top of page
Yazarın fotoğrafıgorunumhaber

EVİNİZ GÜVENLİ Mİ?  -3-


Birleşmiş Milletler Genel Kurulu 20 Kasım 1959 yılında Çocuk Hakları Bildirgesi ‘ni, ayrıca 20 Kasım 1989’da Çocuk Haklarına Dair Sözleşme’yi kabul etmiştir. “Çocuk Hakları Günü” 1990 yılından bu yana kutlamaktadır. Ben de bu günü kutlarken çocuk hakları gününde tüm yetişkinlere çocukların can güvenliğinin önemine değinmeye devam edeceğim.

Bu önemli haftada Çocuk sağlığı ve güvenliği yazımızda temel Tehlikelere göz atacağız.

BEBEĞİNİZ İÇİN ÇOCUK GÜVENLİĞİ

Bebeğiniz 0-6 Ay Arası hayatının bu ilk döneminde gelişimsel olarak çok hızlı büyür; yuvarlanabilir-uzanabilir-emebilir ve içebilir- eliyle yakalayabilir ve sallayabilir

Bebekteki gerçekleşen bu hızlı değişikliklere ve bebeğin yeni becerilerine hazırlık yapılmalıdır. Bu dönem; evin bebek için güvenli hale getirilmesinin zamanıdır. “Çocuk Güvenliği Uzmanı” ile görüşüp evinizdeki olası riskleri tespit edilmesi için ekspertiz yaptırarak önerilerini alabilirsiniz.

0-6 Ay Arası dönemde, uyku alanı olarak kullanmaya başlayacağı karyolasında meydana gelebilecek olası kazaları önlemek için  standartlara uygun karyola satın alınmalı, karyolanın yakınında pencere, elektrik kablosu bulunmadığını kontrol edin.

Sık karşılaşılabilen Ani Bebek Ölümü Sendromu riskini azaltmak için önlem alın; bebeğinizi karyolasında tek başına uyutun, sırt üstü yatırın, yastık kullanmayın, uyku tulumu giydirin.

Tehlike yaratmayacak, uygun ve güvenli oyun alanı bariyeri ile kişisel alan yaratarak bebeğinizin güvende ve özgür kalmasını sağlayabilirsiniz.

Merdivenleriniz varsa ev içindeki kot farkı veya merdivenlere bebeğiniz için güvenlik önlemleri almanızın zamanı gelmiştir.

Olası yanıklar ve ev yangınlarını önlemek için;  Banyo suyunun sıcaklığı kontrol edilmeli, sıcak sıvı, ocak, soba vb. ısıtıcılar ile oluşabilecek olası tehlikelere dikkat edilmelidir.

Bebeğin hareket ederek; alt açma masasından, mama sandalyesinden, koruma kenarlığı olmayan yataktan, koltuktan, kucaktan, yürüteçten, masadan, merdivenden, pencereden, çocuk arabası, salıncak gibi ekipmanlardan dolayı oluşabilecek düşme tehlikesine dikkat edilmelidir.

Bebek arabasında ya da bebek salıncağında dönerek sivri köşeli yerlere çarpma tehlikesine dikkat edilmelidir.

Biberonlardaki emziğin çocuğun boğazına kaçıp nefes borusunu tıkaması ve kontrolsüz sıvı içmesinden dolayı boğulma tehlikesine dikkat edilmelidir.

Emekleme döneminde çevreye ilgisinin artmasından dolayı, ebeveynin elindeki veya ulaşabileceği uzaklıktaki sıcak veya tehlikeli olabilecek objeleri yakalayarak yanma veya yaralanma tehlikesine dikkat edilmelidir.

Plastik torbalar ve yastıklardan dolayı havasız kalarak boğulma tehlikesine dikkat edilmelidir. Poşetlerle oynamasına izin vermeyin.

Otomobil içinde yeterli güvenlik önlemleri alınmaması sebebiyle kazaya uğrama tehlikesine dikkat edilmeli, uygun oto koltuğu kullanılmalıdır.

