

Aynı zamanda sahiplenmek, sokak hayvanlarının kontrolünü sağlamak açısından da önemli bir durum. Her gün şiddete uğrayan, istismara uğrayan ve daha nice iğrenç olaylar görüyoruz veya şahit oluyoruz. Bu nedenle herkesi sahiplendirmeye yönlendirmek istiyorum. Bizlerin yaptığı çalışmalar elbette var fakat vatandaşın da bize destek olması gerekiyor.

Bunların yanında bir hayvan sahiplenmek, ev içerisinde çok pozitif bir hava oluşturuyor. Sahiplenenler ne demek istediğimi daha iyi anlayacaktır. Sahiplenmeden önce dostlarımıza mesafeli olan insanların, sahiplendikten sonra aslında durumun düşündükleri gibi olmadığını, sahiplendikleri dostları çocukları gibi gördüklerini gözlemliyoruz.” dedi.

“BİR SOKAK KÖPEĞİNİN GÖZÜNDEN”

Yapılan konuşmalar ve etkinliklerin ardından ise son olarak Stray isimli film gösterimi gerçekleştirildi.

2017 ve 2019 yılları arasında çekilen filmde, bir sokak köpeğinin iki yıl boyunca gündelik hayatı kayıt altına alınırken, sokakta ki yaşamı, insanlarla olan etkileşimi, karnını doyurmak ve sıcak bir sığınma alanı bulmak için verdiği mücadele, filmin ana konusuydu. Film gösterimi ardından etkinlik son buldu.

101 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Commentaires


bottom of page