top of page

Baro can dostlarının yanında!

“Tüm hayvanlar adına ses çıkaracağız”

Kırklareli Barosu Hayvan Hakları Komisyonu tarafından sahipsiz hayvanlara yönelik Hayvanları Koruma Kanunu nedeniyle bir basın açıklaması yapıldı.


Kırklareli Barosu Hayvan Hakları Komisyonu tarafından sahipsiz hayvanlara yönelik Hayvanları Koruma Kanunu nedeniyle bir basın açıklaması yapıldı.

Basın açıklaması 22 Ağustos günü Kırklareli Barosu’nda Avukat Emrecan Güven tarafından okundu.

Niğde, Ankara gibi şehirlerde can dostlarının barınaklarda öldüğünü belirten Güven, yasanın kabul edilebilir bir yanı olmadığını kaydetti.

“SAHİPLENDİRİLENE KADAR BARINAKLARDA ZORUNLU TUTULACAK”

Güven; “TBMM ve milletvekillerinin çalışmaları ile Türkiye'deki tüm sokak köpeklerinin öldürülmesinin önünü açan, hayvan hakları savunucuları tarafından ‘Katliam Yasası’ olarak adlandırılan yasa geçtiğimiz günlerde Türkiye'de yürürlüğe girdi. Yasaya göre yasaklı ırkların, insan ve çevre sağlığına tehlike oluşturduğu iddia edilen hayvanların, tedavi edilebilen veya edilemeyen hastalığı bulunan hayvanların belediyelerce öldürülmesine izin verilirken, hayvanların sahiplendirilene kadar barınaklarda esir tutulması da zorunlu hale getirildi. Türkiye'deki barınakların mevcut durumu bilindiğinden, bu yasanın toplu katliamlara sebebiyet vereceği hayvan hakları savunucuları tarafından kamuoyu ile paylaşılmış ve halkın geniş kitlelerinde büyük tepki toplanmıştı. Ülkenin önde gelen anket şirketleri tarafından yapılan anketlerde, kamuoyunun yüzde 80'inden fazlasının ötanazi adı altında hayvanların öldürülmesine ve bu yasaya karşı olduğu ortaya konmuştu” dedi.

“HAYVANLARIN YAŞAMININ GÜVENDE OLDUĞUNA ASLA EMİN OLAMIYORUZ”

Barınakların güvenli ve sağlıklı olmadığını belirten Güven; “İktidar ya da muhalefet partisi fark etmeksizin her ne kadar bireysel olarak ötanaziye karşı olduğu yönünde çeşitli belediyelerden açıklamalarda bulunulsa da bu belediyelerdeki hayvanların yaşamının güvende olduğuna asla emin olamıyoruz. Bunun bir nedeni kanunun eski halinde yer alan ‘kısırlaştır, aşılat, yerinde yaşat’ metodundan hayvanların tecrit edilmesi metoduna geçilmesi. Bu metoda karşı muhalefet partilerinin bu uygulamaya karşı olduklarına dair yakın zamanda yaptıkları açıklamalara rağmen muhalefet partilerine ait belediyelerden de köpeklerin kaybolması yada öldürülüp çöplüklere atılması yönünde gelen haberlerdir. Ayrıca belli bir bütçeyi barınak inşası, hayvanların toplatılması gibi işlere ayırmayan belediye başkanlarının hapis cezasına çarptırılabileceği için yasanın nasıl uygulanacağı ve nasıl bir kaos ortaya çıkacağı belirsizliğini hala koruyor” ifadelerine yer verdi.

“TÜM HAYVANLAR ADINA SES ÇIKARACAĞIZ”

Güven; “Gelinen bu süreçte yargı bağımsızlığının fiilen ortadan kaldırılmış olması sebebiyle yürütülecek hukuki süreçlerin sonucu konusunda hepimiz endişeliyiz. Çünkü daha önce Elazığ'da, Konya'da, Beykoz'daki barınaklarda gerçekleştirilen toplu ölümlere dair yürütülen hukuki süreçlerde bir sonuca ulaşılamadı, belediye yetkilileri yargılanmadı, failler toplum arasına salındı, hatta barınaklarda çalışmaya devam ettiler. Türkiye'deki hayvan hakları savunucuları bu anlattığımız sebeplerden kaynaklı olarak toplumun tüm kesimlerini dayanışmaya çağırıyor. Yeni kanun teklifinden sonra tehlikede olan tüm hayvanlar adına ses çıkaracağımızı, hayvanların bu adaletsizliğe ve vicdansızlığa mahkum edilmesine izin vermeyeceğimizi kamuoyuna saygı ile bildiririz” diye konuştu.

Basın açıklamasına Kırklareli Baro Başkanı Turgay Hınız, avukatlar ve bazı vatandaşlarda evcil hayvanları ile ellerinde dövizlerle katıldı.  

221 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comentários


bottom of page