19. yüzyılın dâhi çocuklarıydı onlar. Hor görülen, ötelenen, bilgisizliğe ve yetersizliğe rağmen geleceğin göklerde olduğunu anlayıp tüm tutkusuyla başaran; erdemlerin ve kusurların birbirinden ayrılmayan bir güç maddesi olduğunun bilincinde olanlardı.Bunların birbirbirinden ayrıldığında insanın bir hiç olacağını biliyorlardı. Yemekten, uyumaktan, aşktan geçmiş, sadece umut sevdalısı olmuşlardı. Edison vaat ettiği parayı Tesla’ya vermediğinde "Tam bir Amerikalı gibi düşünmeye başladığında Amerikan şakalarından da anlayabilirsin." demişti. Neyse ki Tesla şakayla(!) değil bilimle ilgiliydi.Vecihi de öyle...
Tesla ve Vecihi...Göklerin dahi insanları."Zekâ ve Sanat"ın imkânsızın ötesine geçen, doğruları geleceğin söyleyeceğini bildiren korkusuzları. Her ikisi de gökyüzüne sevdalanmış; gökyüzü bu sevdaya karşılık onlara "umut" armağan etmişti. Hayal etmek, umut etmek bedelsiz değildi elbet. Tüm tutkulular gibi yanacaklar;ama gerçeği geleceğe ulaştıracaklardı."Ne yüksekten uç ne çok alçaktan!" denmişti. Nasıl mümkün olabilirdi ki gökyüzüne, yıldırımlara tutkuyla böylesine sevdalıyken? Alçaktan uçmak da neydi yüksekler bu kadar güzel, sonsuz ve özlemle dolu iken.Yıl 1898... Vecihi iki yaşındadır. Tesla "Armonik Tınlaşım-Deprem Cihazı"nı kötülerin eline geçmesin düşüncesiyle kırmıştı. Bulduğu "Bedava Elektrik Sistemi" de şirket finansörleri tarafından "olmayan sayacın nereye konulacağını bilemedikleri" için rafa kaldırılmaktaydı.1911... Tesla, kanatsız, pervanesiz ve enerjisi ücretsiz olabilecek uçan bir makine yapmış, bunu açıklamış; petrol şirketi sahipleri tarafından bu buluşu da rafa kaldırılmıştı.
Yıl1912. Balkan Harbi başlamıştı. Vecihi, Tophane Sanat Mektebi’nde aldığı eğitimin meyvelerini ancak özgür beden ve özgür bir ruhla toplayabileceğini anlayınca orduya katıldı. Emellerini düşüncelerini yalnız milliyet sevgisiyle süsleyip besleyerek yurdunun sevilen başarıcısı olacaktı. 16 yaşındaydı teyyareci olarak savaşmaya karar verdiğinde.Yaşı küçük olduğundan Makinist Mektebi’ne alındı. Tesla, dört yıllık eğitimi üç yılda bitirerek bilime; Vecihi, Yeşilköy Teyyare Mektebi’ni 6 ayda bitirerek gökyüzüne dalmıştı. Bilim ve gökyüzü tutkusu onlar için ruhi bir ihtiyaçtı.
Vecihi de Kafkas Cephesi’nde Rus uçağını düşüren ilk Türk pilotu
olacak; ölüm ve özgürlük dansında Ruslar tarafından esir alınacaktı. Buradan Nargin Adası’ndan kaçmayı başaracak; yurduna kavuşacak ve devam edecekti. Kurtuluş Savaşı’nın gökyüzündeki çelik kartalı olmaya.1925... Vecihi, savaş kalıntısı uçak motorlarından yararlanıp geliştirdiği ilk uçağı "Vecihi K VI"ya uçuş izni verecek teknik bir heyet olmadığından uçuş sertifikası alamayacak; teknik heyetten birinin “Vecihi, biz sana bu lisansı veremeyiz, uçağına güveniyorsan atla, uç, bizi de kurtar!” sözüyle uçup cezalandırılınca istifa edecekti. Düşman uçağını düşürmek kara cahillikle uğraşmaktan daha kolaydı. Birisi kesin yengi diğeri yenilgiydi. "Havada nasıl yendiysek karada da öyle yeneriz!" diyen Vecihi’nin yeneceği düşman değildi bu kez. Olsaydı kolaydı.ama bu kez cahillikti düşmanı.1931... Time dergisi doğumunun 75.yıldönümünde Tesla’yı kapak resmi olarak seçerken Vecihi’ de ulusal basında yer alacaktı. Ürettiği uçak "Dünyanın en iyi spor teyyarelerinden biri"ydi. Avrupa’dan dönüşü bayram havasını estirmiş, yine aynı yıl yurt içi turlarına da başlamıştı. Her ikisi de tanındı,engellendi, sevildi .,Biri bir otel odasında, diğeri askeri hastanede gökyüzüyle sonsuz sohbete daldı. Parayı önemsemeyip bilime
harcayan, yaşamı buluşlarla kolaylaştıran bu dahiler, hayallerine ve
umutlarına sarılıp son günlerini yoksullukla geçireceklerdi. Üstelik sanat ve zeka ile yoğrulmuş,umutla harmanlanmış, tutkuyla ateşlenmiş; insanın mutluluğu ve özgürlüğü için uğraşmış ateş taşıyıcısı olmalarına rağmen...Başkalarının kanatlarıyla uçmadıklarından biri Yıldırımların Efendisi diğeri gökyüzünün Hürkuş’uydu. Birinin doğduğu ay diğerinin öldüğü ay; birinin öldüğü ay diğerinin doğduğu aydı temmuz ve ocak...Birbirlerini tanımadılar ya da tanıdılar. Bu önemli değildi. Onlar ruh kardeşiydi.
Bütün ömürleri bilimi geliştirmek ve insanlığa sunmak için kavgayla geçti.
Comments