top of page

65 Yıllık Lezzet Geleneği

Lüleburgaz’ın en eski pastanesi hala aynı ismi taşıyor.

 

ree

ree

Lüleburgaz’ın köklü işletmelerinden biri olan, 1960 yılında çeşme meydanında Ramazan Muntaş tarafından kurulan Ankara pastanesi, 65 yılı geride bırakarak kentin en eski pastanesi olma özelliğini koruyor. Şu anki işletme sahibi ve işletmenin eski personeli Mustafa Yurtsever, işletmeyi 1992 yılından bu yana devralarak eşiyle ve çocuklarıyla birlikte sürdürdüğünü söyledi.

1955 doğumlu Mustafa Yurtsever, 16 yaşında başladığı bu meslekte yarım asrı geride bıraktı. “İlk olarak Aydın Pastanesi’nde garson olarak işe başladım. Hamurun piştikten sonra o güzel kokusuyla iç içe oldukça bu işi sevdim. Patronum da yeteneğimi fark edip imalathaneye aldı. O gün bugündür bu mesleği bırakmadım,” diyen Yurtsever, mesleğini severek yaptığını ifade etti.

Yurtsever, o yıllarda Lüleburgaz’da sanayiciliğin gelişmemiş olduğunu ve iş olanaklarının sınırlı kaldığını hatırlatarak, “Belki başka seçenek olsaydı farklı bir mesleğe yönelirdim ama iyi ki olmamış. Çünkü ben bu işi sevdim,” sözleriyle mesleğine duyduğu bağlılığı dile getirdi.

80’li ve 90’lı yıllarda işçi servislerinin pastanenin önünden kalktığını anlatan Yurtsever, “Evde kahvaltı yapamayan işçiler bizden poğaça, börek almadan işe gitmezlerdi. Şimdi servisler azaldı ama biz yine sabahın erken saatlerinden geceye kadar çalışmaya devam ediyoruz,” dedi.

Ramazan Muntaş’ın rahatsızlanmasının ardından iki yıl boyunca hem işletmeyi hem üretimi tek başına üstlenen Yurtsever, ustasının güvenini boşa çıkartmadığını söyledi. “Sabah 6.30’da açar, gece 12’ye kadar çalışırdım. Ustam, bilgi ve tecrübeme güvenerek pastaneyi bana devretti,” diye anlattı o yılları.

Bugün hala aynı isimle hizmet veren işletme, geleneksel tatlarını koruyarak yoluna devam ediyor. “Keşkül ve supangle tariflerimiz açıldığımız günden bu yana aynı. Zaman değişse de lezzetimizi korumaya özen gösteriyoruz,” diyen Yurtsever, her gün taze ürünlerle müşterilerine hizmet vermeye devam ettiklerini belirtti.

Aile işletmesi olarak çalışmanın manevi bir güç verdiğini vurgulayan Yurtsever, “Üç oğlum var. Biri başka bir şehirde ama Yusuf ve Abdullah benimle birlikte çalışıyor. Biri imalathanede, diğeri satış kısmında.  Pastanemiz bizim için bir iş yerinden çok daha fazlası.” ifadelerini kullandı.

Her gün sabahın ilk ışıklarıyla başlayan, gece geç saatlere kadar süren yoğun mesailerine rağmen işini büyük bir sevgiyle yaptığını söyleyen Yurtsever, “Pastane işletmek kolay değil. Gece 2’de eve dönüp sabah 4’te yeniden işe gelen herkes bu emeği bilir. Böyle yoğun günlerimiz çok oldu. Ama biz müşterilerimize güler yüzümüzü eksik etmiyoruz.” dedi.

Yorumlar


bottom of page