Endonezya’nın Yogjakarta kentinde düzenlenen Pesta Boneka Kukla Festivali’ne katılan Lüleburgaz’ın uluslararası temsilcisi Uçaneller Kuklaevi, yeni deneyimler ve eşsiz anılar ile Endonezya’dan döndü.
Uçaneller Kuklaevi, Endonezya’nın Yogjakarta kentinde katıldıkları Uluslararası Posta Boneka Kukla Festivali’nden döndü.
21 ülkeden 120 sanatçının katılım sağladığı festival için 22 Ekim’de yola çıkan Uçaneller Kuklaevi, 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı’nda ülkemizi ve Lüleburgaz’ı uluslararası alanda yaptıkları çalışmalar ile başarılı şekilde temsil etti.
“BİR SANAT KAMPI”
Endonezya’nın Yogjakarta kentinde gerçekleşen festival alanının adeta bir sanat kampı olduğuna dikkat çeken Uçaneller Kuklaevi Genel Sanat Yönetmeni Mesut Sarıoğlu; “Öncelikle Endonezya çok güzel bir ülke. İnsanları da çok güzel ve çok güler yüzlü. Hiç asık suratlı insanlar görmedik bu festival boyunca. Festivalin yapıldığı alan enteresan bir yerdi, bir sanat kampı adeta. Normal zamanlarda kamp alanı olarak kullanılan fakat böyle etkinliklerde de tüm kamp alanının sahneye dönüşebildiği bir yer. 3 tane kapalı salon, 6 tane de açık sahne vardı. Biz performanslarımızı masterler kategorisinde kapalı salonda gerçekleştirdik.
İki bölümü vardı festivalin; birisi “master” dediğimiz usta kuklacıların olduğu bölüm ve diğeri ise eğitimleri devam eden genç tiyatrocuların olduğu bir bölüm ki onlar açık sahnelerde oynadılar.
Biz uluslararası ödüllü oyunumuz “Taş” ile sahne aldık ve bunun yanında atölye çalışmalarına da katılarak çocuklar ile birlikte kukla atölyesi çalışması yaptık. Tiyatro sanatı ile ilgili kurulan atölyelerdi bunlar. Atölyelerde kukla oynatımı, doğaçlama, ses, diyafram gibi konseptler vardı. Biz çocuklarla kukla atölyesinin dışında bu alanlarda çalışmıyoruz fakat bunlardan faydalanıyoruz ve usta kuklacılardan eğitimler alıyoruz.
Festival uluslararası sanatçıların katıldığı bir festivaldi ve yerel halk katılım gösterdi. Çok verimliydi, çok güzeldi ve çok iyi geri dönüşler aldık ve güzel oyunlar izlemenin yanı sıra güzel ilişkiler kurduk. Önümüzdeki dönem için tekrar bir araya geleceğiz. İki yılda bir yapılan bir festival bu ve büyük ihtimalle önümüzde ki dönemlerde de tekrar birlikte olacağız” ifadelerini kullandı.
“BİR 29 EKİM’DE DAHA ÜLKEMİZİ YURTDIŞINDA TEMSİL ETTİK”
Cumhuriyet’in kurucu değerlerinin en önemlilerinden birisinin Türkiye’yi dünyada tanıtmak olduğunun altını çizen Sarıoğlu; “Bir 29 Ekim’i daha yurtdışında bir festivalde kutluyor olmak bizi ayrıca mutlu etti. Mavi gözlü hemşerimizin bıraktığı miras Cumhuriyet’in kurucu değerlerinden birisi olan “Türkiye’yi dünyada tanıtmak” görevini bir kez daha yerine getirdik.
Daha önce Küba, Meksika, Kolombiya Cumhuriyeti ve Bulgaristan’da yine 29 Ekim döneminde sahne almıştık ve kuruluş bayramımızı oralarda kutlamıştık. Bu sene de insanlara kendi oyunlarımızı, Türkiye’yi ve Lüleburgaz’ı anlatarak bir festivalde yer almak ayrıca bizim için de tekrar farklı bir duygu yarattı” açıklamalarında bulundu.
“OYUNA 10 DAKİKA KALA BAGAJIMIZ GELDİ”
Endonezya’ya uçuş aşamasında bagajlarından birisinin uçağa yüklenmediğini ve İstanbul’da kaldığını aktaran Sarıoğlu; “Endonezya’ya uçuş aşamasında bagajlarımızdan birisi uçağa yüklenmemiş ve İstanbul’da kalmış. Sonradan gönderdiler fakat dört gün sonra elimize ulaştı. Bagajın içerisinde dekorlarımız vardı. Büyük bir eksiklik yaşanacaktı neredeyse.
Festivalin teknik ekipleri ise bizim dekorlarımızı yeniden yaptılar ve bize çok büyük yardımları dokundu. Endonezya’ya vardıktan dört gün sonra, oyunumuza tam 10 dakika kala Türk Hava Yolları bagajımızı getirdi.
Böyle bir aksaklık ilk kez başımıza geldi, tarihe not düşmekte fayda var. Festival ekibinin bu desteği bizim için çok önemliydi” diyerek teknik ekibe ayrıca teşekkür etti.
‘ SEZONU 16 KASIM ‘ DA AÇIYORUZ ‘
Uluslararası festivallerin sezon açılışına denk geldiğini bu nedenle bu yıl sezon açılışını ertelediklerini belirten Sarıoğlu, sezon açılışını 16 Kasım’da yapacaklarını ve tüm Lüleburgazlı çocukları oyunlarına beklediklerini belirtti.
コメント