Petrol işçilerinden maaş protestosu!
Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı’nda (TPAO) çalışan Petrol İş Sendikası üyesi işçiler maaşlarının yetersiz olduğu ve fazla mesai ücretlerinin ödenmemesi gerekçesi ile bir basın açıklaması yaptı.
Basın açıklamasını okuyan Şube Başkanı Ümit Çetintaş; “Emeğimizin karşılığının verilmesini ve mesai ödemelerinin bir an önce yapılmasını istiyoruz. Taleplerimiz karşılanmaz, işçinin sesi duyulmaz ise hakkımızı almak için eylem ve uyarılarımıza devam edeceğiz” dedi.
Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı’nda (TPAO) çalışan Petrol İş Sendikası işçileri maaşlarının yetersiz olduğu ve fazla mesai ücretlerinin ödenmediği iddiasıyla bir basın açıklaması yaptı.
TPAO Trakya Bölge Müdürlüğü’nde yapılan açıklamaya Petrol İş Sendikası Genel Mali Sekreteri Mehmet Kaya, Şube Başkanı Ümit Çetintaş ve çok sayıda işçi katıldı.
İşçiler düdük çalarak ve alkış yaparak tepkilerini gösterdi.
Yapılan açıklamada emeklerinin karşılanması ve mesai ücretlerinin bir an önce yatırılması istenirken aksi olması durumunda eylem ve uyarılara devam edileceği belirtildi.
“EKONOMİK KRİZİ BİZLER YARATMADIĞIMIZ GİBİ BEDELİNİ DE BİZLER ÖDEMEK İSTEMİYORUZ”
Basın açıklamasından önce bir konuşma yapan Petrol İş Sendikası Genel Mali Sekreteri Mehmet Kaya; “2018 yılından itibaren ülkemizde yaşadığımız ekonomide ki dalgalanmalardan dolayı ve peşine 2021 yılında pandemi ile başlayan süreç hepimizi olumsuz şekilde etkilemiştir. Yaşadığımız sel ve deprem felaketleri bugün geldiğimiz noktada ki kötü günleri göstermektedir. Ancak bu yaşanan ekonomik sıkıntıların nedenini petrol emekçileri ödememelidir. Sesimizi petrol emekçileri ile duyurmak için bir araya geldik. Türkiye Petrolleri’nden ayrılan ve özelleştirilen şirketler dahil ücretler düşük seviyede kalmıştır, bu kabul edilebilir bir durum değildir. Bunun bir an önce düzeltilmesi gerekir. Ekonomik krizi bizler yaratmadığımız gibi bedelini de bizler ödemek istemiyoruz. Türkiye’nin her yerinden sesleniyoruz petrol işçilerinin, kamu işçilerinin ücretleri düzeltilmelidir” dedi.
“EKONOMİK SIKINTILARIN FATURASI, ENERJİDE BAĞIMSIZLIK ATEŞİNİ YAKAN TÜRKİYE PETROLLERİ İŞÇİSİNE ÇIKARILMAKTADIR”
Basın açıklamasını okuyan Ümit Çetintaş; “Türkiye Petrolleri’nin çıkardığı petrol ve doğalgaz, canla başla çalışan işçinin alın teriyle değere dönüşmektedir. Karadeniz’de keşfedilen doğalgazda, Gabar’da çıkarılan kaliteli petrolde Türkiye Petrolleri işçisinin emeği vardır. Gabar’da günlük üretimin 37 bin varile çıkmasında en büyük pay işçinindir. Üretimde günlük 100 bin varil hedefine de yine işçinin emeği ve fedakarlığı ile ulaşılacağı bilinmelidir. Enerjide keşif ve üretim atılımı; Türkiye Petrolleri işçisinin gecesini gündüzüne katarak, ağır ve riskli koşullarda yaptığı çalışma ile sağlanmaktadır. Hal böyleyken, Türkiye Petrolleri işçisinin değil ödül ve teşekkür, emeğinin dahi karşılığını alamaması enerji politikalarında büyük bir çelişkiye işaret etmektedir. Ücret seviyeleri, yapılan iş ve çalışma koşulları göz önüne alındığında, diğer kamu kuruluşlarındaki düzeyin altında kalmıştır. Enflasyon artarken ve alım gücü hızla gerilerken, bu durum artık sürdürülebilir olmaktan çıkmıştır. Ekonomik sıkıntıların faturası, enerjide bağımsızlık ateşini yakan Türkiye Petrolleri işçisine çıkarılmaktadır. Bu yetmezmiş gibi, kamuda uygulamaya konulan tasarruf tedbirleri bahanesiyle (fazla) mesai ücretlerimiz ödenmiyor. Düşürüldüğü belirtilen mesai kotaları gerekçesiyle, yaptığımız mesainin, döktüğümüz alın terinin karşılığı verilmiyor.
“BIÇAK KEMİĞE DAYANMIŞTIR”
Devamında Çetintaş; “Ülkemizi yasa boğan depremden en fazla etkilenen, büyük travmalarla baş başa kalan, buna rağmen bölgedeki deprem sonrası çalışmalarda en ön safta olan Türkiye Petrolleri işçisine neyin cezası kesiliyor? Sendikamız, bu sorunların giderilmesi ve işçinin hakkını alması için kurum yönetimiyle görüşmeler yapmakta ve girişimlerde bulunmaktadır. Bu doğrultuda, 2023 Aralık ayında yapılacağı belirtilen ancak 1 Ocak itibariyle hayata geçirilen intibak çalışması ücretlerde beklentileri karşılamamıştır. Bu düzeltme, geçmişten bu yana entegre faaliyet yürütülen kurumların ve sektörün oldukça gerisinde kalmıştır. Ekonomik sıkıntıların ve kamuda tasarruf tedbirlerinin bedeli Türkiye Petrolleri işçisine ödetilemez. Bıçak kemiğe dayanmıştır. Gerekli çalışmaların gündeme alınarak ücret düzeylerinde düzeltme gerçekleştirilmesini talep ediyoruz. Emeğimizin karşılığının verilmesini ve mesai ödemelerinin bir an önce yapılmasını istiyoruz. Taleplerimiz karşılanmaz, işçinin sesi duyulmaz ise hakkımızı almak için eylem ve uyarılarımıza devam edeceğiz. Enerjide keşif ve üretim atılımında fedakarca çalışan işçinin sesine kulak verileceğine ve sorunların hızla çözüleceğine inanıyoruz. Enerjide bağımsızlığın sağlanması için çıkarılan her petrol damlasında alın teri olan petrol işçisi, işine ve haklarına sahip çıkmayı sürdürecektir” ifadelerine yer verdi.
Açıklamanın ardından işçiler düdük, alkış ve sloganlar eşliğinde TPAO müdürlük binasına kadar yürüdü.
Comments