5 PUANLIK SİGORTA PRİM İNDİRİMİ 4 PUANA DÜŞTÜ
- Fırat Çalışkan
- 19 Şub
- 2 dakikada okunur
Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından yayımlanan 2025/06 sayılı Genelge ile 5510 sayılı Kanun'un 81'inci maddesinde yer alan malullük, yaşlılık ve ölüm sigortaları primi işveren hissesindeki indirimde yapılan değişikliğe ilişkin uygulamanın usul ve esasları açıklandı.Buna göre, daha önce 5 puan olarak uygulanan işveren hissesi indirimi 2025/Şubat ayından itibaren özel sektör işverenlerinin çalıştırdıkları sigortalıların prime esas kazançları üzerinden hesaplanan malullük, yaşlılık ve ölüm sigortaları primi işveren hissesi indirim oranı 4 puan olarak uygulanacak.
İmalat sektöründe faaliyet gösteren iş yerleri için 2025/Şubat ila 2026/Aralık aylarında malullük, yaşlılık ve ölüm sigortaları primi işveren hissesi indirimi 5 puan olarak devam edecek.
İmalat sektöründe malullük, yaşlılık ve ölüm sigortaları primi işveren hissesinin beş puanlık kısmının karşılanma süresini 31.12.2027 tarihine kadar uzatmaya ilişkin Cumhurbaşkanına yetki verilmiştir. Cumhurbaşkanı tarafından bu sürenin uzatılması halinde imalat sektöründe malullük, yaşlılık ve ölüm sigortaları primi işveren hissesinin beş puanlık kısmı 2027/Ocak ila Aralık aylarında da Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından karşılanacak. 5 puanlık indirimden yararlanmaya devam edecek imalat sektörünün kapsamı belirlenirken,
Ekonomik Faaliyet Sınıflamasında "C (İmalat)" kısmında yer alan iş kolları dikkate alınacaktır. Diğer taraftan, iş yerinin iş kolu kodunun (Nace Kodunun) değişmesi halinde malullük, yaşlılık ve ölüm sigortaları primi işveren hissesinde yapılacak indirim oranı, değişiklik tarihini takip eden aya ait muhtasar ve prim hizmet beyannamesinden başlamak üzere iş yerine ait yeni iş kolu kodu dikkate alınarak hesaplanacaktır.İş yerinin malullük, yaşlılık ve ölüm sigortaları primi işveren hissesinden yapılacak indirim oranından daha yüksek oranda yararlanabilmek için iş yerinin iş kolu kodunun gerçeğe aykırı beyan edilerek tescil edildiğinin sonradan tespit edilmesi halinde Hazinece karşılanan tutar gecikme cezası ve gecikme zammıyla birlikte işverenden geri alınır. İndirimden yararlanabilmek için ayrı bir kanun numarası oluşturulmayacak olup "5510" kanun numarası seçilmek suretiyle bu indirimden yararlanılmaya devam edilecektir. Yararlanılacak indirim oranı iş yerinin iş kolu koduna göre sistem tarafından otomatik belirlenecek.
-OKURDAN GELENLER-
SORU: Yıllık izin kullandırıldığı şahitler ile ispat edilebilir mi?CEVAP: Yıllık ücretli iznin kullandırıldığının ispat yükü işverendedir. İşverenin işçiye yıllık ücretli izin verildiğini izin defteri veya yazılı bir belge ile ispatlaması gerekir. Bu konunun tanık beyanları ile ispatlanması mümkün değildir. Dolayısıyla yıllık ücretli iznin kullandırıldığı izin defteri dışında usulüne uygun olarak düzenlenmiş, işçi ve işveren tarafından imzalanmış, izne çıkma ve dönme tarihleri doldurulmuş ve işçinin imzasının üstünde “yukarıda belirtilen tarihlerde iznimi kullandım” ibaresi bulunan yıllık izin formları ile de ispatlanması mümkündür.
Comments