Ne çok seviyoruz dünyayı, fani olduğunu bile bile. Aldatılmak, ihanet en can yakıcı durum olduğu halde, dünyanın aldatıcı cazibesine kanıyoruz… Ne garip!
Ömrün tükendiğini bildiğimiz halde, hevesleri, gayeleri, istekleri dünya hayatında ebedi yaşayacakmış gibi plan program içerisinde yığınak yapıyoruz. Ne tezat!
Arkadaşım, dostum diyoruz, yakınım canım nicelerine… zaman tüneli içinde ya bir vefasızlığın, ya bir ihanetin, ya bir umursamamanın girdabında kaybolup gidiyor bazıları. Yerine yenileri geliyor, bu kez onlarda avunuyoruz.
Toplumda saygın olmak, kariyer yapmak, kabul gören standartları sahip olmak, zira çevremizde ki kabuller böyle. Toplumdan dışlanmış olmayı en büyük ceza gibi görüyoruz ve uğraşıyoruz. Benim çevrem çok geniş diye bazen övünüyor, çoğu kez de bununla avunuyoruz.
Öyle bir çelişki hali ki bu. Bir yandan bireyselliği asrın trendi haline getirmişiz. Benim hayatım, benim isteklerim, benim, benim, ben, ben havaları atarken, bu havaları alanların çok olmasını, çok takip edilmeyi, çok görünmeyi istiyoruz. Saklı, kendi halinde, sessiz, dingin, asude hayatların alıcısı yok. İllaki sesimiz duyulsun, varlığımız fark edilsin istiyoruz.
İstemiyorum diyen azdır bu zamanda, iddia ediyorum. Dil öyle söylese de benliğimizi esir almış bir Çarkıfelek‘in dişlerini kaptırmışız kendimize, itiraf bile edemiyoruz. Zira nefsimiz avukat olup kuruluyor savunma makamına. Ayıplarını maharete dönüştürüyor da ikna ediyor. Güya inanmıyoruz ama inanmış gibi yaparak devam ediyoruz yaşantımıza. Sonra bir Yaprak Dökümü geliyor ki, herkese isabet eden cinsten. Kalakalıyoruz.
Birer birer gidiyor elden her şey. Azalıyor etrafın gitgide. Kaybettiklerin her gün artıyor, sen eksiliyorsun. Vefatların getirdiği acıları tadıyorsun. Yakınların yaşlanıyor, ölmeden ölmenin ne demek olduğunu, o aciz, terk edilmiş, unutulmuş hallerini, ibretle ve iç sızısı ile izliyorsun. Çaresizce alışmaya çalışıyorsun, medet arıyorsun.
“Dost istersen Allah yeter” sözü dilinde. Sonra da bu ayeti hatırlıyorsun ibretle: Allah’ı bırakıp da başkalarını dost ve yardımcı edinenlerin hali, örümceğin haline benzer. Örümcek de barınmak için kendine bir yuva yapar. Hâlbuki yuvaların en zayıfı, en Çürüğü şüphesiz örümceği yuvasıdır. Keşke bilselerdi” (Ankebut 41)
Kommentit