top of page
Yazarın fotoğrafıHamza Dalgıç

Ezber bozan kadınlar!

Lüleburgaz Eski Sanayi Sitesi’nde bulunan cam ve plastik imalathanesinde çalışan kadınlar, toplumumuzda kalıplaşmış görüşlere karşı bir örnek oluşturuyor. İşletme sahibi Fehime Memduh, 15 yıl önce eşinin zor zamanında yardım amaçlı başladığı cam ve plastik işinde zamanla usta olduğunu ve eşiyle birlikte kendi iş yerlerini açtıklarını belirtti. İşletmede ayrıca 2 kadın çalışan da bulunuyor.

Lüleburgaz Eski Sanayi Sitesi’nde Umut Plastik-Cam işletmesinde cam ve plastik işleri ile uğraşan çırak ve usta kadınlar, toplumumuzun kalıplaşmış görüşlerine karşı gelerek mesleklerini en iyi şekilde icra ediyorlar.

İşletme sahiplerinden 45 yaşındaki Fehime Memduh, Serkan Memduh isimli eşine yardım amaçlı 15 yıl önce başladığı cam ve plastik işinde zamanla usta olduğunu ve eşiyle birlikte kendi iş yerlerini açtıklarını söyledi.

Eşinin yanında fileli sineklik ve perde yaparak meslekte çıraklık dönemine başladığını belirten Fehime Memduh, zamanla cam balkon, giyotin sistemleri ve sürme sistemlerini de yapmaya başladığını ve çıraklıktan ustalığa doğru tırmandığını ifade etti.

Ablasının da sineklik ustası olarak işletmede çalıştığını kaydeden Fehime Memduh, bir tane de 35 yaşında kadın çırakları olduğunu belirtti.

Eşi Serkan Memduh’un dışarıda ölçüler aldığını ve kendisine getirdiğini, kendisinin de ölçüleri çizime döküp cam ustasına verdiğini aktaran Fehime Memduh, bünyesinde çalıştırdığı kadınlar ile birlikte Lüleburgaz Eski Sanayi’de ezberleri bozuyor.

“ZORLUKLARDA SIRTIMI DÖNMEDİM, DESTEK OLDUM”

Eşi ile birlikte çok zor dönemlerden geçerken eşine sırtını dönmediğini tam tersine sırtını yaslayıp el ele verdiklerini belirten Umut Plastik – Cam işletmesi sahiplerinden Fehime Memduh; “Eşimle 20 yaşımda evlendim ve hiçbir şeyimiz yoktu. O dönemler büyük bir meblağ olan 1 buçuk milyar borcumuz vardı. Düğün takılarımızla borçlarımızı ödedik ve birkaç bilezik kaldı elimizde.

Eşim o zamanlar bir şirkette satış-pazarlama elemanı olarak çalışıyordu ve ben de Celaliye’de bir fabrikada çalışıyordum. 11 yaşımda çalışma hayatına atıldım. Baktık hayat şartları zor ve eşim de kendi işini yapmaktan başka bir çıkış yolu göremediğini söyledi. Kalan bilezikler ile Hayrabolu’da ilk dükkanımızı açtık.

Şu an bizim burada hazırladığımız malzemeleri eşim bir fabrikadan satın alıp montaj yapıyordu. O süreçte o kadar zorluklar çektik ki; 2 yıl boyunca tarhana çorbası ve makarna yediğimizi hatırlıyorum. Ev ve arabayı geçtim, para bile yoktu. Yaklaşık 10 yıl kadar bu süreç devam etti ve ben eşime destek olmaya başladığım zaman işler yoluna girmeye başladı.

Yaklaşık 15 yıldır evimiz, dükkanlarımız var fakat buraya da yokluktan geldik. Soba aldık, yakacak odun ve kömür alamadık ve kıyafetlerimizi yaktık ısınmak için. Çektiğimiz zorlukların haddi hesabı yok fakat çok şükür çalıştık ve bu günlere geldik.

Günümüzde evliliklerde birkaç sorun yaşandığı gibi, ekonomiler sallandığı gibi terk etme olayları yaşandığını görüyoruz. Evin direği erkektir fakat kadın o direğe bir dayanak olup destek olduğunda direkte daha sağlam durur. Gençlere tavsiyem birbirlerine güvenip bir şeyler başarmaya çalışmaları” dedi.

“USTA OLMAK İSTİYORUM”

Mesleğe henüz 1 ay önce girdiğini fakat usta olmak istediğini belirten 35 yaşında ki Aynur Suçin ise; “Ben bir aydır burada çalışıyorum. Camlara kanat ve tekerlek takıyorum ve ustalığa hazırlanıyorum. Benim kanat taktığım camlar da cam balkon olarak montaj yapılıyor. Bu işi yapmak istiyorum, ustalık yapmak istiyorum. Fehime abla da bana bu konuda örnek oluyor.

Öncesinde gıda sektöründe çalışıyordum fakat bana göre olmadığını anladım. Karşıma burası çıktı bir fırsat olarak gördüm ve değerlendirmek istedim. Bırakmayı düşünmüyorum, yaptığım işi seviyorum” ifadelerini kullandı.

“4 YILDIR BU İŞİ YAPIYORUM”

İki çocuk annesi olan ve işletmedeki tüm işleri yapan, işin ustası ve işletme sahibi Fehime Mutlu’nun 45 yaşındaki ablası Birsen Arı; “4 yıldır bu işi yapıyorum ve dükkanda yapılan tüm işleri yapabiliyorum. Aramızda iş dağılımı yaptığımız için sineklik ve perde yapıyorum şu anda.

Kardeşime destek olma amacıyla burada çalışmaya başladım ve devamı geldi, işi de sevdim. Bir kadın olarak matkaplı usta olma fikri kulağa hoş geldi ve neden olmasın dedim. Böylelikle gören veya duyan başka kadınlara da örnek olabilirim diye düşündüm. Ablama destek olmak ve bu işi yapmak hoşuma gidiyor” açıklamalarında bulundu.

434 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


bottom of page