top of page

Bayramda kırmızı et tüketimine dikkat!

UZMANI UYARDI

Özel Bir Nefes Hastanesi Uzman Diyetisyeni Serap Yanık, Kurban Bayramı’nda artan kırmızı et tüketiminin sağlık sorunlarına yol açmaması için porsiyon kontrolü ve doğru pişirme yöntemlerinin önemine dikkat çekerek, bayramda sağlıklı beslenmenin tüyolarını paylaştı.



Lüleburgaz Özel Bir Nefes Hastanesi Uzman Diyetisyeni Serap Yanık, Kurban Bayramı'nda sağlıklı beslenme konusunda önemli uyarılarda bulundu.

Bayramın geleneksel sofralarında kırmızı et tüketiminin arttığını hatırlatan Yanık, özellikle kronik rahatsızlığı bulunan bireylerin bu dönemde beslenmelerine daha fazla özen göstermesi gerektiğini söyledi.

Bayram sofralarının vazgeçilmezi olan kırmızı etin, özellikle kalp-damar hastaları, yüksek tansiyon ve diyabeti olan kişiler için dikkatli tüketilmesi gerektiğini vurgulayan Serap Yanık, “Yağlı etlerin doymuş yağ ve kolesterol içeriği yüksektir. Bu nedenle yağsız ya da az yağlı etler tercih edilmeli ve porsiyon kontrolü mutlaka sağlanmalıdır” dedi.

Porsiyon kontrolünü sağlamak adına yemeklerin yavaş yenmesi ve iyi çiğnenmesi gerektiğini belirten Yanık, “Bu sadece sindirimi kolaylaştırmakla kalmaz, aynı zamanda tokluk hissini artırır ve aşırı tüketimin önüne geçer. Et tüketilirken sofralarda mutlaka sebzeler yer almalı ve besin çeşitliliğine dikkat edilmelidir” diye konuştu.

“KIZARTMALARDAN KAÇININ, HAŞLAMA VE IZGARA TERCİH EDİN”

Etlerin pişirme yöntemlerinin de sağlık açısından önemine değinen Uzman Diyetisyen Yanık, “Kurban Bayramı'nda etlerin haşlama ya da ızgara yöntemleriyle pişirilmesi tavsiye edilir. Kızartmalardan ve yüksek ısıda uzun süreli pişirme yöntemlerinden kaçınılmalıdır. Et, kendi yağıyla pişirilmeli, ilave yağ eklenmemelidir. Özellikle kuyruk yağı veya tereyağı kullanılmamalıdır” uyarısında bulundu.

“SIVI TÜKETİMİNİ İHMAL ETMEYİN”

Artan sıcaklıkların sıvı kaybını artırdığına da dikkat çeken Yanık, bayram ziyaretlerinde sıkça ikram edilen çay ve kahvenin diüretik etkisiyle su kaybına yol açabileceğini hatırlattı.

Yanık, “Bu nedenle mutlaka yeterli miktarda su içilmeli, vücudun sıvı ihtiyacı ihmal edilmemelidir” dedi.

Son olarak Serap Yanık, bayramda herkesin sağlıklı bir beslenme düzenine dikkat etmesi gerektiğini hatırlatarak, “Dengeli beslenme, doğru pişirme yöntemleri ve yeterli sıvı tüketimiyle bayram sürecini hem keyifli hem de sağlıklı geçirmek mümkün” ifadelerini kullandı.

Comments


bottom of page