top of page
Yazarın fotoğrafıAhmet Güdücüoğlu

FOTOĞRAF

 Fotoğraf sözcüğü, eski yunanca fotos yani ışık, aydınlık ve resim yapmak, yazmak sözcükleri birleştirilerek türetilmiş bir isimdir. Kelime anlamı, ışık yardımı ile iz bırakmaktır. Fotoğraf Dünya’nın her yerinde herkesin anladığı ortak bir dildir. Ulusların kültürlerini bir araya getiren evrensel bir güçtür. Doğadaki hayatın görgü tanığıdır. Yaşamdaki olayları, insanların umut ve umutsuzluklarını anlatır, paylaşılmasını sağlar. Bu yolla çözümlerin oluşmasına katkı temin eder. Fotoğraf eğitimden belgelemeye, iletişimden bilime kadar, insanın tüm yaşamında kullanılan bir araçtır. İçinde olduğumuz hayat bir anlar silsilesidir. Hayatımıza yön verecek derecede önemli anları ancak fotoğrafla dondurabiliriz. Fotoğraf bunu belgeleyen ve kalıcı yapan bir sihirdir. Dolayısıyla geriye dönüp fotoğraflara baktığımızda, elimizdeki güzelliklerin kıymetini bilmemizi sağlar. O toplumun genel kültürü içerisinde önemli bir yer teşkil eder. Toplumun eğitim ve kültür oranı arttıkça fotoğrafçılıkta ayni düzeyde gelişmektedir. 

 Nâzım Hikmet Kültür ve Sanat Vakfının Cumhuriyetin 100. yıldönümü için TFSF işbirliğiyle “Memleketimden İnsan Manzaraları” başlıklı bir fotoğraf yarışması düzenlemişlerdi. Bu güzel yarışmada ikinciliği Rahmetli Özcan'ın sevgili kızı Duygu Çeltikli aldı. Kendisini büyük bir mutluluk ve sevgiyle kutlarım.

 Şair Nâzım Hikmet’in başyapıtı “Memleketimden İnsan Manzaraları”, edebî zenginliği, güçlü ve etkileyici portreleriyle Türkiye’nin dört bir köşesindeki amatör, profesyonel fotoğraf sanatçılarına esin kaynağı oluyor. Nâzım Hikmet Vakfı’nın geçtiğimiz yıl Türkiye Fotoğraf Sanatı Federasyonu (TFSF) ile işbirliğinde düzenlediği “Memleketimden İnsan Manzaraları” fotoğraf yarışmasına Türkiye’nin 51 ilinden 346 katılımcı başvuru yaptı. Yarışmada üç ödül, üç mansiyon verildi ve 15 katılımcının fotoğrafları da sergilenmeye değer bulundu. Mecidiyeköy Sanat’ın ev sahipliği yaptığı, “Memleketimden İnsan Manzaraları” fotoğraf sergisinde; Mustafa Mesut Şık (Birincilik ödülü), Duygu Çeltikli (İkincilik ödülü), Kenan Demir (Üçüncülük ödülü), Abdullah Agâh Öncül (Mansiyon), Emrullah Akgün (Mansiyon), Onur Altunsaray (Mansiyon) ve sergilenmek için seçilen Alper Gülersönmez, Ayhan Maraşlı, Aylin Turnator, Cengizhan Türkoğlu, Elif Yılmaz, Erdal Türkoğlu, Esengül Alıcı, Hakan Aydın, İsmail İkiz, Meriç Aktar, Murat İbranoğlu, Özensel Akarsu, Özkan Bilgin, Serra Kemmer ve Ufuk Turpcan olmak üzere 21 katılımcının toplam 105 fotoğrafı yer alıyor.

Yarışmada katılımcılar, beş fotoğraflık bir seri ve metin sunacaklardı. 

Seçici kurulu Coşkun Aral, Laleper Aytek, Murat Germen, Özcan Yurdalan, Zeynep Akatlı ve TFSF temsilcisi Cengiz Han Günesen’den oluşuyordu. Bu çalışmalar sonucunda 1660 fotoğraf değerlendirildi.

Birincilik ödülü Mustafa Şık’ın (Bursa), ikincilik Duygu Çeltikli’nin (Kırklareli), üçüncülük Kenan Demir’in (İstanbul), mansiyonlar Abdullah Öncül’ün (İstanbul), Emrullah Akgün’ün (Hakkâri) ve Onur Altunsaray’ın (İzmir) oldu. Ayrıca 15 sanatçının eseri de sergilenmeye değer bulundu.

 Bu güzel yarışmada ikinciliği Rahmetli Özcan'ın sevgili kızı Duygu Çeltikli aldı. Babasının Kızı olması gururuyla Kendisini kutlar, Kasabamıza kazandırdığı başarısı için çok teşekkür ederim.

17 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Opmerkingen


bottom of page