Atatürk’ün Lüleburgaz’a gelişi 1937 yılında Trakya Manevraları’nda, programlı bir askeri denetim nedeniyle 17 Ağustos 1937’de Çerkezköy’den trenle saat 14.00 civarında olmuştur. Lüleburgaz’da Durak Mahallesi ve Tayyare Meydanı’ndaki denetimlerden sonra Trakya Manevra Karargahı olan Büyükkarıştıran’a gelmiş ve kasabada manevralara ait brifing alarak Çorlu’ya gitmiştir. O yıldan sonra 1950 yılına kadar Büyükkarıştıran’da ATATÜRK BAYRAMI yapılmıştır. Bu gelenek devam ettirilmelidir. Ayrıca 1937 Trakya Manevraları Belgeleri, fotoğraflarıyla ve karargâh odasıyla birlikte bir müze haline getirilmelidir. Bu tarihsel olay da Büyükkarıştıran Belediyesi’nin harekete geçerek çalışmayı daha da geç olmadan başlatmalıdır.
TRAKYA MANEVRALARI’NDA ATATÜRK
29 Temmuz- 22 Ağustos tarihleri arasında gerçekleştirilen Trakya Manevraları’nın bir bölümünü izlemek için 16 Ağustos’ta İstanbul’dan ayrılan Atatürk, 16 Ağustos’u 17 Ağustos’a bağlayan geceyi Çerkezköy’de geçirmiş sabah erken saatlerde İsmet Paşa ile birlikte manevraların yapıldığı sahaya giderek Başhakem General Salih Paşa ile görüşmüştür. İlk nokta olarak Derviştepe’ye çıkmış, burada yarım saat kalarak Kırmızı ve Mavi Kuvvetlerin hareketlerini yakından takip ederek 13.20’de Çerkezköy’den trenle Lüleburgaz’a hareket etmiş, Lüleburgaz İstasyonu’na varınca kısa bir süre dinlenip, kahve içmiş, ardından, otomobille Lüleburgaz’ın Eskibedir Köyü Yolu mevkiindeki Teyyare Karargahı’na gelerek, Trakya Manevraları’nın hava harekatı durumunu denetlemiş, daha sonra Büyükkarıştıran İlkokulu’na gelip burada askeri yetkililerden harita üzerinde bilgiler alarak, kasabadaki manevra aşamalarını incelemiştir. Aynı gün Çorlu’da III. Kolordu karargâhını ziyaret edip buradan İstanbul Florya’ya dönmüşlerdir.
Atatürk Ağustos ayının 18’ini 19’una bağlayan gece saat 20.03’te Florya’dan hareket ederek tekrar özel trenle Çerkezköy’e gelmiş ve geceyi Çerkezköy’de geçirerek 19 ağustos sabahı manevra harekât sahasına geçerek gözlem ve incelemelerine devam etmiştir. Aynı gün yoğun geçen yorgunluğunu atmak ve biraz dinlenmek üzere Saray’a gelmiş, burada vatandaşlarla sohbet etmiş, buradan Çerkezköy’e geçerek geceyi trende geçirmiştir. 20 Ağustos sabahı saat 7.30’da Çerkezköy’den hareket eden Atatürk, İsmet Paşa ve vekillerle birlikte harekât sahasındaki Bağlarsırtı 194 rakımlı tepeden manevralar izlemiş.(Bu sırada Çorlu’da bulunan Mareşal Fevzi Çakmak ve Tekirdağ’daki misafirler de heyete iştirak etmişlerdir.) Atatürk saat 10.15’e kadar gelişmeleri buradan izlemiş, 10.40 itibarıyla da harekâtı “Üsküdar Baba Kabristanı” denilen tepeden izlemiş, saat 11.00’de buradan ayrılarak Çayla Tepesi’nden –Kasım Eğreli Tepesi’nden Kırmızı ve Mavi kuvvetlerin çarpışmalarını izlemiştir. Bu arada gelen misafirler Atatürk’e tek, tek takdim edilerek tanıtılmış, saat 12.40’ta Çukuryurt önlerinde Fevzi Çakmak Paşa ile buluşmuş, Mareşale: “Orduya memnuniyet ve selamlarımın iblağını rica ederim.” diyerek, misafirlerin ve komutanların ellerini sıkarak veda etmiş, ardından otomobille Çerkezköy’e, oradan da trenle İstanbul’a dönmüştür.
ATATÜRK’ÜN LÜLEBURGAZ DURAK MAHALLESİ’NE VE LÜLEBURGAZ’A GELİŞİ
Mustafa Kemal Atatürk, Trakya Manevralarının bir bölümünü izlemek amacıyla 17 Ağustos 1937’de saat 13.20’de Çerkezköy’den trenle Lüleburgaz’a hareket ederek, Lüleburgaz Tren İstasyonu’na gelmiş ve buradan otomobille Lüleburgaz’ın Eski bedir yolu mevkiindeki Teyyare Karargâhına gelerek, Trakya Manevraları’nın hava harekatı durumunu denetlemiş, (Manevraların tüm hava gücü ve tayyareleri Lüleburgaz yakınındaki, Eski Bedir yolu mevkiinde bulunuyor, uçuşlar bu pist üzerinden yapılıyor, hava harekatı buradan yönetiliyordu.) buradan Karamusul Köyü üzerinden kara yolu ile saat 15.00’te Büyükkarıştıran kasabasına gelmiştir. Trakya Manevralarının merkezlerinden biri olan Büyükkarıştıran’da kalabalık bir halk tarafından karşılanan Mustafa Kemal Atatürk, okulda iki saate yakın bir zaman kalarak manevralarla ilgili haritaları incelemiş, bölgedeki askeri harekâtla ilgili bilgiler alarak daha sonra halkla sohbet etmiştir. Trakya Baş Müfettişi Kazım Dirik’in takdimleriyle Köy Muhtarı Recep Saygın, Nahiye Müdürü’nün Başkâtibi Refet Rodoplu, okulun Başöğretmeni Ömer Olcay ve İhtiyar Heyeti Atatürk’ün elini öpmüş, kısa bir sohbetin ardından saat 17.30’da otomobille Çorlu’ya hareket etmiştir. Bu ziyaret Büyükkarıştıranlıların gurur kaynağı olmuştur. O günkü yaşadıklarını unutamayan halk, bu ziyaretin ertesi yılından itibaren 1950’li yıllara kadar kasabada her yıl 17 Ağustoslarda “Atatürk Bayramı” kutlamaları yaparak anmıştır. Özetle Büyükkarıştıran kasabasının Cumhuriyet tarihindeki en önemli olayı bu ziyarettir.
Yorumlar