top of page

“Depreme en hazır kurumuz”

Yazarın fotoğrafı: Hamza DalgıçHamza Dalgıç

Türk Hava Kurumu’na (THK) Lüleburgaz Belediyesi tarafından gerçekleştirilen 100. yıl ziyareti sırasında gündem deprem oldu. Lüleburgaz Belediye Başkan Yardımcısı Ceyhun Akgöl, olası Marmara depremine karşı Lüleburgaz Belediyesi’nin hazırlıklarını anlattı.



Lüleburgaz Belediye Başkan Yardımcısı Ceyhun Akgöl, Türk Hava Kurumu’nun (THK) 100. yıldönümü sebebiyle THK Lüleburgaz Şubesi’ni ziyaret etti. Ziyarette olası Marmara depremi ve Lüleburgaz’ın hazırlıkları konuşuldu.

Ziyarete THK Lüleburgaz Şubesi Yönetim Kurulu Üyeleri ile selamlaşıp THK’nın 100. yılını kutlayarak başlayan Lüleburgaz Belediye Başkan Yardımcısı Ceyhun Akgöl, THK’nın Atatürk’ün emanetlerinden biri olduğunu belirterek kurumun nice asırları görmesi dileğinde bulundu.

Tüm çalışmaları Atatürk’ün izinde gerçekleştirdiklerini belirten THK Lüleburgaz Şubesi Yönetim Kurulu Başkan Vekili Oğuz Pehlivan; “Birçok çocuk havacılığı Türk Hava Kurumu sayesinde sevdi. Türk Silahlı Kuvvetleri’nde pilot olma hayali kurdular ve bir kısmı bu hayallerini gerçekleştirdi. Türk Hava Kurumu sürekli çocuklar ve gençlerin hayatlarına dokunmak istedi. Bir yere kadar başardık, ne mutlu bize. Atatürk’ün gençliğe hitabesi önümüzde. Atatürk’ün gençliği bitmez” dedi.

“EN ÖNDE KURUMUZ”

Lüleburgaz’da olası bir depreme hazırlık konusunda hazırlık bakımından en öndeki kurum olduklarını belirten Lüleburgaz Belediye Başkan Yardımcısı Ceyhun Akgöl; “Lüleburgaz’da olası afete hazırlık bakımından en hazır kurum biziz. 24 bin kişiye yetecek bir çadır stoğumuz var. Olası Marmara depreminde Lüleburgaz’da da yıkım bekleniyor. Dere ve Yılmaz Mahallesi gibi mahallelerde eski binalar çok fazla. 50-60 yıllık binalar dahi var bölgede.

Kırklareli merkezi fay hattına uzak bir bölge. Nispeten daha güvenli bir yer fakat Büyükkarıştıran fay hattına en yakın yer konumunda Kırklareli genelinde. Lüleburgaz’da üçüncü bölge içerisinde yer alıyor fakat elbette etkileneceğiz. Özellikle eski binalarda yıkım riski yüksek.

Olası depreme hazırlık olarak iki adet su depomuz bulunuyor, bir tanesi Edirne bayırında. Bunun yanında suların kesilmemesi için jeneratörlere takviye yapıyoruz sürekli. Sıfır sorunla bu süreci atlatabilir miyiz bilmiyorum, fakat en aza indirgemek için elimizden geleni yapıyoruz” dedi.

“KIRKLARELİ BİR YERE KADAR MİSAFİR KALDIRABİLİR”

Sözlerine devam eden Akgöl; “Afet durumunda İstanbul’dan Kırklareli’ne bir yığılma gerçekleşebilir. Bu kontrollü olacaktır elbette. Bu konuda nüfusa oranlı bir yerleştirme planı yapılacaktır. Kırklareli bir yere kadar misafir kaldırabilir. Bu sürecin iyi planlanması lazım. İyi planlanmayan bir süreç bölgesel kıtlıklara sebebiyet verebilir.

Biz bizzat belediye binamızı çürük çıktığı için boşalttık. Orada birçok insan çalışıyor, birçok vatandaş o binaya girip çıkıyordu. Bu insanların hayatlarını tehlikeye atmaya gerek yok. Yenileme konusunda Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ndan onay bekliyoruz. Onay geldiği anda binamızı yenileyeceğiz ve bir otopark projesi de hayata geçireceğiz. Bu otopark sorununa da çözüm olacaktır” ifadelerin kullandı.

“DEPREM BİR GERÇEK”

Vatandaşların da hazırlık yapması gerektiğini belirten Lüleburgaz Belediye Başkan Yardımcısı Ceyhun Akgöl; “Gerçekleşebilecek afetler kapsamında Türk Hava Kurumu’nu hayatta tutmak çok önemli. Siz, biz, diğer kurum ve kuruluşlar olarak hazırlık yapmak zorundayız, fakat bu hazırlıklar yetmez. Depremin bir gerçek olduğunu kabullenmeliyiz.

Herkes akşam eve gittiğinde çocukları ve eşleri ile konuşsun. Afet durumunda telefonlar maalesef kullanılamıyor. Bu gibi durumlarda organize olmak ve iletişim kurabilmek hayati öneme sahip. Olası bir durumda nerede toplanılacağı aileler ve apartman sakinleri tarafından belirlensin, planlar yapılsın.

Hangi meydanda, hangi okul bahçesinde toplanılacağı ve sonrasında neler yapılabileceği konuşulsun. Deprem bir gerçek ve buna hazırlıklı olmalıyız” diyerek sözlerini noktaladı.

Comments


bottom of page