top of page
Yazarın fotoğrafıAhmet Güdücüoğlu

Dünya Lösemili Çocuklar Haftası

Dünya Lösemili Çocuklar Haftası 25 yıl önce insanlara anlatılmaya başlanmıştır. Löseminin bulaşıcı olmadığını vurgulayarak kansersiz bir dünya hedefini taşır. Kasım ayının ilk haftasında gerçekleşen bu özel hafta, 2-8 Kasım tarihleri arasında düzenlenir. Lösemi bir kan hastalığıdır. Damarlarımızda dolaşan kanın yapıldığı yer kemik iliğidir ve kök (ana) hücrelerin anormal hücreye dönüşmesi ile lösemi hastalığı ortaya çıkar. En çok 1-5 yaş arasında görülür. Erken teşhis önemlidir. Lösemi önlenebilen tedavisi çok pahalı bir hastalıktır. Belirtiler deride morarma veya kanama, nedensiz ateş, lenf bezlerinde büyüme, eklem ve kemik ağrısı, halsizlik, zayıflama. İlaçla tedavisi 3 sene sürmektedir. Tedavi başarısı %92’nin üzerindedir.

Lösemi tedavisi gören çocukların moral ve motivasyonunun sevgiyle yüksek tutulması oldukça önemlidir. Çünkü lösemili çocuklarımızın en temel ihtiyacı sevgi ve umuttur. Lösemili Çocuklar Haftası, minicik bedenlerdeki kocaman yüreklerin sevgi ile kucaklaşacağı, toplumsal farkındalığın sağlanacağı bir haftadır. Vücudun enfeksiyonla savaşma yeteneğini engelleyen ve durduran, kemik iliği de dahil olmak üzere kan oluşturan dokuların kanseri durumuna lösemi (kan kanseri) adı verilir.

Lösemi, kemik iliği ve kan hücrelerinin kanserli bir şekilde büyümesi ve bölünmesi sonucu ortaya çıkan bir kanser türüdür. Çocukluk çağı lösemisi, en sık görülen çocuk kanserlerinden biridir. Bu hastalığı önlemek için şu konulara dikkat etmeliyiz. Food gıdalar ve market ürünleri ile beslenmemeli, annelerimizin yaptığı ev yemeklerini yemeliyiz. Kolalı, gazlı, boyalı, suni şekerli, GDO’lu, kanserojen ve kimyasal katkılı tüm gıdalardan uzak durmalıyız. Cep telefonu başta olmak üzere tablet, bilgisayar gibi radyasyon yayan cihazları mümkün olduğunca az kullanmalıyız. Plastik eşyaları ve deterjanları hayatımızdan çıkartmak için insanlarımızı aydınlatmalıyız. Sigaraya karşı savaş açmalıyız ve çevremizde sigara içenlerden uzaklaşmalıyız. Şeker ve unlu besinleri çok az tüketmeli, kilo almamalı, obez olmamalıyız. Düzenli uyku uyumalı ve spor yapmayı alışkanlık haline getirmeliyiz. Gereksiz ilaç, vitamin ve enerji içecekleri kullanmamalı, zorunlu aşıları olmalıyız.

Çocukluk çağındaki kanser vakalarının yüzde 35’ini oluşturan lösemi, Türkiye’de her yıl 16 yaşın altında ortalama 1500 çocukta görülüyor. Türkiye’de her yıl 2-8 Kasım tarihleri “Lösemili Çocuklar Haftası” olarak kutlanıyor. Bu yıl da löseminin sembol rengi turuncu ile farkındalık yaratmaya hazırlanan Lösemili Çocuklar Vakfı (LÖSEV), bu hareketle löseminin tedavi edilebilen bir hastalık olduğuna dikkat çekmeyi amaçlıyor.

Her yaşta görülen lösemi, en sık çocukluk çağında 2-5 yaş aralarında artış gösteriyor. Uzmanlar tarafından 1 yaşın altında ve 10 yaşın üstündeki yeni vakalarda tedaviye verilen cevabın azaldığı belirtiliyor. Moral desteği ile lösemide yüzde 85’lere varan oranda iyileşmenin sağlandığı biliniyor.

LÖSEV Yönetim Kurulu Başkanı pediatrik hematolog-onkolog Dr. Üstün Ezer, “Bundan 25 yıl önce başarı oranı yüzde 20’lerde iken bugün bu başarı LÖSEV’in hastanesi LÖSANTE’de yüzde 94. Hedefimiz ise yüzde 100’e ulaşmak. Lösemi görülme sıklığı maalesef her geçen yıl artıyor. Kanserojen asbest yüklü gemiler, radyasyon ile radyoaktif atıklar, derelere ve denizlere atılan madenlerin atıkları, asbest, zehirli civa ve deprem molozları, GDO’lu şekerler, hormonlar, Çin tuzu ve kimyasal madde katıklı yiyecekler, egzoz dumanı, trans yağlar, hareketsiz yaşam ve sağlıksız beslenme, bunlar lösemi ve kanseri artıran sebepler olarak sayılabilir” diye durumu özetliyor.

9 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


bottom of page