‘Gıda güvenliği’ uyarısı!
- gorunumhaber

- 27 Şub
- 2 dakikada okunur
“Basit hatalar zehirlenmeye yol açıyor”
Pınar Et Lokantası’nda 25 yıldır aşçılık yapan Halit Eker, gıda zehirlenmelerinin çoğunun basit hijyen hataları ve son kullanma tarihi geçmiş ürünlerden kaynaklandığını belirterek özellikle çiğ ve pişmiş gıdaların ayrı tutulması, ürünlerin +4 derecede saklanması ve tam pişirilmesi konusunda vatandaşları uyardı.


Haber : Uğur Bakar
Lüleburgaz’da faaliyet gösteren Pınar Et Lokantası’nda 25 yıldır görev yapan 42 yaşındaki aşçı Halit Eker, gıda güvenliği konusunda önemli uyarılarda bulundu.
“Bir işe tutunmamız lazımdı, biz de bu işe tutunduk” diyen Eker, mesleğini severek yaptığını belirterek, “Mesleğimden memnunum” ifadelerini kullandı.
Gıda zehirlenmelerinin çoğu zaman basit hatalardan kaynaklandığını vurgulayan Eker, özellikle son kullanma tarihi geçmiş ya da tarihi yaklaşmış ürünlerin kullanılmasının ciddi risk oluşturduğunu söyledi.
Eker, “Günlük hazırlanması gereken ürünlerin bekletilmesi ve uygun koşullarda saklanmaması da zehirlenmelere davetiye çıkarıyor.” diye konuştu.
HİJYEN EN KRİTİK KONU
Mutfakta en sık yapılan hatalara değinen Eker, ellerin iyice yıkanmaması, eldiven kullanılmaması, bone takılmaması, kıl düşmesi, ürünlerin ortama uygun şekilde saklanmaması ve çiğ ile pişmiş gıdaların temas etmesinin büyük tehlike oluşturduğunu ifade etti. Ürünlerin son kullanma tarihine mutlaka bakılması ve kaliteli malzeme tercih edilmesi gerektiğini belirtti.
ÇİĞ VE PİŞMİŞ GIDALAR AYRI TUTULMALI
Çiğ et ve tavuk ürünlerinde bakteri oranının daha yüksek olduğuna değinen Eker, pişmiş ürünlerin çiğ gıdalarla temas etmesi halinde bakteriyel bulaşma yaşanabileceğini ve bunun gıda zehirlenmesine yol açabileceğini ifade etti.
Et, tavuk ve balık ürünlerinin +4 derecede saklanması gerektiğini belirten Eker, donmuş ürünlerin oda sıcaklığında bekletilmesinin doğru olmadığını söyledi. En sağlıklı yöntemin ürünleri buzdolabında +4 derecede yavaş şekilde çözdürmek olduğunu vurguladı.
SON KULLANMA TARİHİ HAYATİ ÖNEM TAŞIYOR
Son kullanma tarihi geçmiş ürünlerin riskli olduğunu dile getiren Eker, özellikle beyaz et ürünlerinin her zaman daha yüksek risk taşıdığını ifade etti.
Eker, konserve ürünlerin dayanıklılığı daha fazla olsa da her ürünün dikkatle kontrol edilmesi gerektiğini belirtti.
Tavuk ve et ürünlerinin tam pişirilmesinin bakterilerin azalması açısından hayati önem taşıdığını söyleyen Eker, yetersiz pişirmenin ciddi sağlık sorunlarına yol açabileceğini ifade etti.
Büyük işletmelerde gıda teknikeri ve teknisyenlerin görev yaptığını belirten Eker, üretimden alınan numunelerin 3-4 gün saklandığını ve olası bir şikâyet durumunda bu numunelerin incelendiğini sözlerine ekledi.
YAZ AYLARINDA RİSK ARTIYOR
Hava sıcaklıklarının artmasıyla bakterilerin daha hızlı çoğaldığını ifade eden Eker, yaz aylarında gıda zehirlenmesi vakalarının bu nedenle daha sık görüldüğünü belirtti.
Kusma, mide bulantısı, baş dönmesi, parmaklarda uyuşma ve göz kararması gibi belirtiler görüldüğünde vakit kaybetmeden en yakın sağlık kuruluşuna başvurulması gerektiğini aktaran Eker, özellikle tavuk ve işlenmiş fast food ürünlerinin halk tarafından hafife alındığını ancak ciddi risk taşıdığını kaydetti.
Eker, “Hijyen kurallarına uyulduğu ve saklama şartlarına dikkat edildiği sürece birçok riskin önüne geçilebilir” diyerek vatandaşlara tavsiyelerde bulundu.