Kurşun zehirlenmesine sebep olacak kaynaklardan dolayı (kurşun içeren boyalı mobilyayı çocuğun ısırması gibi) kurşun zehirlenmesi, ilaçlar, temizlik maddeleri, sigara ve alkol  gibi maddelerden zehirlenme tehlikesine dikkat edilmelidir. Kimyasallar çocukların ulaşamayacağı yerlerde tutumalıdır.

EVDE RİSKLERİ EN AZA İNDİRİN

Ev, çocuğunuzun risk alırken kendini en rahat hissedeceği alanlardan biridir, bu nedenle evimizi yaralanmaları ve düşmeleri en aza indirecek şekilde hazırlamamız önemlidir. Çocuk acil başvuruları 0-4 yaş arası çocuklarda yaralanmaların %60'a kadarının evde meydana geldiğini ve önlenebileceğini tahmin ediyor.

Evde tehlikeli riskleri en aza indirmenin birkaç yolu:

Heyecan verici bir oyun alanı yaratın . Onlara yapacak şeyler verin, böylece çocuklar kendi heyecanlarını aramasınlar.

Onları denetleyin . Denetim, zararın önlenmesinde önemli bir önlemdir ancak onları günün her saniyesinde izlemenin imkansız olduğunu biliyoruz. Hayatınız biraz telaşlıysa veya 5 yaşın altında birden fazla çocukla uğraşıyorsanız, çocuk bakımındayken akşam yemeği hazırlamak gibi günlük aktiviteleri basitleştirmenin yollarını arayın.

Evinizde fiziksel değişiklikler yapın . Ne yazık ki evlerimiz yetişkinler için tasarlandı ancak birkaç önemli eylemle onları çocuklar için güvenli hale getirebiliriz.

Çocuğunuzun potansiyel olarak tehlikeli alanlara girmesini önlemek için kapıları ve kapı kolu kapaklarını takın.

Parmakların sıkışmasını önlemek için köpük kapı durdurucuları, priz kapakları ve parmak koruma şeritlerini kullanın. Çocuğunuzun düşebileceği ıslak alanlarda kaymaz paspaslar kullanın.

Ayrıca çocukların yutması kolay olduğundan ve tüketildiğinde hayati tehlike yaratabilecek yaralanmalara neden olabileceğinden küçük parçalı oyuncak ve etkinlik malzemelerinden uzak tutun.

Ancak evdeki tüm güvenlik tehlikelerini ortadan kaldırdığınızı düşünseniz bile gerçek şu ki çocuklar hâlâ takla atabiliyor ve düşebiliyor. Bu nedenle gözetim, evde çocuk güvenliğinin anahtarlarından biridir .

Ayrıca çocuğunuz büyüdükçe ve tırmanmayı ve bir şeyleri açmayı öğrendikçe, yeni tehlikelere karşı tetikte olmanız gerekir. Evinizin hâlâ oynamak ve keşfetmek için güvenli ve yaratıcı bir yer olduğundan emin olmak için muhtemelen ortamı değiştirmeniz gerekecektir.

Denetim ve güvenli bir ortamın yanı sıra, çocuğunuzun neyin güvenli olup neyin olmadığını öğrenmesine yardımcı olarak ev güvenliğini de artırabilirsiniz .

EVDE SIK MARUZ KALINAN KAZALAR

 

Geçirilen ev kazası türü

A.Düşme

B.Yaralanma

C.Yanma

D.Zehirlenme

E.Elektrik Çarpması

F.Boğulma

G.Kesikler , ezikler

H.Böcek ısırma sokmaları

 

Ev kazası geçirilen yer

2.Mutfak

3.Bahçe

4.Yatak odası

5.Banyo

6.Diğer (balkon, merdiven, koridor)

 

 

 

***Gelecek yazı; ev kazalarına karşı alınacak önlemler***

 

 

27 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


bottom of page